ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μιανμάρ: Μερική αμνηστία στη Σου Κίι

Μειώθηκε κατά έξι χρόνια η ποινή φυλάκισης 33 ετών που εκτίει η τέως πρόεδρος της Μιανμάρ, καθώς κρίθηκε αθώα για 5 από τις 19 κατηγορίες

Kathimerini.gr

Η τέως ηγέτις της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) Αούνγκ Σαν Σου Κίι, η οποία βρίσκεται φυλακισμένη εδώ και δύο χρόνια από τη στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας, έλαβε χθες ως χάρη μείωση στην ποινή της. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αμνηστίας που χορήγησε η χούντα σε περισσότερους από 7.000 κρατουμένους, η Σου Κίι κρίθηκε αθώα για 5 από τις 19 κατηγορίες που τη βαραίνουν, πράγμα που μειώνει την ποινή της κατά έξι χρόνια από τα 33 στα οποία έχει καταδικαστεί συνολικά.

Σύμφωνα με το BBC, μεταξύ των ανθρώπων που συμπεριλήφθηκαν στη χθεσινή αμνηστία –η οποία δόθηκε με αφορμή την έναρξη της Βάσα, της σημαντικότατης για τον βουδισμό τρίμηνης περιόδου νηστείας– ήταν και ο τέως πρόεδρος Γουίν Μίιντ, ο οποίος είδε την ποινή του να μειώνεται κατά τέσσερα χρόνια. Αν και από την ημέρα που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία, την 1η Φεβρουαρίου 2021, έχουν χορηγηθεί αρκετές αμνηστίες σε συλληφθέντες και κρατουμένους, ποτέ δεν είχε συμπεριληφθεί σε αυτές κάποια ή κάποιος πρώην πρόεδρος.

Η Σου Κίι δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση από την έναρξη της χούντας και τη σύλληψή της, με μοναδική εξαίρεση κάποιες φωτογραφίες χαμηλής ποιότητας που τη δείχνουν σε αίθουσα δικαστηρίου της Ναϊπιντάου, της πρωτεύουσας που έχτισε στη ζούγκλα ο στρατός. Η κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης το 1991 αντιμετωπίζει κατηγορίες για προδοσία, διαφθορά, παράνομη κατοχή ασυρμάτων, αλλά και παραβίαση των περιορισμών για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Η κατάσταση της υγείας της 78χρονης Σου Κίι προκαλεί ανησυχίες από τότε που συνελήφθη, ιδίως κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των υποθέσεων εναντίον της από δικαστήριο της χούντας, το οποίο την υποχρέωνε να παρίσταται σχεδόν καθημερινά στις ακροαματικές διαδικασίες.

Τον Ιούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης Ντον Πραμουντουινάι δήλωσε ότι συνάντησε τη Σου Κίι στο κελί της, στην πρώτη συνάντηση που έγινε γνωστό ότι είχε με κάποιον ξένο απεσταλμένο από τότε που συνελήφθη. Την περασμένη εβδομάδα, μεταφέρθηκε από το κελί της φυλακής όπου εκρατείτο σε κυβερνητικό κτίριο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πολιτικού της κόμματος.

Παραμένει δημοφιλής

Σύμφωνα με τοπική οργάνωση, πάνω από 24.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τότε που οι στρατιωτικοί εκδίωξαν από την εξουσία την κυβέρνηση της Σου Κίι. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί στη χώρα παρατάθηκε χθες κατά έξι μήνες από τη χούντα, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, κάτι το οποίο οδηγεί και σε αναβολή των εκλογών που αναμενόταν να διεξαχθούν τον Αύγουστο για πρώτη φορά από την αλλαγή του καθεστώτος.

Ο στρατός αιτιολόγησε το πραξικόπημά του επικαλούμενος εκτεταμένη εκλογική νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου 2020, πυροδοτώντας τεράστιες διαδηλώσεις και αιματηρή καταστολή. Το κόμμα της Σου Κίι, NLD, είχε «σαρώσει» στις συγκεκριμένες εκλογές, ενώ διεθνείς παρατηρητές είχαν δηλώσει τότε ότι η διαδικασία ήταν ως επί το πλείστον ελεύθερη και δίκαιη.

Η Σου Κίι παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη Μιανμάρ, μολονότι η διεθνής εικόνα της αμαυρώθηκε από τη συμφωνία της για διαμοιρασμό της εξουσίας με τους στρατηγούς και την αποτυχία της να υπερασπιστεί τη διωκόμενη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια, η στάση της απέναντι στους οποίους έκανε πολλά μέλη της διεθνούς κοινότητας να ζητήσουν έως και ανάκληση του Νομπέλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ