ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κραυγή αγωνίας για Γκερσκόβιτς: Τι ζητούν από τη Μόσχα 301 διεθνείς ανταποκριτές

Περισσότεροι από 300 δημοσιογράφοι στέλνουν μήνυμα στη Ρωσία ότι η σύλληψη στέλνει «επικίνδυνο σήμα» για τη στάση της χώρας απέναντι στη δημοσιογραφία

Περισσότεροι από 300 ξένοι ανταποκριτές που έχουν εργαστεί στη Μόσχα έστειλαν επιστολή στη ρωσική κυβέρνηση για να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση του Εβαν Γκερσκόβιτς, του δημοσιογράφου της Wall Street Journal που κρατείται με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Τονίζουν ότι η σύλληψή του στέλνει ένα «ανησυχητικό και επικίνδυνο μήνυμα» για τη στάση της χώρας απέναντι στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Ο Γκερσκόβιτς, ο οποίος κρατήθηκε στο Εκατερίνμπουργκ τον περασμένο μήνα με κατηγορίες κατασκοπείας που επισύρουν πιθανή ποινή φυλάκισης 20 ετών, είναι ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που κρατείται για τέτοιες κατηγορίες από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Τόσο η Wall Street Journal όσο και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν αρνηθεί ότι εμπλέκεται σε κατασκοπεία.

Οι 301 υπογράφοντες την επιστολή περιλαμβάνουν την Orla Guerin του BBC, τον πρώην δημοσιογράφο των New York Times Bill Keller, τον John Kampfner, τον εκτελεστικό διευθυντή του Chatham House και τον David Remnick, εκδότη του New Yorker.

Οι δημοσιογράφοι που υπογράφουν έχουν εργαστεί για μέσα ενημέρωσης από 22 διαφορετικές χώρες.

Ο πρώτος που υπέγραψε έφτασε στη Μόσχα το 1964, ενώ ο πιο πρόσφατος έφυγε τις τελευταίες εβδομάδες.

Η επιστολή, που απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι είναι «σοκαρισμένοι και αποτροπιασμένοι» από τη σύλληψη του Γκερσκόβιτς και τις επακόλουθες κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν. Προτρέπει στην άρση των κατηγοριών και την άμεση απελευθέρωσή του.

«Ο Εβαν Γκερσκόβιτς έχει μακρά και εντυπωσιακή δημοσιογραφική δουλειά», αναφέρει η επιστολή και συνεχίζει: «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο μόνος σκοπός και πρόθεση της δουλειάς του ήταν να ενημερώσει τους αναγνώστες του για την τρέχουσα πραγματικότητα στη Ρωσία. Η αναζήτηση πληροφοριών, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα θιχτούν πολιτικά συμφέροντα, δεν κάνει τον Εβαν εγκληματία ή κατάσκοπο, αλλά τον κάνει δημοσιογράφο. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».

«Η σύλληψη στέλνει ένα ανησυχητικό και επικίνδυνο μήνυμα για την περιφρόνηση της Ρωσίας για τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και δείχνει αδιαφορία για τη μοίρα ενός νέου, ταλαντούχου και έντιμου δημοσιογράφου», υπογραμμίζει η επιστολή.

Ο 31χρονος Γκερσκόβιτς συνελήφθη από τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB στις 29 Μαρτίου, λίγο αφότου έφτασε σε ένα ψητοπωλείο στο Εκατερίνμπουργκ, κατά τη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του στα Ουράλια μέσα σε έναν μήνα.

Μέσα σε λίγες ώρες από τη σύλληψη, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωναν δημοσίως ότι η ενοχή του Γκερσκόβιτς ήταν αναμφισβήτητη.

Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Γκερσκόβιτς διεξήγαγε κατασκοπεία «υπό την κάλυψη» της δημοσιογραφίας, ενώ ο Λαβρόφ σημείωσε ότι ο Γκερσκόβιτς πιάστηκε «στα πράσα», ενώ προσπαθούσε να αποκτήσει μυστικά. Αυτή τη στιγμή κρατείται στη φυλακή Λεφόρτοβο, η οποία στη σοβιετική εποχή διοικούνταν από την KGB.

Πηγή: Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση