ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μόνο 1 κρούσμα στην Κίνα, αυξάνονται αλλού οι νεκροί

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής εντοπίστηκε ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης

ΚΥΠΕ

Μόλις ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα ανακοινώθηκε στην Κίνα σε άλλες χώρες, ωστόσο, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να οδηγεί μεγάλους αριθμούς ανθρώπων στον θάνατο, όπως στο Μεξικό, Ισημερινό, Υεμένη, ενώ θετικά νέα έρχονται από Αυστρία, τη στιγμή που σε μια άλλη εξέλιξη, η Ιρλανδία παρατείνει τα μέτρα καραντίνας έως την 18η Μαΐου. Η Υεμένη, ωστόσο, πέραν από τον κορωνοϊό έχει να αντιμετωπίσει και την εξάπλωση της χολέρας.

Ενα νέο κρούσμα στην Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής εντοπίστηκε ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, από 12 την προηγουμένη. Το νέο κρούσμα ήταν "εισαγόμενο", κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες οι οποίοι φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό έχοντας μολυνθεί.

Την προηγουμένη, είχαν αναφερθεί έξι. Εντοπίστηκαν επίσης δύο ύποπτα κρούσματα, επίσης εισαγόμενα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας. Δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα, ενώ την προηγουμένη γινόταν λόγος για έξι. Εντοπίστηκαν 20 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, από 25 την προηγουμένη. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 82.875. Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος. Ο αριθμός των θυμάτων της COVID-19 στην Κίνα, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, παραμένει αμετάβλητος στα 4.633.

Στους οι 113 θάνατοι, 1.515 κρούσματα σε ένα 24ωρο στο Μεξικό

Αλλοι 113 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19, το προηγούμενο 24ωρο στο Μεξικό, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας χθες Παρασκευή, εξέλιξη που αυξάνει σε 1.972 τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας. Το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν 1.515 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί θα ξεπερνά έτσι τους είκοσι χιλιάδες και να ανέρχεται πλέον σε 20.739. Η μεξικανική κυβέρνηση προβλέπει πως η πανδημία του κορωνοϊού θα φθάσει στην κορύφωσή της περί τη 10η Μαΐου.

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί στον Ισημερινό

Το όριο των χιλίων θανάτων εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ξεπεράστηκε χθες Παρασκευή στον Ισημερινό, όπου 163 άνθρωποι υπέκυψαν σε ένα εικοσιτετράωρο, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 1.063, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκε την 29η Φεβρουαρίου. Εκτοτε, επίσημα έχουν καταγραφεί 26.336 κρούσματα, εκ των οποίων 1.402 τις προηγούμενες 24 ώρες. 1.913 ασθενείς έχουν αποθεραπευθεί. Ο πρώτος θάνατος που αποδόθηκε στην COVID-19 καταγράφηκε στον Ισημερινό τη 13η Μαρτίου. Επρόκειτο για μια γυναίκα πάνω από εβδομήντα ετών, που διέμενε στην Ισπανία και υπέκυψε στη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), την εστία της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου επισήμως γίνεται λόγος για 427 θανάτους και 8.074 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το τρίτο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πίσω μόνο από τη Βραζιλία και το Μεξικό. Οι πολίτες της παραμένουν σε περιορισμό από τη 17η Μαρτίου, πάντως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα από μεθαύριο Δευτέρα, αρχής γενομένης σε περιοχές όπου ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλότερος. Ο πρόεδρος Λενίν Μορένο απηύθυνε χθες έκκληση σε εργοδότες και εργαζόμενους να διαπραγματευθούν για να αποφευχθούν απολύσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία. Η κυβέρνηση του Μορένο προβλέπει ότι η πανδημία που πλήττει την πετρελαιοπαραγωγική χώρα ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται θεαματική μείωση της τιμής του αργού στις διεθνείς αγορές θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ του Ισημερινού κατά τουλάχιστον 4% το 2020.

Υεμένη: 110.000 ύποπτα κρούσματα χολέρας μέσα στο 2020, ενώ ο κορωνοϊός εξαπλωνεται

Σαναά, Υεμένη, 02/05/2020 Πάνω από 110.000 ύποπτα κρούσματα χολέρας έχουν καταγραφεί στην Υεμένη από την αρχή της χρονιάς, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις 290 από τις 333 περιφέρειες της εμπόλεμης χώρας από τον Ιανουάριο, διευκρίνισε το OCHA, προειδοποιώντας πως ο αριθμός των ανθρώπων που θα προσβληθούν αναμένεται να αυξηθεί την περίοδο των βροχών, που άρχισε τον Απρίλιο και διαρκεί συνήθως μέχρι τον Αύγουστο. Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι προσβλήθηκαν από τη χολέρα και τουλάχιστον 2.000 υπέκυψαν από το 2017 ως το 2019 στην Υεμένη, όπου σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία. Στην ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς πάνω από τις μισές υποδομές υγείας. Το σύστημα υγείας, εξαιρετικά αποδυναμωμένο, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονες επιδημίες χολέρας, ελονοσίας και δάγκειου πυρετού. Και η κατάσταση χειροτερεύει: χθες Παρασκευή διαγνώστηκε νέο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό, στην επαρχία Τάιζ (νοτιοδυτικά), με τον επίσημο απολογισμό να ανέρχεται πλέον σε επτά ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 και 2 νεκρούς από την COVID-19. Ο ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορονοϊού στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου και μια από τις πιο ευάλωτες του πλανήτη μπροστά στην πανδημία. Η επιβίωση του 80% του πληθυσμού, ή 24 εκατ. κατοίκων της Υεμένης, εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια και 10 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται. σ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση. (ΑΠΕ) ΑΠΕ 02/05 01:54

Για πρώτη φορά λιγότεροι από 500 οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό σε νοσοκομείο στην Αυστρία

Θετικά νέα από την Αυστρία. Για πρώτη φορά ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στη χώρα σε νοσοκομείο με κορωνοϊό βρίσκεται κάτω από τους 500, σύμφωνα με τα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Υγείας, ενώ κάτω από τις 2.000 βρίσκεται ήδη για δεύτερη ημέρα ο αριθμός των νοσούντων.

Οπως αναφέρουν τα στοιχεία, οι νοσούντες ανέρχονταν σε 1.850, οι νοσηλευόμενοι σε νοσοκομείο σε 472 και από αυτούς οι 124 βρίσκονταν σε Μονάδα Εντατικής θεραπείας, ενώ έως σήμερα 561 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα 15.466 επιβεβαιωμένα κρούσματα, έχουν διενεργηθεί 264.079 διαγνωστικά τεστ, ενώ στη βάση της διαρκούς έρευνας της Υπηρεσίας Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας, ο πραγματικός δείκτης μεταδοτικότητας βρισκόταν στο διάστημα 16 έως 27 Απριλίου κατά μέσο όρο στο 0,67, παραμένοντας σταθερός σε σχέση με την προτελευταία εβδομάδα.

Η Ιρλανδία παρατείνει τα μέτρα καραντίνας έως την 18η Μαΐου

Η Ιρλανδία αποφάσισε να παρατείνει έως την 18η Μαΐου την καραντίνα που κήρυξε για να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, πριν προχωρήσει στη σταδιακή άρση των περιορισμών, με εξαίρεση τα σχολεία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

"Εχουμε ανάγκη από δύο επιπλέον εβδομάδες αυστηρών περιορισμών για να αποδυναμώσουμε περαιτέρω τον ιό", που έχει προκαλέσει 1.265 νεκρούς και έχει προσβάλει σχεδόν 21.000 ανθρώπους στη χώρα, είπε σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος. "Χιλιάδες ζωές σώθηκαν, τα νοσοκομεία και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας δεν κατακλύστηκαν. Ομως δεν έχουμε ακόμα κερδίσει τη μάχη" συνέχισε, κάνοντας λόγο "πάρα πολλά" νέα κρούσματα καθημερινά. Εάν οι περιορισμοί αρθούν πρόωρα, "όλα όσα κάναμε θα χαθούν".

Ο Λίο Βαράντκαρ έδωσε εντολή για το κλείσιμο των σχολείων τη 12η Μαρτίου. Η Ιρλανδία κήρυξε σε καραντίνα τον πληθυσμό της από τις 28 Μαρτίου και παρέτεινε το μέτρο έως την 5η Μαΐου τον Απρίλιο. Μια κάποια χαλάρωση, ωστόσο, προβλέπεται από την προσεχή Τρίτη, όπως η δυνατότητα να βγαίνουν οι πολίτες από τα σπίτια τους σε μια ακτίνα 5 χιλιομέτρων για σωματική άσκηση και στους άνω των 70 να βγαίνουν από τα σπίτια τους εφόσον αποφεύγουν "κάθε επαφή με άλλους ανθρώπους". Κατόπιν, από τη 18η Μαΐου, "θα ξανανοίξουμε τη χώρα αργά και με στάδια" εξήγησε ο Βαράντκαρ.

Προβλέπονται 5 φάσεις των τριών εβδομάδων η κάθε μία, με την τελευταία να ξεκινά τη 10η Αυγούστου και με τη δυνατότητα επιστροφής στην προηγούμενη φάση εφόσον ο ιός δεν τεθεί υπό έλεγχο. "Δυστυχώς, ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος είναι υπαρκτός" προειδοποίησε ο Ιρλανδός ηγέτης. Σε πρώτη φάση, τα εργοτάξια μπορούν να επαναλειτουργήσουν, ορισμένα καταστήματα όπως φυτώρια και οι πολίτες θα μπορούν να συναντηθούν με φίλους και τις οικογένειές τους. Εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, μουσεία και παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν αργότερα, όμως "τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν ξανά τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς" διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

"Σε κάθε σενάριο, τουλάχιστον έως να έχουμε ένα εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα παραμείνουν αναγκαία μακροπρόθεσμα" υπογράμμισε. "Η επιστροφή της ζωής μας στην κανονικότητα, μια νέα κανονικότητα, θα πάρει χρόνο. Ομως θα γίνει" διαβεβαίωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η στήριξη του Ελον Μασκ στον Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις του. Τώρα, ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ