Kathimerini.gr
Στο «Αγιο Δισκοπότηρο» της εποχής της πανδημίας, ένα εμβόλιο που θα μας θωρακίζει έναντι της COVID-19, εστιάζουν το ενδιαφέρον και τις κακόβουλες δραστηριότητές τους χάκερ και υπηρεσίες πληροφοριών και κατασκοπείας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν από αξιωματούχους αμερικανικών και βρετανικών φορέων.
Ειδικότερα, ο Μπιλ Eβανίνα, επικεφαλής του Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ερευνητικά και ιατρικά κέντρα για τον κίνδυνο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει αν έχει επιβεβαιωθεί υποκλοπή επιστημονικών στοιχείων. Παρόμοια κακόβουλη δραστηριότητα επιβεβαιώνουν και βρετανικοί φορείς, ενώ θύμα κυβερνοεπιθέσεων έπεσε και η Τσεχία, όπου δύο νοσηλευτικά ιδρύματα ανέφεραν επιθέσεις χάκερ τον Απρίλιο.
Ο Μπιλ Εβανίνα επισημαίνει πως ξένες κυβερνήσεις και υπηρεσίες πληροφοριών κάνουν ό,τι μπορούν για να υποκλέψουν τα στοιχεία της έρευνας για το εμβόλιο, προκειμένου να το διαθέσουν κατά προτεραιότητα στους πολίτες τους.
Την ίδια στιγμή, προσπάθειες υποκλοπής επιστημονικών δεδομένων από «κυβερνητικούς παίκτες» καταγράφονται και στη Βρετανία. Το κέντρο κυβερνοασφάλειας της χώρας επισήμανε ότι οι προσπάθειες διείσδυσης ξένων κρατών σε βρετανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό, χωρίς πάντως επιτυχία. Πίσω από τις προσπάθειες υποκλοπής των επιστημονικών δεδομένων, εκτιμούν οι Βρετανοί ειδικοί, βρίσκονται «εχθρικά κράτη», όπως το Ιράν και η Ρωσία, χωρίς να αποκλείουν ότι κάποιο ρόλο διαδραματίζει και η Κίνα. Ενδεικτικό της κατάστασης επιφυλακής που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου καταγράφεται μια από τις πιο πολλά υποσχόμενες προσπάθειες παρασκευής εμβολίου, με κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, συνεργάζεται με το κέντρο κυβερνοασφάλειας προκειμένου να προστατεύσει την έρευνά του.
H πραγματική απειλή από τις κυβερνοεπιθέσεις διαφαίνεται από το γεγονός ότι, πριν από μερικές ημέρες, το βρετανικό Κέντρο Κυβερνητικής Ασφάλειας και η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ θεώρησαν σκόπιμη την έκδοση ειδικής ανακοίνωσης-οδηγίας σχετικά με την κακόβουλη δραστηριότητα εναντίον ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, φαρμακευτικών βιομηχανιών και παρόμοιων φορέων. Σύμφωνα με τους ειδικούς των υπηρεσιών, οι χάκερ εφαρμόζουν τη μέθοδο του «password spraying», δοκιμάζοντας, δηλαδή, τους πιο συνήθεις κωδικούς πρόσβασης σε χιλιάδες λογαριασμούς ταυτόχρονα. Με αυτή τη γνώση, οι υπηρεσίες ασφαλείας καλέσαν όλους τους οργανισμούς που βρίσκονται στο στόχαστρο να επιλέγουν με μεγάλη προσοχή «ισχυρούς» κωδικούς. Επίσης, οι υπηρεσίες υπογραμμίσαν ότι οι χάκερ στοχεύουν και εναντίον πολιτών που, λόγω της πανδημίας, αναγκάζονται να εργάζονται από το σπίτι τους, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία για την COVID-19, και όχι μόνο για το εμβόλιο, εποφθαλμιούν όχι μόνο «κρατικοί» παίκτες αλλά και απλοί εγκληματίες, που στη συνέχεια θα ζητήσουν λύτρα προκειμένου να επιστρέψουν τα κλεμμένα δεδομένα στον νόμιμο κάτοχό τους.
Μπορεί οι κυβερνοεπιθέσεις να ενισχύθηκαν τον τελευταίο καιρό, αλλά ήδη από τον Απρίλιο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος δεν σταματά να εξαπολύει επιθέσεις κατά της Κίνας από την αρχή της πανδημίας, είχε δηλώσει στο Fox News ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπιζαν οι ΗΠΑ ήταν η προστασία της χώρας από τις κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις.
Τον Μάρτιο, το Κέντρο Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο του Καναδά προειδοποίησε πως «κάποιοι θα προσπαθήσουν να υποκλέψουν την πνευματική ιδιοκτησία οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην έρευνα της πανδημίας COVID-19».
Το ενδιαφέρον για τις επιστημονικές εξελίξεις δεν εξαντλείται στους χάκερ. Υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και άλλων κρατών της Δύσης ενδιαφέρονται πολύ να ανακαλύψουν τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό της Κίνας και ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός θανάτων και κρουσμάτων της COVID-19 στη χώρα, αλλά και να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τις κινεζικές έρευνες τόσο για το εμβόλιο όσο και για αποτελεσματικά φάρμακα κατά της νόσου.
Ο Τζέιμς Σάλιβαν, του Βασιλικού Ινστιτούτου Ενιαίων Υπηρεσιών, επιστημονικού επιτελείου για τη διεθνή άμυνα και την κυβερνοασφάλεια, τόνισε ότι δεν είναι παράξενο ότι κάποιοι προσπαθούν να υποκλέψουν στοιχεία σχετικά με το εμβόλιο. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μιαν εντελώς νέα ευκαιρία για τη συγκέντρωση πληροφοριών και την πρόκληση αναστάτωσης. Σίγουρα οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να συμβάλουν στη γιγάντωση της πολιτικής έντασης και δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτό συμβαίνει σε έναν τομέα όπως η ανάπτυξη του νέου εμβολίου. Κράτη και εγκληματικές οργανώσεις που θέλουν να υποκλέψουν το εμβόλιο δεν έχουν ούτε όρια ούτε ενδοιασμούς», κατέληξε ο Σάλιβαν.