ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άρχισε το παζάρι για την Ουκρανία

Επικοινωνία Σολτς - Πούτιν ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια – Ψυχρολουσία για το Κίεβο

Kathimerini.gr

Είχε προαναγγελθεί από καιρό, αλλά μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές απέκτησε πρόσθετη σημασία. Για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς σήκωσε το τηλέφωνο για να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς συσσωρεύονται οι ενδείξεις ότι μεγάλες δυνάμεις του δυτικού κόσμου αναζητούν διπλωματική διέξοδο στο Ουκρανικό.

«Ο καγκελάριος κάλεσε τη Ρωσία να επιδείξει βούληση για συνομιλίες με την Ουκρανία με στόχο την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπερστραϊτ στο Βερολίνο μετά το πέρας της συνομιλίας, η οποία, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, κράτησε περίπου μία ώρα.

Ανέφερε ότι ο Ολαφ Σολτς επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του προς την αμυντική προσπάθεια της Ουκρανίας «για όσο καιρό χρειαστεί», καυτηρίασε τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών υποδομών και τόνισε ότι η ανάμειξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας συνιστά «σοβαρή κλιμάκωση» της σύγκρουσης.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «διεξοδική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ των δύο ηγετών για το Ουκρανικό, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ουδέποτε απέρριψε την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οπως ανέφερε όμως το πρακτορείο TASS, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε στον συνομιλητή του ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη «τα ρωσικά συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας και τις νέες εδαφικές πραγματικότητες», αλλά και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν προκύψει «από τις ρίζες τους».

Στη διάρκεια της συνομιλίας ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ρωσογερμανικές σχέσεις «υπέστησαν πρωτοφανή επιδείνωση» τα τελευταία χρόνια και τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποκαταστήσει την ενεργειακή συνεργασία της με τη Γερμανία αν και όποτε η τελευταία το επιλέξει.

Η επικοινωνία Σολτς – Πούτιν υπήρξε ψυχρολουσία για το Κίεβο. Πηγή από την προεδρία της Ουκρανίας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον Γερμανό καγκελάριο να μη συνομιλήσει με τον Πούτιν, γιατί κάτι τέτοιο «θα εξασθένιζε τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας».

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν επιθυμεί πραγματική συμφωνία ειρήνης, αλλά μόνο ένα διάλειμμα των εχθροπραξιών.

Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών της, συμπεριλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις ορισμένων Δυτικών πολιτικών να εστιάσει στις εγγυήσεις ασφαλείας και όχι στην ανάκτηση των εδαφών της.

Οι δυσμενείς για τον ουκρανικό στρατό εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ επανέφεραν στο προσκήνιο τα σενάρια για διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη γύρω από το Ουκρανικό με τη συμμετοχή και της Ρωσίας.

Με συνέντευξή του στην Izvestia, εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια τέτοια διάσκεψη. Ωστόσο, η ρωσική εφημερίδα αναφέρει ότι η Μόσχα παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά τον τόπο διεξαγωγής της διάσκεψης, καθώς η Ελβετία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο το ΝΑΤΟ.

Σχόλιο Δένδια

Τις εξελίξεις στο Ουκρανικό σχολίασε και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο είπε ότι «το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζει η Ουκρανία είναι να “παγώσουμε” τη σύγκρουση ως έχει και να αφήσουμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα, να συζητηθούν μόλις ωριμάσουν οι λύσεις. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την Ουκρανία».

Ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την κατάληψη σειράς ουκρανικών χωριών στα μέτωπα του Ντονμπάς, εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενα ρωσικά πλήγματα εναντίον των ενεργειακών υποδομών της χώρας. Ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία Ματίας Σμάλε τόνισε ότι «αν πλήξουν και πάλι τον ενεργειακό τομέα, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σημείο καμπής, με την περαιτέρω μαζική μετακίνηση πολιτών από τις εστίες τους». Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε κάλεσε τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να αυξήσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της αντιαεροπορικής άμυνας, εκτιμώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «θα χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως όπλο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση