ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπορεί o Τραμπ να μετονομάσει τον Κόλπο του Μεξικού;

Η μετονομασία του Μεξικού είναι η τελευταία του πρόταση για την αναδιάταξη του χάρτη του δυτικού ημισφαιρίου

ΠΗΓΗ: Associated Press

Μεταξύ των όσων ευαγγελίζεται ή προτίθεται να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, σε μερικές ημέρες, είναι η μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής». 

«Ακούγεται ωραία και καλύπτει πολλά εδάφη. Κόλπος της Αμερικής, τι ωραίο όνομα», τόνισε σε δηλώσεις του προχθές, Τρίτη, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στο Μεξικό, που «πρέπει να σταματήσει να αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους να ξεχύνονται στη χώρα μας».

Η μετονομασία του Μεξικού είναι η τελευταία του πρόταση για την αναδιάταξη του χάρτη του δυτικού ημισφαιρίου: Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως αναφερθεί στον Καναδά ως την «51η Πολιτεία», διεκδικεί από τη Δανία τη Γροιλανδία και έχει ζητήσει από τον Παναμά να επιστρέψει τη διώρυγά του.

Καναδάς, Δανία και Παναμάς έχουν αποκηρύξει κατηγορηματικά τις βλέψεις Τραμπ. Το ίδιο και το Μεξικό διά της προέδρου του, Κλαούντια Σέινμπαουμ, η οποία διεμήνυσε πως «το όνομα “Κόλπος του Μεξικού” αναγνωρίζεται διεθνώς», προσθέτοντας με σαρκαστική διάθεση: «Μου ακούγεται ωραίο το “μεξικανική Αμερική”».

Ομως, πώς προέκυψε το θέμα του Μεξικού; Και κατά πόσο είναι εφικτή η μετονομασία του ομώνυμου Κόλπου; 

«Τρίτη Ακτή»

Από την πρώτη του προεκλογική εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο, το 2016, το Μεξικό αποτελεί σταθερό στόχο της ρητορικής Τραμπ για μία σειρά από ζητήματα – από την ασφάλεια των συνόρων έως την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αγαθά. Κατά την πρώτη του θητεία είχε δεσμευτεί για την κατασκευή τείχους κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ – Μεξικού, για την οποία θα πλήρωνε το Μεξικό. 

Ο Κόλπος του Μεξικού αναφέρεται συχνά ως η «Τρίτη Ακτή» των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω της μεγάλης ακτογραμμής του σε πέντε νοτιοανατολικές πολιτείες. Οι Μεξικανοί χρησιμοποιούν μια ισπανική εκδοχή του ίδιου ονόματος για τον κόλπο: «El Golfo de México».

Αμερικανοί και Μεξικανοί έχουν διάσταση απόψεων και ως προς την ονομασία ενός ακόμη σώματος νερού της περιοχής: Του ποταμού που διατρέχει τα σύνορα μεταξύ του Τέξας και των μεξικανικών πολιτειών των Τσιουάουα, Κοαουίλα, Νουέβο Λεόν και Ταμαουλίπας. Οι Αμερικανοί τον αποκαλούν Ρίο Γκράντε, οι Μεξικανοί Ρίο Μπράβο. 

Πώς πήρε το όνομά του ο Κόλπος του Μεξικού;

Η υδάτινη μάζα εμφανίζεται με αυτή την ονομασία για πάνω από τέσσερις αιώνες. Πρόκειται για τίτλο που πιστεύεται ότι προέρχεται από την πόλη «Μεξικό» των ιθαγενών Αμερικανών.

Είναι εφικτή η μετονομασία; 

Ο Τραμπ μπορεί να αλλάξει την ονομασία του Κόλπου, ωστόσο, δεν πρόκειται για απόφαση μονομερή και οι άλλες χώρες δεν είναι υποχρεωμένες να συμφωνήσουν.

Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός –στον οποίο υπάγονται τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Μεξικό– εργάζεται για να διασφαλίσει ότι όλες οι θάλασσες, οι ωκεανοί και τα πλωτά ύδατα του κόσμου έχουν καταγραφεί και χαρτογραφηθεί, ονομάζοντας παράλληλα ορισμένα από αυτά. Υπάρχουν περιπτώσεις χωρών οι οποίες αναφέρονται στο ίδιο υδάτινο σώμα ή στο ίδιο τοπόσημο με διαφορετική ονομασία από αυτήν που καταγράφει ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός. 

Η μετονομασία είναι ευκολότερη υπόθεση για τοπόσημα ή υδάτινες μάζες που βρίσκονται εντός των συνόρων μιας χώρας. Χαρακτηριστική η περίπτωση του όρους ΜακΚίνλεϊ, της υψηλότερης κορυφής της Βόρειας Αμερικής, η οποία το 2015 με εντολή Ομπάμα μετονομάστηκε σε Ντενάλι – ονομασία που ο Τραμπ επίσης έχει δηλώσει πως θέλει να αλλάξει. 

Πόσο νέα είναι η ιδέα της μετονομασίας; 

Δεν είναι η πρώτη φορά που στη δημόσια συζήτηση τίθεται η μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού. Το 2012, μέλος του Νομοθετικού Σώματος του Μισισιπή πρότεινε τη μετονομασία τμημάτων του Κόλπου που εφάπτονται στις ακτές της συγκεκριμένης πολιτείας σε «Κόλπο της Αμερικής» – πρόταση που ο συντάκτης του νομοσχεδίου χαρακτήρισε αργότερα «αστείο». Και πράγματι, το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο παραπέμφθηκε στην αρμόδια επιτροπή, απορρίφθηκε.

Δύο χρόνια νωρίτερα, ο κωμικός Στίβεν Κόλμπερτ είχε αστειευτεί στην εκπομπή του ότι, μετά την τεράστια πετρελαιοκηλίδα Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού, θα έπρεπε να μετονομαστεί σε «Κόλπο της Αμερικής» επειδή «τον χαλάσαμε, τον αγοράσαμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Associated Press

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση