Kathimerini.gr
Πολύωρη συνάντηση είχε πρoσφάτως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον συμπατριώτη του λοιμωξιολόγο δρα Ντιντιέ Ραούλ, τον επιστήμονα που ισχυρίζεται ότι ένα παράγωγο του αντιελονοσιακού φαρμάκου χλωροκίνη θεραπεύει αποτελεσματικά τον COVID-19, πυροδοτώντας παγκόσμια ζήτηση για το σκεύασμα. Την ίδια στιγμή, στη Βραζιλία σταμάτησε μικρή κλινική μελέτη χορήγησης υψηλής δόσης χλωροκίνης σε ασθενείς με COVID-19, εξαιτίας των μεγάλων και πιθανώς θανατηφόρων αρρυθμιών που παρουσίασαν.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος Μακρόν επισκέφθηκε τον δρα Ραούλ στο Ινστιτούτο Λοιμώξεων της Μασσαλίας και ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας σε 1.016 ασθενείς COVID-19, στους οποίους χορηγήθηκε υδροξυχλωροκίνη και το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, αμέσως μετά τη διάγνωση, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η πλήρης μελέτη δεν δημοσιεύθηκε ακόμα, ούτε και διαθέτει ομάδα ελέγχου στην οποία να έχει χορηγηθεί ψευδοφάρμακο. Προηγούμενες μελέτες του δρος Ραούλ αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα επειδή δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι η ίαση των αρρώστων οφείλεται στη χορήγηση του φαρμάκου. Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, εξάλλου, διευκρίνισε ότι η συνάντηση των δύο ανδρών δεν συνιστά αναγνώριση του φαρμάκου.
Την ίδια στιγμή, στην έρευνα της Βραζιλίας συμμετείχαν 81 νοσηλευόμενοι σε νοσοκομείο της πόλης Μανάους, στους οποίους χορηγήθηκε συνδυαστικά χλωροκίνη και αζιθρομυκίνη, που επίσης εγκυμονούν καρδιακούς κινδύνους. Οπως επισημαίνεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα medRxiv, χωρίς να έχει αξιολογηθεί από επιστημονική επιτροπή, τόσο η χλωροκίνη όσο και η υδροξυχλωροκίνη, που χορηγούνται κατά της ελονοσίας, εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους, ιδιαίτερα για τους ασθενείς που κινδυνεύουν από καρδιακή αρρυθμία.
Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε χλωροκίνη και αζιθρομυκίνη που επίσης έχει καρδιολογικές παρενέργειες. Οι μισοί έλαβαν 450 mgr χλωροκίνης, δις ημερησίως για πέντε ημέρες, ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκαν 600 mgr χλωροκίνης επί δέκα ημέρες. Εντός τριών ημερών από την έναρξη της μελέτης, οι γιατροί κατέγραψαν καρδιακές αρρυθμίες σε όσους λάμβαναν την υψηλότερη δόση, ενώ μέχρι την έκτη ημέρα είχαν ήδη καταλήξει 11 ασθενείς, με αποτέλεσμα να σταματήσει άμεσα η μελέτη. Οι ερευνητές επισημαίνουν, επίσης, ότι η ομάδα χαμηλότερης δοσολογίας δεν περιελάμβανε αρκετούς ασθενείς προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό σε βαριά ασθενείς με COVID-19. Κινέζοι επιστήμονες είχαν συστήσει δόση 500 mgr χλωροκίνης, δις ημερησίως, αλλά όπως επισημαίνει ένας από τους συντάκτες της βραζιλιανής μελέτης, ο δρ Μάρκους Λασέρντα, «η υψηλή δόση που χρησιμοποίησαν οι Κινέζοι είναι εξαιρετικά τοξική και σκοτώνει περισσότερους ασθενείς».