ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεντιάνικ στην «Κ»: «Το ηθικό του ουκρανικού λαού παραμένει υψηλό»

«Εκτιμάμε πολύ τη συμπαράσταση που δείχνουν οι Ελληνες στους Ουκρανούς, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα»

Kathimerini.gr

«Η Ουκρανία σέβεται την επιλογή του αμερικανικού λαού και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ», σημειώνει ο Ουκρανός βουλευτής Βιάτσεσλαβ Μεντιάνικ (φωτ.), επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας για τις ελληνοουκρανικές σχέσεις, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα μαζί με τον συνάδελφό του Βαντίμ Γκαλιάτσουκ, προσκεκλημένοι της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, που στα τέλη του Οκτωβρίου επισκέφθηκε την Οδησσό και το Κίεβο. Οι δύο Ουκρανοί βουλευτές, μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους Γιώργο Σταμάτη και Κατερίνα Σπυριδάκη, συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο «Σύνδεσμος Ουκρανών στην Ελλάδα», στον Ουκρανικό Κόμβο στην Αγία Παρασκευή.

Ο κ. Μεντιάνικ αφιέρωσε χρόνο προκειμένου να μιλήσει στην «Κ», υπό το φόντο των εξελίξεων στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Υπογράμμισε τη σταθερή προσήλωση της Ουκρανίας στην αμερικανική συνεργασία, προσθέτοντας ότι η χώρα του εκτιμά την αρχή της «ειρήνης μέσω ισχύος» που πρεσβεύει ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος. Η στάση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες για δίκαιη ειρήνη, με πρωταρχικό στόχο την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ, όπου παρουσιάστηκε στον Τραμπ το Σχέδιο Νίκης. «Λάβαμε από τον πρόεδρο Τραμπ σοβαρά μηνύματα στήριξης, κάτι που μας επιτρέπει να αναμένουμε κι άλλη ανάπτυξη της συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων της αμυντικής βοήθειας, των επενδύσεων και της διπλωματικής συμπαράστασης στη διεθνή σκακιέρα», επισημαίνει. Το Σχέδιο Νίκης, εξηγεί, ενσωματώνει τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας και την επίτευξη ισότιμης διαπραγματευτικής θέσης.

Κληθείς να σχολιάσει τις πιθανότητες ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, υπογραμμίζει ότι «η Ουκρανία πάντα έχει ως γνώμονα την ειρήνη, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να λήξει ο πόλεμος είναι η πλήρης εφαρμογή των 10 σημείων της φόρμουλας ειρήνης που πρότεινε ο πρόεδρος Ζελένσκι, καθώς και του Σχεδίου Νίκης». Και αφού επισημαίνει ότι κάθε πόλεμος τελειώνει με διάλογο, προσθέτει ότι «η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να εξετάσει τέτοιες συνομιλίες μόνο υπό τον όρο ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίων των αμάχων και θα λήξει η κατάληψη των ουκρανικών εδαφών».

Από την εισβολή του 2022 έχουν περάσει σχεδόν 1.000 ημέρες, πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι πολίτες της Ουκρανίας; «Το ηθικό και η στωικότητα του λαού μας παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, παρά τις δοκιμασίες. Είμαστε ενωμένοι στον κοινό μας στόχο, την υπεράσπιση της ελευθερίας και του μέλλοντός μας», δηλώνει ο κ. Μεντιάνικ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί έγιναν «παράδειγμα απίστευτης ανθεκτικότητας, αυτοθυσίας και αλληλοϋποστήριξης».



Η στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική και πολιτική στήριξη παραμένει κρίσιμη για την Ουκρανία. «Χρειαζόμαστε σύγχρονα όπλα, πυρομαχικά και τεχνολογικό εξοπλισμό», εξηγεί, σημειώνοντας ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων και στρατιωτικών από Ελληνες εκπαιδευτές επίσης έχει σημασία. Παράλληλα, τονίζει τη σημασία της οικονομικής βοήθειας για την ανοικοδόμηση υποδομών και την ενίσχυση της σταθερότητας. Στο ανθρωπιστικό πεδίο, η χώρα χρειάζεται άμεση υποστήριξη για την κάλυψη βασικών αναγκών των πληγέντων. «Οι διεθνείς εταίροι μας διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο, και είμαστε ευγνώμονες για την αλληλεγγύη τους», συμπληρώνει. Στην πολιτική σκηνή, η πίεση στη Ρωσία μέσω κυρώσεων και πολιτικής απομόνωσης, καθώς και η προώθηση της ευρωπαϊκής ένταξης της Ουκρανίας, θεωρούνται απαραίτητες.

Οι ελληνοουκρανικές σχέσεις αποτελούν πρότυπο συνεργασίας, με μακρά παράδοση φιλίας και αλληλεγγύης. «Εκτιμάμε βαθιά τη στήριξη της Ελλάδας, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», τονίζει, αναφερόμενος στις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της ενέργειας και των υποδομών. «Οι δυνατότητες της Ουκρανίας στον αγροτικό τομέα είναι τεράστιες, ενώ οι σημαντικοί φυσικοί πόροι μπορούν να ενισχύσουν την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια των χωρών μας. Είμαστε ήδη αντιμέτωποι με το έργο της οικονομικής ανάκαμψης και οι ελληνικές εταιρείες έχουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία και επενδύσεις στην Ουκρανία, ιδιαίτερα σε έργα υποδομής και κατασκευαστικά έργα».

Καταλήγοντας, ο κ. Μεντιάνικ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την αλληλεγγύη και την υποστήριξη που προσφέρει ο ελληνικός λαός στην Ουκρανία. «Εκτιμούμε πολύ τη συμπαράσταση και την κατανόηση που δείχνουν οι Ελληνες στους Ουκρανούς, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα, καθώς και την ηθική υποστήριξη που μας παρέχει η Ελλάδα στη διεθνή σκηνή. Αυτό μας υπενθυμίζει πως δεν είμαστε μόνοι στον αγώνα μας για ελευθερία και ειρήνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση