ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάλας – Ρούμπιο: Το παρασκήνιο για την ακύρωση της συνάντησης

Τι είχε δηλώσει στην «Κ» η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας για τις προσδοκίες της από τις συνομιλίες της με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

Της Αλεξάνδρας Βουδούρη

Αρνείται προσώρας η Κομισιόν να διευκρινίσει ποιος τελικά ακύρωσε τη συνάντηση μεταξύ της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση εκπροσώπου της «η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας δεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, αυτή τη φορά λόγω προβλημάτων προγράμματος». Ο ίδιος επισήμανε ότι η κα Κάλας είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου.

Η Κάγια Κάλας «επισκέπτεται την Ουάσιγκτον στις 26 και 27 Φεβρουαρίου. Θα συναντηθεί με Αμερικανούς γερουσιαστές και μέλη του κογκρέσου, προκειμένου να συζητήσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις διατλαντικές σχέσεις» προσέθεσε ο εκπρόσωπός της.

Ωστόσο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες δεν διευκρίνισε εάν ο Μάρκο Ρούμπιο ήταν εκείνος, που τελικά ακύρωσε τη συνάντηση και παρέπεμψε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η είδηση πάντως διέρρευσε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα, όταν δημοσιοποιήθηκε το σημερινό πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, όπου απλώς αναφερόταν ότι σήμερα θα παρίστατο σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στον Λευκό Οίκο.

Η ίδια η Κάλας είχε αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Δευτέρα -μετά το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε στις Βρυξέλλες- ότι θα συναντηθεί με τον Μάρκο Ρούμπιο.

Σε ερώτηση της «Κ» τότε για το ποια είναι η βασική στόχευση των συνομιλιών της με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είχε τονίσει ότι θα συζητηθεί φυσικά «ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τι διακυβεύεται και ποια είναι η ευρωπαϊκή θέση σε διάφορα ζητήματα».

«Εχω ήδη ξεκαθαρίσει ότι καμία συμφωνία χωρίς την Ουκρανία και την Ευρώπη δεν θα λειτουργήσει στην πράξη και γι’ αυτό η Αμερική πρέπει να εργαστεί μαζί μας. Θα είναι μια κακή συμφωνία για την Ουκρανία, θα είναι κακή συμφωνία για την Ευρώπη, αλλά και για την Αμερική» προσέθεσε.

Πάντως, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας είχε αφήσει αιχμές για τον τρόπο που η νέα αμερικανική διοίκηση διαχειρίζεται τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ είχε χαρακτηρίσει «κατευνασμό, που δεν θα λειτουργήσει» την άμεση προσέγγιση του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Αλεξάνδρας Βουδούρη

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση