
ΠΗΓΗ: Reuters
Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν αλληλοκατηγορίες την Κυριακή για παραβίαση της μονοήμερης πασχαλινής εκεχειρίας, την οποία είχε ανακοινώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι ο αντίπαλος εξαπέλυσε εκατοντάδες επιθέσεις παρά τη συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών.
Ο Πούτιν είχε δώσει εντολή για «διακοπή κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας» κατά μήκος της γραμμής του μετώπου από το Σάββατο το βράδυ έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ώρα Μόσχας. Η Ουκρανία δεν αποδέχθηκε επισήμως την πρόταση, αλλά ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι θα υπάρξει συμμετρική στάση, εφόσον η Ρωσία τηρήσει την εκεχειρία.
Την Κυριακή, ωστόσο, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσποιείται πως τηρεί την εκεχειρία, ενώ στην πραγματικότητα εντείνει τις επιθέσεις της. Όπως έγραψε στην πλατφόρμα Χ, από τα μεσάνυχτα έως τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, σημειώθηκαν 46 ρωσικές επιθέσεις, πολλές εκ των οποίων με βαρέα όπλα.
«Ή ο Πούτιν δεν έχει πλήρη έλεγχο του στρατού του ή η κατάσταση αποδεικνύει πως η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση για ειρήνη και ενδιαφέρεται μόνο για θετική εικόνα στο εξωτερικό», έγραψε ο Ζελένσκι.
Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε ότι η Ουκρανία παραβίασε την εκεχειρία πάνω από 1.000 φορές, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και απώλειες αμάχων.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ουκρανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ 444 φορές κατά ρωσικών θέσεων και πραγματοποίησαν πάνω από 900 επιθέσεις με drones – μεταξύ αυτών και κατά της Κριμαίας και ρωσικών συνοριακών περιοχών όπως το Μπριάνσκ, το Κουρσκ και το Μπέλγκοροντ.
Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε νωρίτερα ότι παρατηρήθηκε κάποια μείωση της δραστηριότητας στο μέτωπο, ενώ και Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ επιβεβαίωσαν σχετική ύφεση, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα άμεσης επαλήθευσης από ανεξάρτητες πηγές.
Η αμερικανική στάση και ο ρόλος Τραμπ
Η αδυναμία τήρησης ακόμη και μιας εκεχειρίας για το Πάσχα αποκαλύπτει πόσο δύσκολο είναι το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιτύχει μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών του, Μάρκο Ρούμπιο, ανέφεραν την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από την προσπάθεια διαμεσολάβησης, εάν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα σύντομα.
Τον Μάρτιο, η Ουκρανία είχε αποδεχθεί πρόταση του Τραμπ για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, ωστόσο η Ρωσία υποστήριξε ότι δεν είχαν συμφωνηθεί οι όροι επιτήρησης.
Παράλληλα, Κίεβο και Μόσχα είχαν συμφωνήσει προσωρινή παύση επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές και ναυτικά σημεία, αλλά αλληλοκατηγορούνται για παραβίασή της.
Ο Ζελένσκι επανέλαβε την Κυριακή την πρόθεση του Κιέβου να επεκτείνει την εκεχειρία στις 30 ημέρες, εφόσον η Ρωσία τηρήσει τη συμφωνία.
«Ο ουκρανικός στρατός ενεργεί – και θα συνεχίσει να ενεργεί – απολύτως συμμετρικά», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.
Ο Πούτιν, από την πλευρά του, έδωσε εντολή στον αρχηγό του ρωσικού γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ, να είναι «έτοιμος για πλήρη απάντηση» σε περίπτωση που η Ουκρανία παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός.
Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας (από το 2014) και των περιοχών Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας.
Ο Πούτιν, κατά την αναγγελία της εκεχειρίας, είχε δηλώσει ότι «η κατάπαυση θα δείξει αν η Ουκρανία είναι έτοιμη ή ικανή να εφαρμόσει ειρηνευτικά μέτρα».
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Τραμπ, τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και ηγέτες των χωρών BRICS για την προσπάθειά τους να μεσολαβήσουν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχολίασε συγκρατημένα την ανακοίνωση Πούτιν, δηλώνοντας ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει άμεσα τον πόλεμο εφόσον το επιθυμεί.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ επανέλαβε τη στήριξη του Οργανισμού σε «ουσιαστικές προσπάθειες για μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη που θα σέβεται πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Το Ορθόδοξο και το Καθολικό συνέπεσαν φέτος, και ο Ζελένσκι απηύθυνε μήνυμα ελπίδας στους Ουκρανούς.
Σε βίντεο από τον καθεδρικό του Αγίου Σοφία στο Κίεβο, φορώντας παραδοσιακή ουκρανική ενδυμασία, τόνισε: «Ξέρουμε τι υπερασπιζόμαστε. Ξέρουμε γιατί πολεμάμε».