Kathimerini.gr
Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το ειδικό εμβόλιο για την COVID-19 που στοχεύει τόσο στο αρχικό στέλεχος, όσο και στην παραλλαγή Όμικρον του ιού.
Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) ενέκρινε το λεγόμενο δισθενές εμβόλιο, που παράγεται από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna.
Το MRNA.O θα είναι αναμνηστική δόση για ενήλικες.
Η απόφαση του οργανισμού βασίστηκε σε δεδομένα κλινικών δοκιμών που έδειξαν ότι η αναμνηστική δόση προκάλεσε «μια ισχυρή ανοσοαπόκριση» τόσο κατά της Όμικρον (BA.1) όσο και κατά του αρχικού στελέχους του ιού.
Μόσιαλος: Να μην εφησυχάσουν οι ευάλωτες ομάδες
Για τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, Ηλία Μόσιαλο, τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι μια θετική εξέλιξη αλλά η στόχευση σε αυτή τη φάση της πανδημίας, στη χώρα μας συγκεκριμένα, πρέπει να είναι άλλη.
Όπως λέει ο ίδιος μιλώντας στην «Κ»: «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι πιθανό να μας βοηθήσουν στην αποτροπή της ήπιας νόσησης από κορωνοϊό. Καλό είναι να έρθουν. Να τονίσω εδώ πως τα υπάρχοντα εμβόλια συνεχίζουν να λειτουργούν στο κομμάτι της αποτροπής της σοβαρής νόσησης. Αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση όμως στην Ελλάδα είναι πως μόνο το 20% των άνω των 60 ετών και των ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οποιαδήποτε ηλικίας, έχουν κάνει την τέταρτη δόση. Σε αυτούς πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες και αυτοί πρέπει να είναι ο νο.1 στόχος μας δεδομένου ότι οι πιθανότητες κακής έκβασης αυξάνονται με την απουσία αυτής της δόσης. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στις ΜΕΘ τώρα, αυτό δείχνουν».
Ο κ. Μόσιαλος μάλιστα σημειώνει πως είναι λάθος αυτές οι ομάδες των πολιτών να μην εμβολιάζονται με την 2η αναμνηστική δόση περιμένοντας τα επικαιροποιημένα εμβόλια.
Γραβάνης: «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα ελαττώνουν τη διασπορά»
Ενδιαφέροντα ήταν όσα είχε να μας πει για το θέμα και ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.
Ο ίδιος συμφωνεί με την άποψη Μόσιαλου, ότι τα υπάρχοντα εμβόλια, παρ’ ό,τι παλιά, μάς αποδίδουν αυτό που χρειαζόμαστε επί της ουσίας – να προφυλάξουμε δηλαδή ικανοποιητικά τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους και αυτούς που έχουν συνοδά προβλήματα υγείας και κινδυνεύουν από τη βαριά νόσηση και την απώλεια ζωής.
«Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι τα Όμικρον νέα στελέχη και ειδικά αυτά που επικρατούν τώρα, δηλαδή το Ο4 και το Ο5, διαφεύγουν από την ανοσία (φυσική από τη λοίμωξη με προηγούμενα στελέχη και φαρμακολογική με τον εμβολιασμό) πολύ πιο εύκολα», λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Και έτσι, ενώ τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν -όπως είπα- από την επικίνδυνη βαριά λοίμωξη, επιτρέπουν την ανάπτυξη ικανού ιικού φορτίου βάσει του οποίου μολύνουμε τους διπλανούς μας και έτσι η διασπορά του ιού συνεχίζεται».
«Τα εμβόλια που δοκιμάζονται τώρα από τη Moderna και τη Pfizer κατά των Όμικρον στελεχών των Ο1.12 αλλά και των πιο πρόσφατων Ο4 και Ο5, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να περιορίζουν το ιικό φορτίο από τα κυκλοφορούντα σήμερα νέα στελέχη και εκτός από την προστασία από την βαριά λοίμωξη να ελαττώνουν την διασπορά του ιού στην κοινότητα.
»Στην Αμερική, αυτά τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα κυκλοφορήσουν νωρίτερα αφού ο FDA έχει αποφασίσει να τα αξιολογήσει παράλληλα με τις κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή, με fast track διαδικασίες. Άρα, η Αμερική θα έχει πιθανότατα τον Οκτώβριο τα επικαιροποιημένα εμβόλια σε κυκλοφορία και θα ακολουθήσει ο υπόλοιπος κόσμος. Στην Ελλάδα, για να είμαστε λίγο πιο συγκρατημένοι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα τα έχουμε Νοέμβριο με Δεκέμβριο».
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον καθηγητή, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση πριν από 6 έως 8 μήνες, ιδιαίτερα αυτά που ανήκουν στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια.
Όπως υπογραμμίζει: «Πρέπει να εμβολιαστούν πάραυτα με τα υπάρχοντα για να είναι θωρακισμένοι από τον Σεπτέμβριο κατά της βαριάς λοίμωξης και της νοσηλείας».
Με πληροφορίες από Reuters