ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με έμφαση στην εξωτερική πολιτική το νέο γερμανικό δόγμα ασφαλείας

Σημεία τριβής για τους κυβερνητικούς εταίρους ήταν τα ζητήματα των εξαγωγών όπλων και των κυβερνοεπιθέσεων

Kathimerini.gr

Επειτα από διαβουλεύσεις μηνών, κορυφαίοι υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης παρουσίασαν χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, τη νέα εθνική στρατηγική ασφαλείας για τη Γερμανία. Στην παρουσίαση συμμετείχαν, εκτός από τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους και η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

Ο Σολτς επισήμανε ότι από τότε που η κυβέρνησή του συμφώνησε να οικοδομήσει μια στρατηγική, η αρχιτεκτονική της ασφάλειας της Ευρώπης έχει αλλάξει ριζικά. Ανέφερε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο συνεχιζόμενος πόλεμος και η καταστροφή κρίσιμων υποδομών, όπως ο αγωγός Nord Stream, έδωσαν νέα ώθηση για την προώθηση του σχεδίου.

«Τονίζω όλα τα γεγονότα για να καταστήσω σαφές πόσο έντονα έχει αλλάξει το περιβάλλον ασφαλείας για τη Γερμανία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», δήλωσε. «Παρ’ όλες τις αλλαγές παραμένει το βασικό καθήκον ενός κράτους να φροντίζει για την ασφάλεια των πολιτών του», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

Ο Σολτς επισήμανε ότι, ενώ τα προηγούμενα σχέδια επικεντρώνονταν στην άμυνα, η νέα στρατηγική δίνει έμφαση στην εξωτερική πολιτική και τις διακρατικές συμφωνίες. Παρότι η Γερμανία είχε στο παρελθόν επίσημα κείμενα που περιέγραφαν το δόγμα ασφαλείας, δεν είχε ποτέ μια ειδική, ολοκληρωμένη στρατηγική.

Ο καγκελάριος υπογράμμισε τη σημασία του ασφαλούς και μόνιμου εφοδιασμού της Γερμανίας με πρώτες ύλες.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ συμφώνησε ότι είναι σαφές πως χρειάζεται μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας.

«Ολοι μας έπρεπε να μάθουμε με τον κτηνώδη επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ότι η ελευθερία και η ειρήνη δεν πέφτουν από τον ουρανό», δήλωσε η ίδια.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι η Γερμανία στοχεύει να επιτύχει τον στόχο της για αμυντικές δαπάνες 2% από το επόμενο έτος. Ωστόσο είπε ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ειδικά κονδύλια, διαφορετικά θα χρειαστούν μαζικές εξοικονομήσεις ή αυξήσεις φόρων.

Συμφωνίες και διαφωνίες

Με τη χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής ασφαλείας συμφωνεί και το αντιπολιτευτικό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης Βαυαρίας (CSU). Ο βουλευτής του κόμματος και αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Τόμας Ερντλ, δήλωσε: «Αν λάβουμε υπόψη τις υβριδικές απειλές, την εφοδιαστική αλυσίδα, ακόμη και τις εξαρτήσεις στα φάρμακα, τότε διαπιστώνουμε την ανάγκη μιας συνολικής προσέγγισης του θέματος αλλά και της αναζήτησης απαντήσεων».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έντονες διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων προκάλεσαν τα ζητήματα των εξαγωγών όπλων και των κυβερνοεπιθέσεων. Ο φιλελεύθερος (FDP) υπoυργός Δικαιοσύνης Μαρκ Μπούσμαν τάχθηκε κατά των λεγόμενων hackbacks, δηλαδή της άδειας για μια αντεπίθεση σε πιθανές κυβερνοεπιθέσεις.

Ηδη από την αρχή των συνομιλιών για την εθνική στρατηγική ασφαλείας οι κυβερνητικοί εταίροι απέκλεισαν την ιδέα για σύσταση εθνικού συμβουλίου με αρμοδιότητες συντονισμού σε περιόδους κρίσεων και προκλήσεων. «Υπήρξαν διαφωνίες ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στο εν λόγω συμβούλιο: η καγκελαρία ή το υπουργείο Εξωτερικών», εικάζει η Αντόνια Βιτ, πολιτική επιστήμων στο Ιδρυμα Ερευνών για την Ειρήνη και τις Διενέξεις, στο κρατίδιο της Εσσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση