ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΝΑΤΟ / Ρούτε: Προτεραιότητα η αύξηση αμυντικών δαπανών - Τι είπε για Πούτιν, Ερντογάν και Τραμπ

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για το εάν θα πρέπει να αρθούν οι «κόκκινες γραμμές» για χρήση πυραυλικών συστημάτων εντός της Ρωσίας

Kathimerini.gr

Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών της βορειοατλαντικής συμμαχίας έθεσε ως προτεραιότητα ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στο πλαίσιο, μάλιστα, της διασφάλισης της προστασίας των συμμάχων «έναντι κάθε απειλής», ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η Ουκρανία και η στήριξή της θα παραμείνει βασικός στόχος, όπως εξάλλου και η αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου –που παραχώρησε ως γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας– ανέφερε επίσης ότι μια σημαντική προτεραιότητα θα είναι και η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Eνωση στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αμυντικού ρόλου της μέσω κοινών αμυντικών προμηθειών και της αντίστοιχης βιομηχανικής παραγωγής.

Δεσμεύθηκε, παράλληλα, για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες του Ειρηνικού (που θα μετέχουν στην επόμενη υπουργική συνάντηση του ΝΑΤΟ εντός του μήνα) καθώς η Κίνα «αποτελεί έναν παράγοντα διευκόλυνσης» της Ρωσίας στον επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Ο Μαρκ Ρούτε πάντως αναφέρθηκε ιδιαιτέρως και στην ανάγκη συνεργασίας και με τις χώρες εταίρους στη Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Σαχέλ στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σταθερότητας στη νότια γειτονία.

Προκειμένου να συνδυάσουμε πραγματικά τις ικανότητες με τις ανάγκες, χρειαζόμαστε σημαντικά περισσότερες αμυντικές δαπάνες

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η επιμονή του Μαρκ Ρούτε για την ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών, ενώ ρωτήθηκε από τους ανταποκριτές για το γεγονός ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας είχε αρνηθεί έως πρόσφατα να φθάσει τον νατοϊκό στόχο του 2% του ΑΕΠ.

«Για να διατηρήσουμε το ΝΑΤΟ ισχυρό και να εξασφαλίσουμε ότι η άμυνά μας παραμένει αποτελεσματική και αξιόπιστη έναντι όλων των απειλών, χρειαζόμαστε περισσότερες δυνάμεις, ικανότητες, καινοτομία, όλα αυτά απαιτούν περισσότερες επενδύσεις» εξήγησε ο Ρούτε, ενώ παραδέχθηκε ότι ως πρωθυπουργός καθυστέρησε να συμβάλει ως προς τον στόχο αυτό. «Προκειμένου να συνδυάσουμε πραγματικά τις ικανότητες με τις ανάγκες, χρειαζόμαστε σημαντικές περισσότερες αμυντικές δαπάνες και να διασφαλίσουμε ότι επενδύουμε στους σωστούς τομείς» είπε για να προσθέσει ότι «ο καθένας θα πρέπει να ανταποκριθεί στο δίκαιο μερίδιό του». Ο νέος γ.γ. πάντως εξήρε τον ρόλο του προκατόχου του Γενς Στόλτενμπεργκ για το γεγονός ότι πριν παραδώσει τα ηνία σε εκείνον, 23 από τα 32 μέλη έφθασαν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες.

Στο πλαίσιο αυτό παραδέχθηκε –για ακόμα μια φορά– ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ είχε δίκιο, όταν επέμενε για την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών αλλά και για τις σχέσεις με την Κίνα. Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι θα συνεργαστεί στενά με όποιον πρόεδρο εκλεγεί τον ερχόμενο μήνα στις ΗΠΑ, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντική για όλους «η προστασία των διατλαντικών σχέσεων».

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για το εάν θα πρέπει να αρθούν οι «κόκκινες γραμμές» για χρήση πυραυλικών συστημάτων εντός της Ρωσίας, ωστόσο υπογράμμισε ότι το Κίεβο διεξάγει έναν πόλεμο για την άμυνά του και προς την ασφάλεια όλων των συμμάχων και κυρίως, της Ευρώπης. Απέφυγε, παράλληλα, να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα ως προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι η νατοϊκή της πορεία –όπως έχει καταγραφεί στη διακήρυξη της Συνόδου τον περασμένο Ιούλιο– είναι «χωρίς επιστροφή». Εξάλλου, απέρριψε κάθε απειλή του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων λέγοντας πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ερωτηθείς για την Τουρκία τόσο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας όσο και στο θέμα της άρσης του εμπάργκο όπλων, ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν «στενό φίλο» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνεργασία, που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από άλλους ρόλους. Αναγνώρισε παράλληλα ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ένα σημαντικό ζήτημα και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει περαιτέρω συνεργασία ως προς αυτό εντός του ΝΑΤΟ, ενώ για το δεύτερο ζήτημα υπογράμμισε ότι γνωρίζει ήδη τις ευαισθησίες εντός της συμμαχίας, αλλά και ότι πρέπει να συζητηθεί.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση