ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΝΑΤΟ: Η Φινλανδία και επισήμως μέλος της συμμαχίας

Η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ και η σημαία της θα υψωθεί στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας.

Kathimerini.gr

Η Φινλανδία έγινε κι επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ την Τρίτη, ολοκληρώνοντας μια ιστορική αλλαγή πολιτικής, η οποία δρομολογήθηκε μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ολοκλήρωσε τη διαδικασία προσχώρησης παραδίδοντας ένα επίσημο έγγραφο στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία έχει χαρακτηριστεί ως αποτυχία για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εξέφραζε την αντίθεσή του στην επέκταση του ΝΑΤΟ ήδη πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι, με την ένταξη της Φινλανδίας, τα σύνορα της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ θα είναι πλέον διπλάσια σε έκταση.

Για μια «ιστορική ημέρα» για το ΝΑΤΟ, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν. «Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι ίσως αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, γιατί προκάλεσε κάτι που σαφώς ήθελε να αποτρέψει», δήλωσε, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Η επιθετικότητα της Ρωσίας έκανε πολλές χώρες να πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για την άμυνά τους και να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αποτρέψουν πιθανή ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον», πρόσθεσε.

«Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία, για τη Διατλαντική Κοινότητα αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα που υπερασπίζεται σθεναρά τις βασικές αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και υπερασπίζεται σθεναρά την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ειρήνης. Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική μέρα γιατί σήμερα καλωσορίζουμε τη Φινλανδία στη Συμμαχία», συμπλήρωσε.

Η σημαία της Φινλανδίας θα υψωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Τι συμβαίνει με τη Σουηδία;

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία υιοθετούσαν παλαιότερα μια ουδέτερη πολιτική. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο, οι δύο χώρες θεώρησαν ότι θα ωφεληθούν από την προστασία του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει ότι η επίθεση σε ένα μέλος της Συμμαχίας συνεπάγεται επίθεση σε όλα τα μέλη.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι εάν η Φινλανδία δεχθεί εισβολή, τότε όλα τα κράτη – μέλη -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ- θα σπεύσουν να τη βοηθήσουν.

Σημειώνεται επίσης ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε αποτέλεσμα το 80% των Φινλανδών να ταχθεί υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Αυτή την εβδομάδα η Φινλανδία θα γίνει πιο ασφαλής και το ΝΑΤΟ ισχυρότερο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας έχει προς το παρόν «παγώσει», καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι παρέχει άσυλο σε κουρδικές παραστρατιωτικές ομάδες και ότι τους επιτρέπει να πραγματοποιούν διαδηλώσεις. Τονίζεται επίσης ότι ούτε η Ουγγαρία έχει εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Συμμαχία θα διασφαλίσει πως η Σουηδία θα είναι η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί.

Η πορεία της Φινλανδίας προς την ένταξη διήρκεσε λιγότερο από έναν χρόνο και η σημερινή τελετή συμπίπτει με την 74η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949.

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί για «αντίμετρα»

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι θα λάβει «αντίμετρα» μετά την ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία, την ώρα που ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού τόνισε ότι κάτι τέτοιο αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ, που επί μακρόν επέκρινε η Μόσχα, συνιστά «παραβίαση της ασφάλειάς μας και καταπάτηση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων» και ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά την όποια ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Φινλανδία.

Σημειώνεται ότι, την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Μινσκ, Μπόρις Γκριζλόφ, είπε ότι η Μόσχα θα μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα κοντά στα δυτικά σύνορα της Λευκορωσίας.

Ωστόσο, ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει δει ακόμη κάποια αλλαγή στην πυρηνική πολιτική της Ρωσίας που θα απαιτούσε οποιαδήποτε αλλαγή τακτικής από τη Συμμαχία. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν θα αναπτυχθούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης του Ελσίνκι.

Το ΝΑΤΟ θα έχει πλέον επτά μέλη στη Βαλτική Θάλασσα, απομονώνοντας περαιτέρω την παράκτια πρόσβαση της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη και στον μικρό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση