Kathimerini.gr
Η Αγγλία έκανε χθες τα πρώτα μικρά βήματα άρσης περιοριστικών μέτρων, καθώς οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση άρχισαν να επιστρέφουν στην εργασία τους, τη στιγμή που οι θάνατοι από την πανδημία υπερβαίνουν τις 40.000, ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2% το πρώτο τρίμηνο και κατά 5,8% τον Μάρτιο.
Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να χαλαρώσει σταδιακά τα μέτρα, φοβούμενη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ Σκωτία, Ουαλλία και Β. Ιρλανδία εξακολουθούν να εφαρμόζουν την πολιτική «μένουμε στο σπίτι». Την Κυριακή ο πρωθυπουργός είχε καλέσει τους εργαζομένους που δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν την εργασία τους από το σπίτι να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας. Στο Λονδίνο υπήρχε περισσότερη κίνηση στο μετρό σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Σε αρκετούς σταθμούς και λεωφορεία οι επιβάτες κατάφερναν να τηρήσουν ασφαλή απόσταση από συνταξιδιώτες τους, αλλά σε άλλους παρατηρήθηκε συνωστισμός. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σ. Καν υπενθύμισε στους δημότες ότι «δεν έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα, διατηρήστε αποστάσεις και μείνετε στο σπίτι». Η κυβέρνηση Τζόνσον δέχεται καταιγισμό επικρίσεων ότι οι νέες οδηγίες που εξέδωσε προκαλούν σύγχυση.
Στους εργαζομένους δόθηκε η συμβουλή να αποφύγουν τα ΜΜΜ, ενώ κλειστά παραμένουν τα σχολεία στην Αγγλία, κάνοντας πολλούς γονείς να αναρωτιούνται πώς θα πάνε στη δουλειά. Για όσους εργάζονται από το σπίτι, χθες δεν άλλαξαν πολλά. Τους επιτρέπεται να ασκούνται περισσότερες από μία φορά την ημέρα, αλλά και να συναντήσουν κάποιον από διαφορετικό νοικοκυριό σε εξωτερικό χώρο.
Το γεγονός ότι η Βρετανία είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη, επηρεάζει αρνητικά την άποψη των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση Τζόνσον. Ποσοστό 49% των συμμετεχόντων σε δημοσκόπηση της Kantar στις αρχές Μαΐου απάντησε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αρκετά καλά ή πολύ καλά την πανδημία έναντι 61% τον Απρίλιο.