ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μία εβδομάδα χάους στον Λίβανο: Ισραήλ και Χεζμπολάχ «ζυγίζουν» στόχους και ρίσκα

Τα «γεράκια» εκτιμούν ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να αναγκαστεί να υποχωρήσει

Kathimerini.gr

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νατανιάχου πέτυχε βραχυπρόθεσμους στόχους με τα χτυπήματα κατά της Χεζμπολάχ την τελευταία εβδομάδα, όπως εκτιμούν νυν και πρώην ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι και διεθνείς αναλυτές που μίλησαν στους New York Times και στην Washington Post.

Ωστόσο, αρκετοί άλλοι εκφράζουν ανησυχία, προειδοποιώντας ότι δεν βλέπουν βήματα προς την αποκατάσταση της ηρεμίας στη στρατηγική του Νετανιάχου και στις αμφιλεγόμενες τελευταίες κινήσεις του.

Η θρυαλλίδα

Η κλιμάκωση κατά της Χεζμπολάχ ξεκίνησε σχεδόν τυχαία, αναφέρει ο Ρόνεν Μπέργκμαν σε ανάλυσή του στους ΝΥΤ, καθώς, όπως ισχυρίζεται, επικαλούμενος ισραηλινές πηγές, οι υπηρεσίες της χώρας, βασιζόμενες σε πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, υπέδειξαν ότι η επιχείρηση ανατίναξης βομβητών κινδύνευε να αποκαλυφθεί.

Εάν το σχέδιο δεν είχε ενεργοποιηθεί μέχρι τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν ανώνυμα στους ΝΥΤ, η Χεζμπολάχ θα το είχε ανακαλύψει, ενδεχομένως μαζί με τη δεύτερη επιχείρηση που στόχευε τους ασυρμάτους.

Η πυροδότηση των εκρηκτικών μηχανισμών που κρύβονταν στις συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της νέας ανάφλεξης στην περιοχή. Ακολούθησε μία εβδομάδα σφοδρών επιθέσεων στον Λίβανο με τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων από τις εκρήξεις των βομβητών και των ασυρμάτων.

Στη συνέχεια το Ισραήλ δολοφόνησε ομάδα στρατιωτικών ηγετών της Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή κοντά στη Βηρυτό. Τη Δευτέρα, κύμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών με στόχο περιοχές της χώρας όπου η οργάνωση ασκεί επιρροή οδήγησε σε πολυάριθμους θανάτους.

Στόχοι

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές που επικαλείται η Washington Post από την άλλη, με την πυροδότηση των εκρηκτικών μηχανισμών, ο Νετανιάχου αρχικά πετυχαίνει να «αγοράσει» περισσότερο χρόνο για να αποκαταστήσει τη φήμη του, καθυστερώντας πιθανή εξεταστική επιτροπή για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και στρέφοντας την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τον εξοντωτικό πόλεμο στη Γάζα και τις άσχημες συνθήκες για τους ομήρους που κρατούνται εκεί.

Μια ημέρα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ το περσινό φθινόπωρο, η Χεζμπολάχ μετέτρεψε τη βόρεια συνοριακή περιοχή σε ζώνη μάχης, ρίχνοντας ρουκέτες σε κατοικημένες κοινότητες. Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, περισσότεροι από 67.000 εκτοπισμένοι Ισραηλινοί ζουν με συγγενείς τους ή σε ξενοδοχεία. Οι τοπικοί ηγέτες και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ ασκούν σφοδρή κριτική στον Νετανιάχου για την κατάσταση αυτή. Με την ανάληψη δράσης κατά της Χεζμπολάχ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι κάνει ό,τι μπορεί για να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στις κατοικίες τους.

Εξίσου σημαντικό, όπως επισημαίνει ο Γιόσι Κούπερβασερ, πρώην επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της υπηρεσίας πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, είναι ότι το Ισραήλ εκτιμά πως η Χεζμπολάχ και το Ιράν, ο κύριος προστάτης της, δεν θέλουν ολοκληρωτικό πόλεμο και γι’ αυτό υπάρχει η αίσθηση ότι μπορεί να συνεχίσει να ανεβάζει τους τόνους χωρίς σημαντικές επιπτώσεις.

Η παράταση της εμπόλεμης κατάστασης «βολεύει» τον Νετανιάχου, σύμφωνα με τον Γκαγίλ Ταλσίρ, πολιτικό επιστήμονα στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, βοηθώντας να καθυστερήσει ή να αποσπάσει την προσοχή από τις εσωτερικές απειλές για την πρωθυπουργία του. Ο μακροβιότερος ηγέτης του Ισραήλ παραμένει βυθισμένος σε εσωτερική κρίση, καθώς πρόκειται να αντιμετωπίσει αρκετές κατηγορίες για διαφθορά, καθώς και απαιτήσεις από τους υπερορθόδοξους εταίρους του στον συνασπισμό να ανακαλέσει αμφιλεγόμενο νόμο για τη στρατιωτική επιστράτευση.

Επιπλέον, όταν τελειώσει ο πόλεμος, πιθανόν να κληθεί να λογοδοτήσει σε εξεταστική επιτροπή για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

«Αν παραμείνει όπως είναι τώρα, καταστρέφοντας την υποδομή της Χεζμπολάχ, ο Νετανιάχου θα έχει κερδίσει κάποια πολιτική δύναμη», δήλωσε ο Ταλσίρ. «Αλλά μιλάμε για τη Μέση Ανατολή όπου μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση ανά πάσα στιγμή», προειδοποίησε, «και αν ο Νασράλα αρχίσει να εκτοξεύει χιλιάδες ρουκέτες στο Τελ Αβίβ, δεν ξέρω αν οι Ισραηλινοί θα συνεχίσουν να δείχνουν κατανόηση».

Κίνδυνοι

Η εντατικοποίηση των επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ απηχεί την άποψη κάποιων στρατηγών που εκτιμούν ότι η οργάνωση μπορεί να αναγκαστεί να υποχωρήσει, εάν το Ισραήλ σκληρύνει περαιτέρω τη στρατηγική του, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Αντίθετα, άλλοι στην ισραηλινή κυβέρνηση εκτιμούν ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να καταλήξει σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς και συμφωνία για τους ομήρους, πριν στραφεί σε άλλο πεδίο μάχης.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει αντιταχθεί σε εκεχειρία που θα επέτρεπε στη Χαμάς να επιβιώσει από τον πόλεμο.

Η απόφαση για κλιμάκωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση κάποιων ανώτερων αξιωματούχων, σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στους ΝΥΤ. Ανησυχούσαν ότι τέτοιες ενέργειες, όπως είπαν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ολοκληρωτικό πόλεμο και σε μάχες σώμα με σώμα και τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα ευνοούσε την επιστροφή Ισραηλινών στον Βορρά.

Οι στρατιωτικές φιλοδοξίες στον Λίβανο στοιχειώνουν τους Ισραηλινούς ηγέτες. Το 2006, ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ ξεκίνησε τον τελευταίο πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, υποσχόμενος να «αλλάξει την εξίσωση» στα βόρεια σύνορα, αλλά η λιβανέζικη οργάνωση πολέμησε τις ισραηλινές δυνάμεις μέχρις αδιεξόδου και ο Ολμέρτ αντιμετώπισε σύντομα τη δημόσια κατακραυγή για τις απώλειες του Ισραήλ.

Περίπου 120 στρατιώτες των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων και περισσότεροι από 40 Ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν τότε, ενώ οι απώλειες στον Λίβανο ανήλθαν σε 1.100 πολίτες και ενόπλους. Μετά τον πόλεμο, η Επιτροπή Βίνογκραντ διαπίστωσε ότι το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο ήταν υπεύθυνο για «σοβαρές αποτυχίες».

Η Χεζμπολάχ στοχεύει το βόρειο Ισραήλ με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από πέρυσι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς και τον πόλεμό της κατά του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ, έχει δηλώσει ότι η οργάνωσή του έχει δεσμευτεί να πολεμήσει σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, αφήνοντας ανοιχτή οδό για την επίλυση και των δύο συγκρούσεων ταυτόχρονα.

Αλλά ο Νετανιάχου αντιστέκεται εδώ και μήνες σε πιέσεις από Ουάσιγκτον, Δύση και δικούς του στρατηγούς να αποδεχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς, όπως αναφέρεται στην ανάλυση της WP. Τον Ιούνιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε αιχμηρά ότι υπήρχαν λόγοι να συμπεράνει ο κόσμος ότι ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για τους δικούς του πολιτικούς σκοπούς, αν και αργότερα ανακάλεσε τα σχόλια.

«Καλά εξοπλισμένος και οργισμένος εχθρός»

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον, εκτιμά ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 30.000 ενεργούς μαχητές και έως 20.000 εφεδρείες, οι οποίες είναι ως επί το πλείστον εκπαιδευμένες ως μικρές και ευέλικτες μονάδες πεζικού. Πολλά από τα στελέχη της διαθέτουν στρατιωτική εμπειρία, έχοντας πολέμήσει για την υποστήριξη του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Χεζμπολάχ διαθέτει από 120.000 έως 200.000 πυραύλους και ρουκέτες, που κυμαίνονται από μη κατευθυνόμενα όπλα μέχρι και όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν τις πόλεις του Ισραήλ. Σήμερα, μάλιστα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε κατά του αρχηγείου της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ, με τον ισραηλινό στρατό να δηλώνει ότι αναχαίτισε τους πυραύλους που εκτοξέυτηκαν από τον Λίβανο, για πρώτη φορά τοσο κοντά στη μεγαλούπολη του κεντρικού Ισραήλ. Πρόκειται για επίθεση – μήνυμα ότι έχουν ακόμη τη δυνατότητα να επιτεθούν, παρά τα πολλαπλά πλήγματα της τελευταίας εβδομάδας, σχολιάζει σε άμεση ανάλυσή του το ΒΒC.

Το Ισραήλ μπορεί να ποντάρει στο ότι η Χεζμπολάχ δεν θα χρησιμοποιήσει όλο της το οπλοστάσιο, φοβούμενο ότι η ισραηλινή αεροπορία θα κάνει στον Λίβανο ό,τι έκανε στη Γάζα, μετατρέποντας ολόκληρες πόλεις σε ερείπια και σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους, σχολιάζει ο Τζέρεμι Μπάουεν, στο βρετανικό δίκτυο. Ενώ το Ιράν, ενδεχομένως δεν θέλει η Χεζμπολάχ να χρησιμοποιήσει όπλα που θα του ήταν χρήσιμα έναντι ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του.

Καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να σφυροκοπούν τον Λίβανο, πάντως, οι πολίτες που ήδη αγωνίζονται να συντηρήσουν τις οικογένειές τους σε μία διαλυμένη οικονομία υφίστανται ακόμη ένα τρομερό πλήγμα. Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τους κάνει πολύ χειρότερη ζημιά απ’ ό,τι έκανε τον τελευταίο χρόνο, όπως σχολιάζει ο Μπάουεν.

Το Ισραήλ εκτιμά ότι έχει έρθει η ώρα να είναι επιθετικό και τολμηρό, ωστόσο, αντιμετωπίζει έναν πεισματάρη, καλά εξοπλισμένο και οργισμένο εχθρό, προσθέτει ο Μπάουεν, επισημαίνοντας πως «αυτή είναι η πιο επικίνδυνη κρίση στον πόλεμο από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ».

Με πληροφορίες από NYT, Washington Post, BBC

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση