ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΝΑΤΟ: Ανέλαβε επισήμως νέος γενικός γραμματέας ο Μαρκ Ρούτε

«Η Ουκρανία είναι στην κορυφή της λίστας, αλλά θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα σε ό,τι αφορά τη συλλογική μας άμυνα και αποτροπή».

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Τις βασικές προτεραιότητές του για τον νέο πενταετή κύκλο που ξεκινά σήμερα με την ανάληψη των καθηκόντων του ως γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ περιέγραψε ο Μαρκ Ρούτε, κατά την τελετή υποδοχής του από τον απερχόμενο Γενς Στόλτενμπεργκ, στην έδρα της συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.

«Η Ουκρανία είναι στην κορυφή της λίστας, αλλά θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα σε ό,τι αφορά τη συλλογική μας άμυνα και αποτροπή, θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο (σ.σ. στην άμυνα) να κλείσουμε τα “κενά” και να πετύχουμε όλους τους στόχους που το ΝΑΤΟ έχει ήδη θέσει και θα πρέπει, τέλος, να χτίσουμε περαιτέρω τις εταιρικές σχέσεις μας ειδικά με την περιοχή της Απω Ανατολής», τόνισε ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ –που αποτελούν ακόμα μία πρόκληση κατά την έναρξη της θητείας του–, ο Μαρκ Ρούτε εμφανίστηκε έτοιμος να συνεργαστεί με όποιον εκλεγεί πρόεδρος. «Γνωρίζω και τους δύο υποψηφίους», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «μάς πίεζε για αύξηση των αμυντικών μας δαπανών», κάτι που ήδη πετύχαμε, αλλά «και για τις σχέσεις μας με την Κίνα και είχε δίκιο», όπως ανέφερε. Για την Κάμαλα Χάρις τόνισε πως πρόκειται για μια ηγέτη που «χαίρει μεγάλου σεβασμού».

Σχετικά με την κατάσταση στον Λίβανο, ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», ενώ υπενθύμισε ότι η Συμμαχία δεν έχει «κάποιον ιδιαίτερο ρόλο» στην περιοχή, όμως, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τη φιλία του, που διαρκεί από το 2010, όταν και οι δύο ήταν πρωθυπουργοί της Νορβηγίας και της Ολλανδίας αντίστοιχα, αλλά και για τη συνεργασία τους από τις αρχές Ιουλίου για τη «μεταβατική περίοδο» που κράτησε έως σήμερα.

Για τον εμφανώς συγκινημένο Γενς Στόλτενμπεργκ η τελετή «αποτέλεσε έναν τρόπο να αποχαιρετίσει τον θεσμό που υπηρέτησε για δέκα χρόνια», αλλά και απόδειξη ότι μπορεί να γίνει μια «ειρηνική και ήρεμη μετάβαση εξουσίας».

Υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια κατόρθωσε το ΝΑΤΟ να πετύχει αρκετούς από τους φιλόδοξους στόχους του, όπως τη διεύρυνσή του –μετά την είσοδο τεσσάρων νέων μελών (Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Φινλανδία, Σουηδία)– που έκαναν «την οικογένειά μας μεγαλύτερη», την εφαρμογή της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης της Συμμαχίας, καθώς και την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ από 23 εκ των συνολικά 32 κρατών-μελών.

«Ο Μαρκ Ρούτε πήρε μέρος σε αυτή την αλλαγή, και είναι ιδιαίτερη χαρά μου να τον καλωσορίσω στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ τον αποκάλεσε «σπουδαίο διάδοχο» που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία είναι απαραίτητα για τη Συμμαχία, όπως να «χτίζει συναινέσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΝΑΤΟ  |  ΗΠΑ  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ