ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΝΑΤΟ: Καταγγελία της «αποτρόπαιας αγριότητας» της Ρωσίας στην Ουκρανία

Τελικό ανακοινωθέν: Έναρξη ενταξιακής διαδικασίας για Σουηδία/Φινλανδία - Οδικός Χάρτης: η Κίνα συνιστά πρόκληση για τα συμφέροντα και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ

Kathimerini.gr

Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ «για όσο χρόνο χρειασθεί», δήλωσε σήμερα στην Μαδρίτη ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κατά την σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι ηγέτες των χωρών μελών της οποίας κατήγγειλαν την «αποτρόπαια αγριότητα» της Μόσχας.

Καθορίζοντας ένα σχέδιο αντιμετώπισης για τις απειλές και τις προκλήσεις, η συμμαχία υποσχέθηκε να «υπερασπιστεί κάθε εκατοστό» της επικράτειάς της.

Η συνέντευξη Τύπου του Στόλτενμπεργκ

«Η αποτρόπαια αγριότητα της Ρωσίας προκαλεί τεράστια ανθρώπινα δεινά και μαζικές μετακινήσεις, πλήττοντας με δυσανάλογο τρόπο τις γυναίκες και τα παιδιά. Η Ρωσία φέρει ακέραιη την ευθύνη αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής», αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες των μελών της Συμμαχίας με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης, κατά την οποία ανακοινώθηκε και η έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Το ΝΑΤΟ κρίνει ότι η Κίνα συνιστά πρόκληση για τα «συμφέροντα» και την «ασφάλεια» των χωρών του ΝΑΤΟ στον νέο στρατηγικό οδικό χάρτη της Συμμαχίας που υιοθετήθηκε στην Μαδρίτη.

«Οι δηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και οι καταναγκαστικές της πολιτικές αποτελούν πρόκληση για τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», αναφέρεται στον νέο στρατηγικό οδικό χάρτη, στον οποίο καταγγέλλεται «η στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Πεκίνο και την Μόσχα κατά της «διεθνούς τάξης».

ΝΑΤΟ: Καταγγελία της «αποτρόπαιας αγριότητας» της Ρωσίας στην Ουκρανία-1REUTERS/Susana Vera

«Η Ρωσία είναι άμεση απειλή»

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, αποκαλώντας τη Ρωσία «άμεση απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» και καλωσόρισε τη Φινλανδία και τη Σουηδία στη συμμαχία, δήλωσε σε δημοσιογράφους υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Τουρκία, η οποία έχει άρει τις αρχικές αντιρρήσεις της για τα δύο νέα μέλη, δεν ζήτησε τίποτα ως μέρος της συμφωνίας για επέκταση της συμμαχίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόσφεραν τίποτα.

«Οι τεχνικές συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη σχετικά με το αίτημα της Άγκυρας για μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά το Κογκρέσο έχει τον τελευταίο λόγο για τέτοιες πωλήσεις όπλων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σουηδία και Φινλανδία προ των θυρών του ΝΑΤΟ

Η Σουηδία και η Φινλανδία έκαναν ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ μετά τη συμφωνία που είχαν με την Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της, αλλά μπορεί να υπάρχουν ακόμη εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν καθώς ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία προσφέρει στην Άγκυρα τη δυνατότητα άσκησης βέτο.

Οι τρεις χώρες κατέληξαν χθες βράδυ σε μια συμφωνία μετά από τέσσερις και πλέον ώρες συνομιλιών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία θα λάβουν το καθεστώς «προσκεκλημένου» στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, οι αιτήσεις τους πρέπει να εγκριθούν από τα 30 σημερινά μέλη του ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που μπορεί ακόμη να διακοπεί.

Παρέμβαση Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη σύνοδο κορυφής ως «κρίσιμη και πρωτοποριακή» και είπε: «Σήμερα είναι πραγματικά η αρχή μιας νέας ιστορίας. «Σε μια εποχή με ένα  εξαιρετικά επιθετικό Κρεμλίνο, ο κόσμος χρειάζεται μια εξαιρετικά τολμηρή συμμαχία», πρόσθεσε.

Ο ίδιος προειδοποίησε: «Τώρα υιοθετείτε τη στρατηγική της συμμαχίας – και αυτή είναι πρώτα και κύρια μια στρατηγική για την ασφάλεια των κοινωνιών σας, των κρατών σας. Στρατηγική δεκαετίας. Εκατόν είκοσι έξι ημέρες εισβολής πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία. Πύραυλοι κρουζ, βασανιστήρια, παιδιά δολοφονήθηκαν, γυναίκες που βιάστηκαν. Δεν έχουμε 10 χρόνια. Τα έχετε; Είστε πραγματικά σίγουροι γι’ αυτό;», είπε και συνέχισε: «Ενώ οι δημοκρατίες καλούσαν τη ρωσική ηγεσία να έχει λογική και ηθική, η Ρωσία συσσώρευε δύναμη και πυραύλους. Εσείς, οι δημοκρατικοί ηγέτες την παροτρύνατε να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά οι τύραννοι κατανοούν τη βία. Και μόνο τη βία».

Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι προσβλέπει σε μια κοινή νίκη, σημείωσε ωστόσο ότι και άλλα κράτη θα μπορούσαν να δεχτούν πυρά από τη Ρωσία και αν συμβεί αυτό θα ήταν «κοινή αποτυχία».

Μιλώντας για τη ρωσική επιθετικότητα, τόνισε: «Δεν θέλει να σταματήσει στο Ντονμπάς ή κάπου στη νότια Ουκρανία, θέλει να απορροφήσει τη μία πόλη μετά από την άλλη, όλους εμάς και μετά όλη την Ευρώπη, την οποία η ρωσική ηγεσία θεωρεί ιδιοκτησία, όχι ανεξάρτητα κράτη. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της Ρωσίας. Το ερώτημα είναι, ποιος είναι ο επόμενος; Η Μολδαβία; Ή οι χώρες της Βαλτικής; Ή Πολωνία; Η απάντηση είναι: όλες».

ΝΑΤΟ: Καταγγελία της «αποτρόπαιας αγριότητας» της Ρωσίας στην Ουκρανία-2Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ