ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Οι προβλέψεις τεσσάρων ειδικών για την αναχαίτιση της Όμικρον

Ο πλανήτης εξακολουθεί να δίνει μια εξαντλητική μάχη κατά της πανδημίας - Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουμε επιστρέψει στο σημείο μηδέν

Kathimerini.gr

Όπως όλες οι πανδημίες, έτσι και αυτή της Covid-19 κάποια στιγμή θα τελειώσει. Ωστόσο, η εμφάνιση της νέας άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του ιού δεν μας επιτρέπει ακόμα να ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό.

Η «Όμικρον» έχει οδηγήσει σε νέα ρεκόρ κρουσμάτων και έχει προκαλέσει χάος σε όλο τον πλανήτη, ο οποίος εξακολουθεί να δίνει μια εξαντλητική μάχη για αναχαίτιση της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουμε επιστρέψει στο σημείο μηδέν.

Τα εμβόλια προσφέρουν ισχυρή προστασία κατά της βαριάς νόσησης, παρόλο που δεν αποτρέπουν πάντα την ήπια λοίμωξη. Η Όμικρον δεν φαίνεται να είναι τόσο φονική όσο παλαιότερες μεταλλάξεις, ενώ μολύνονται από αυτήν και αναρρώνουν, αναπτύσσουν ακόμη μεγαλύτερη ανοσία απέναντι σε άλλες μορφές του ιού, οι οποίες κυκλοφορούν ακόμα αλλά και απέναντι σε κάποια νέα μετάλλαξη που ίσως εμφανιστεί στο μέλλον.

Η νέα αυτή παραλλαγή αποτελεί μια προειδοποίηση για όσα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν «εκτός και αν πάρουμε στα σοβαρά» την προσπάθεια να βάλουμε τέλος στην πανδημία», αναφέρει ο Δρ. Άλμπερτ Κο, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale.

«Είναι βέβαιο ότι η Covid θα είναι μαζί μας για πάντα», πρόσθεσε ο Κο. «Ποτέ δεν θα καταφέρουμε να εξαλείψουμε ή να υπερνικήσουμε την Covid, για αυτό θα πρέπει να καθορίσουμε τους στόχους μας».

Πότε θα τελειώσει η πανδημία;
Κάποια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει αν τα κρούσματα έχουν περιοριστεί αρκετά σε έναν ικανοποιητικό αριθμό χωρών – ή τουλάχιστον οι νοσηλείες και οι θάνατοι – για να κηρύξει επίσημα το τέλος της πανδημίας. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι θα είναι οι αριθμοί που θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Ακόμη και τότε, όμως, κάποιες περιοχές του κόσμου θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες – κυρίως οι φτωχές χώρες που δεν διαθέτουν αρκετά εμβόλια ή θεραπείες – ενώ άλλες θα μεταβούν ευκολότερα σε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «ενδημικό» στάδιο.

Πρόκειται για θολές διαφοροποιήσεις, αναφέρει ο ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, Στίβεν Κίσλερ, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ορίζει την ενδημική περίοδο ως ένα «στάδιο ικανοποιητικής σταθερότητας» σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της Covid.

Η κρίση της Όμικρον δείχνει ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί αλλά «πιστεύω ότι θα έρθει κάποια στιγμή που ο SARS-CoV-2 θα γίνει ενδημικός όπως και η γρίπη», δήλωσε ο Κίσλερ.

Σημειώνεται ότι η Covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 800.000 Αμερικανών μέσα σε δύο χρόνια, ενώ οι θάνατοι από τη γρίπη κυμαίνονται μεταξύ 12.000 και 52.000 ετησίως.

Για πόσο καιρό θα βρισκόμαστε ακόμα αντιμέτωποι με αυξημένες νοσηλείες και θανάτους λόγω Covid είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνικό ερώτημα και όχι επιστημονικό.

«Δεν πρόκειται να φτάσουμε σε σημείο που θα είναι πάλι σαν το 2019», δήλωσε ο Δρ. Αμές Αντάλια από το ινστιτούτο Johns Hopkins. «Πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν το ρίσκο που είναι διατεθειμένοι να πάρουν».

Προς μια «νέα κανονικότητα»

Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, εκτιμά ότι στο μέλλον ο ιός θα ελεγχθεί με έναν τρόπο που να μην διαταράσσει την κοινωνία και την οικονομία.

Οι ΗΠΑ ήδη δίνει μηνύματα ότι κατευθύνεται προς αυτό που πρόκειται να γίνει η νέα κανονικότητα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετά «όπλα» – ενισχυτικές δόσεις, νέες θεραπείες και μάσκες – για να διαχειριστεί η χώρα την Όμικρον χωρίς τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλονταν κατά τις πρώτες μέρες της πανδημίας.

Επιπλέον, τα αμερικανικά CDC μείωσαν στις πέντε ημέρες το διάστημα που θα πρέπει οι πολίτες να παραμένουν σε καραντίνα προκειμένου να μην κολλήσουν τους άλλους, σημειώνοντας πως έχει γίνει σαφές ότι ο ιός μεταδίδεται περισσότερο κατά τις πρώτες ημέρες της μόλυνσης.

Πηγή: Associated Press

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X