Kathimerini.gr
ΠΕΚΙΝΟ. Τους επικεφαλής των πυρηνικών δυνάμεων της Κίνας αντικατέστησε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στη μεγαλύτερη εκκαθάριση ανώτατων αξιωματικών την τελευταία δεκαετία.
Ο στρατηγός Λι Γουτσάο, επικεφαλής των πυραυλικών δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, και ο υποδιοικητής του, στρατηγός Λιου Γκουανγμπίν, εξαφανίσθηκαν από τη δημόσια θέα πριν από μερικούς μήνες, με δυτικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για εκστρατεία καταπολέμησης της διαφθοράς στην ηγεσία του στρατεύματος και επαναφοράς της κομματικής πειθαρχίας.
Διοικητής όλων των πυραυλικών δυνάμεων, αρμόδιος για το πυρηνικό οπλοστάσιο, ορίσθηκε ο μέχρι τώρα υπαρχηγός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού, ναύαρχος Ουάνγκ Χουμπίν, με τον πτέραρχο και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ. Κίνας Σου Σιφένγκ να διορίζεται νέος πολιτικός κομισάριος.
Πάταξη διαφθοράς
Το Πεκίνο δεν προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με την τύχη του Λι και του Λιου, με Δυτικούς αξιωματούχους να εκτιμούν πως οι δύο στρατηγοί κρατούνται στο πλαίσιο έρευνας για διαρροή στρατιωτικών μυστικών και διαφθορά μεταξύ υφισταμένων τους. Η εξαφάνιση και αντικατάστασή τους συμπίπτει με σειρά κρατικών ανακοινώσεων για νέα μέτρα με στόχο την πάταξη της διαφθοράς στις ένοπλες δυνάμεις και με νέα εκστρατεία κομματικής πειθαρχίας και προσήλωσης στον πρόεδρο Σι.
Η εκκαθάριση στην ηγεσία των πυραυλικών δυνάμεων σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στην κορυφή του στρατεύματος μετά την παύση του Σου Καϊχού και του Γκούο Μποσιόνκ πριν από σχεδόν μία δεκαετία. Οι δύο άνδρες, πρώην ανώτατα στελέχη της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, απολύθηκαν και καταδικάστηκαν για διαφθορά το 2014. Η υπόθεσή τους υπήρξε μέρος ευρύτερης εκστρατείας κατά της διαφθοράς στο κόμμα. Η ευρεία εκκαθάριση της εποχής εκείνης είχε και ένα δεύτερο κρυφό στόχο: να στηρίξει την πολιτική θέση του Σι και να εκφοβίσει την ηγεσία του στρατεύματος, προκειμένου εκείνη να ταχθεί στο πλευρό του νέου τότε προέδρου, στο δεύτερο έτος της θητείας του.
Οι πυραυλικές δυνάμεις αποτελούν κρίσιμο κομμάτι του κινεζικού οπλοστασίου, χάρη στην αρμοδιότητά τους για το χερσαίο συμβατικό και πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, τα οποία το Πεκίνο αυξάνει με ταχύ ρυθμό. Η ανακοίνωση της νέας ηγεσίας των πυραυλικών δυνάμεων έγινε με έμμεσο τρόπο τη Δευτέρα, όταν κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν την προαγωγή των Ουάνγκ και Σου, αναφέροντας ακροθιγώς τους νέους τους θώκους.
Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, τον οποίο Δυτικοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν μυστικοπαθή, ενίσχυσε τον έλεγχο των πληροφοριών γύρω από τα Οπλα, τις τακτικές και τα στελέχη του. «Αλλαγές μπορεί να πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή και ένας ανώτατος στρατιωτικός να εξαφανισθεί κι εμείς να μην το μάθουμε για καιρό», σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνών της αμερικανικής ακαδημίας πολεμικής αεροπορίας, Ροντ Λι.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ απουσίασε από τα καθήκοντά του για ένα μήνα, προτού αντικατασταθεί από τον προκάτοχό του, Ουάνγκ Γι, την περασμένη εβδομάδα. Αναλυτές εκτιμούν πως η απόφαση του Σι να διορίσει δύο ανώτατους αξιωματικούς από άλλα Οπλα ως επικεφαλής των πυραυλικών δυνάμεων δείχνει την πρόθεσή του να διαταράξει υπάρχοντα δίκτυα και συμμαχίες που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη ηγεσία.