ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καζάνι που βράζει η Γαλλία

Αντιδράσεις πολιτικών για την εφαρμογή του άρθρου 49.3 και εκατοντάδες συλλήψεις πολιτών σε διαδηλώσεις για τον συνταξιοδοτικό νόμο

Kathimerini.gr

Η επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν να εφαρμόσει το περίφημο άρθρο 49.3 του Συντάγματος ώστε να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση και να θέσει σε ισχύ το νέο του συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο με Προεδρικό Διάταγμα, που λέγεται πως αποφασίστηκε σε μία σύντομη σύσκεψη λίγα λεπτά πριν από την προβλεπόμενη ψηφοφορία, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Καθώς η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έμπαινε στην Εθνοσυνέλευση για να ανακοινώσει την προεδρική απόφαση, βουλευτές της αντιπολίτευσης σηκώθηκαν όρθιοι, τραγούδησαν τη «Μασσαλιώτιδα» κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «όχι στα 64», ενώ από διάφορα έδρανα ακούστηκε η προσταγή «παραιτήσου», σκηνές σπάνιες για τη Βουλή της Γαλλίας.

Σε μικρή απόσταση, ωστόσο, υπήρξε και άλλη εστία έντασης. Στο άκουσμα της απόφασης του Μακρόν, και προτού ακόμα η Μπορν ανακοινώσει επίσημα την ενεργοποίηση του άρθρου, πλήθος κόσμου, κυρίως φοιτητές και μέλη συνδικάτων, συγκεντρώθηκε αυθόρμητα στην πλατεία Κονκόρντ, έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης. Πολλοί από αυτούς εξέφρασαν την επιθυμία να καταλάβουν την πλατεία, όμως η συγκέντρωση έληξε αργά τη νύχτα με παρέμβαση των δυνάμεων της τάξης. Ακολούθησαν επεισόδια στους δρόμους γύρω από την ακριβή γειτονιά των Ηλυσίων Πεδίων. Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης και στη Μασσαλία, όπου χτυπήθηκαν τράπεζες και προσόψεις καταστημάτων. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν 310 συλλήψεις.

Αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο κλείνει τον δρόμο σε λιμάνι της Μασσαλίας, στη νότια Γαλλία. Φωτ. A.P. Photo / Daniel Cole.

O αρχηγός της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε πως «κάτι συμβαίνει εδώ. Ανθρωποι μαζεύονται αυθόρμητα και διαμαρτύρονται. Τους υποστηρίζω χωρίς καμία αμφιβολία», ενώ η Ελιζαμπέτ Μπορν κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως «τροφοδοτεί τη βία στο Κοινοβούλιο και στους δρόμους».

Χθες το πρωί εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας, που συνεχίζουν να απεργούν για δωδέκατη ημέρα, έκλεισαν την είσοδο ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων της χώρας, εργαζόμενοι στο λιμάνι της Μασσαλίας μπλόκαραν τις εισόδους στις μαρίνες χρησιμοποιώντας κατεστραμμένα αυτοκίνητα και φοιτητές απείχαν από τα μαθήματά τους. Το συνδικάτο CGT, ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα, κάλεσε εργαζομένους και εργάτες να κλείσουν τους χώρους εργασίας τους και να διαμαρτυρηθούν.

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν «Εθνική Συσπείρωση» και η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν κατέθεσαν παράλληλα πρόταση μομφής στην κυβέρνηση. Δεδομένου ωστόσο ότι χρειάζεται η πλειοψηφία της Βουλής να στηρίξει την πρόταση ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, αυτή η κίνηση δεν φαίνεται να απειλεί ιδιαίτερα τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο συνασπισμός των μεγαλύτερων συνδικάτων της Γαλλίας που έχει συγκροτηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και πλέον λειτουργεί ως κοινό μέτωπο ανακοίνωσε νέα εθνική γενική απεργία και συγκέντρωση στις μεγάλες πόλεις της χώρας για την Πέμπτη 23 Μαρτίου, με σκοπό να πιέσει την κυβέρνηση για μία «στροφή 180 μοιρών». Από την πλευρά του, ο Μακρόν φαίνεται να είναι ανένδοτος και παρότι για πολλούς αναλυτές η παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης στη θέσπιση του νόμου που ανεβάζει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη τον «απομόνωσε» από την κοινωνία και από τα άλλα κόμματα, ο ίδιος φαίνεται να έχει ήδη προχωρήσει παρακάτω και η κυβέρνησή του να επεξεργάζεται νέες, περισσότερο «κοινωνικές» μεταρρυθμίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση