ΠΗΓΗ: Reuters
Κύμα διεθνούς κατακραυγής εισπράττει το Ισραήλ για τις επανειλημμένες και σκόπιμες επιθέσεις του εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL). Για τρίτη κατά σειράν ημέρα χθες, ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον παρατηρητηρίου στο αρχηγείο της UNIFIL στην πόλη Νακούρα του νοτίου Λιβάνου, τραυματίζοντας δύο κυανόκρανους. Την Πέμπτη, άλλοι δύο κυανόκρανοι είχαν τραυματιστεί σε παρόμοια επίθεση εναντίον άλλου παρατηρητηρίου της ίδιας βάσης, ενώ υπήρξαν και άλλα κρούσματα όπου Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων της ειρηνευτικής δύναμης κατά το τελευταίο τριήμερο.
Στη Ρώμη, ο Ιταλός υπουργός Αμυνας καταδίκασε σε πολύ έντονο ύφος τον νέο βομβαρδισμό. «Δεν ήταν λάθος και δεν ήταν ατύχημα. Θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο Γκουίντο Κροζέτο, ο οποίος κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή για να του ζητήσει εξηγήσεις. Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, Ντάνι Ντάνον, είχε αναγνωρίσει ότι τα στρατεύματα της χώρας του άνοιξαν πυρ εναντίον κυανοκράνων, προσθέτοντας ότι τους ζητήθηκε να αποσυρθούν βορειότερα ώστε «να αποφύγουν τους κινδύνους καθώς η σύγκρουση (με τη Χεζμπολάχ) κλιμακώνεται». Αντιδρώντας οργισμένα σε αυτή την τοποθέτηση, ο Κροζέτο τόνισε: «Είπα στον πρεσβευτή να μεταφέρει στην κυβέρνησή του ότι τα Ηνωμένα Εθνη και η Ιταλία δεν παίρνουν διαταγές από αυτήν». Ας σημειωθεί ότι η ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι είναι από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας.
Για τρίτη κατά σειράν ημέρα, ο ισραηλινός στρατός έπληξε θέσεις της UNIFIL στον Λίβανο – Συνάντηση του Πούτιν με τον πρόεδρο του Ιράν.
Με αφορμή τα περιστατικά με τη UNIFIL, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει αμέσως τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Την ανησυχία της για την έκρυθμη κατάσταση στην Μπλε Γραμμή, που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ, εξέφρασε η Ινδία, ζητώντας να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των δυνάμεων του ΟΗΕ. Την αγανάκτησή του για τις επιθέσεις εξέφρασε το ρωσικό ΥΠΕΞ και ζήτησε από το Ισραήλ να απόσχει από περαιτέρω εχθρικές ενέργειες.
Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, το Ισραήλ εξαπέλυσε την πιο φονική, έως τώρα, αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 22 ανθρώπους. Στόχος του βομβαρδισμού, που κατέστρεψε ολοσχερώς δύο πολυκατοικίες, ήταν ο Ουαφίκ Σάφα, μη στρατιωτικό στέλεχος της Χεζμπολάχ, ο οποίος, όμως, δεν βρισκόταν σε κανένα από τα δύο κτίρια και διασώθηκε. Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έκανε γνωστό ότι τουλάχιστον 100 γιατροί, νοσηλευτές και διασώστες έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου στον Λίβανο.
Η Χεζμπολάχ
Ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι η Χεζμπολάχ κατάφερε να συγκροτήσει νέα στρατιωτική διοίκηση μετά τον αποδεκατισμό της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της, Χασάν Νασράλα, και επιδιώκει να παρασύρει το Ισραήλ σε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σιιτική οργάνωση έχει δημιουργήσει νέο κέντρο διεύθυνσης επιχειρήσεων σε ασφαλή τοποθεσία και μπορεί να χρησιμοποιεί ασφαλές σύστημα σταθερών τηλεπικοινωνιών, το οποίο διασώθηκε από τις θεαματικές επιθέσεις του Ισραήλ.
Ενώ διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η διεθνής ανησυχία για τα αναμενόμενα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν στο περιθώριο περιφερειακής σύσκεψης ηγετών της Κεντρικής Ασίας στην Ασγκαμπάτ, πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν. Οι δύο ηγέτες τόνισαν την πρόθεσή τους να συσφίγξουν τις διμερείς κρατικές σχέσεις, προετοιμάζοντας ευρεία συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας. Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, ο Πούτιν προσκάλεσε τον Πεζεσκιάν να επισκεφθεί επίσημα τη Μόσχα, κάτι που ο Ιρανός πρόεδρος αποδέχθηκε.
Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης των υπηρεσιών πληροφοριών υπογράμμισε ότι, κατά την εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης, το Ιράν δεν έχει ακόμη αποφασίσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Η τοποθέτηση αυτή εξηγεί και την αντίθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν σε ενδεχόμενο ισραηλινό πλήγμα εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Ιρανός διοικητής ερευνάται για προδοσία
Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η αναζήτηση για τα ίχνη του Εσμαΐλ Καανί, διοικητή της ιρανικής Δύναμης Κουντς, ο οποίος έχει εβδομάδες να εμφανιστεί δημοσίως και για ένα διάστημα εθεωρείτο νεκρός. Ο Καανί εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ύστερα από το ταξίδι του στη Βηρυτό δύο ημέρες μετά τον σφοδρό ισραηλινό βομβαρδισμό που σκότωσε τον αρχηγό της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και άλλους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου κι ενός Ιρανού υποδιοικητή των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στα περίχωρα της πόλης. Για ημέρες κυκλοφορούσαν φήμες πως ο Καανί σκοτώθηκε σε ένα από τα πολυάριθμα χτυπήματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Βηρυτό μαζί με ένα ακόμη υψηλόβαθμο στέλεχος της ένοπλης σιιτικής οργάνωσης. Ωστόσο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα τοπικά και περιφερειακά Μέσα αναφέρουν πως όχι μόνον είναι σώος, αλλά ότι ανακρίνεται στην Τεχεράνη με υποψίες για διευκόλυνση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και συμμετοχή στην επιχείρηση δολοφονίας του Νασράλα. Μερικά ρεπορτάζ αναφέρουν πως ο Καανί κίνησε τις υποψίες της κυβέρνησης όταν ισραηλινά αεροσκάφη χτύπησαν τον «διάδοχο» του Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην οποία υποτίθεται ότι θα βρισκόταν και ο ίδιος.
Στις αρχές της εβδομάδας, ο ενημερωτικός ιστότοπος Al-Arabiya, που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε ότιο Καανί «βρίσκεται σε απομόνωση και ανακρίνεται ύστερα από τη δολοφονία υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων», ενώ ο ιστότοπος Middle East Eye με έδρα το Λονδίνο και ασαφή χρηματοδότηση –πιθανότατα από το Κατάρ– έγραψε ότι η ανάκριση πραγματοποιείται «υπό την άμεση επίβλεψη του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ». Μάλιστα, το Sky News Arabic μετέδωσε την Πέμπτη πως κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας ο Καανί υπέστη καρδιακή προσβολή και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Πάντως, όλες οι ως άνω αναφορές παραμένουν ανεπιβεβαίωτες από ανεξάρτητα Μέσα. Την Τετάρτη, βέβαια, ένας σύμβουλος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των IRGC, Χοσεΐν Σαλαμί, προσπάθησε να διαλύσει τις εικασίες λέγοντας στο ημικυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ότι ο Καανί είναι πολύ καλά στη υγεία του και αναμένεται να παρασημοφορηθεί από τον Χαμενεΐ «μέσα στις επόμενες ημέρες».
Η Τεχεράνη όρισε τον Καανί διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (που οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση») το 2020, μετά τη δολοφονία του ισχυρού προκατόχου του, Κασέμ Σολεϊμανί, με «χειρουργικό» χτύπημα από αμερικανικό drone κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Εν τω μεταξύ, και εν αναμονή της ισραηλινής «απάντησης» στην επίθεση της Τεχεράνης στο Τελ Αβίβ την προηγούμενη εβδομάδα, η ιρανική κυβέρνηση φαίνεται πως χρησιμοποιεί τη διπλωματική οδό για να απειλήσει όσους συμμάχους των ΗΠΑ επιλέξουν να συνδράμουν το Ισραήλ σε ένα χτύπημα στα εδάφη της.
Σύμφωνα με την αμερικανική Wall Street Journal, το Ιράν έχει απειλήσει χώρες όπως η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ πως εάν «δανείσουν» τον εναέριο χώρο τους για να περάσουν ισραηλινοί πύραυλοι και αεροσκάφη, θα γίνουν και αυτές στόχοι επιθέσεων. Αν και οι απειλές δεν έχουν γίνει πιο συγκεκριμένες, εντούτοις οι φόβοι είναι μεγάλοι εξαιτίας και των πλούσιων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που λειτουργούν κράτη αυτά. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι κυβερνήσεις τους δείχνουν απρόθυμες να παραχωρήσουν τα εδάφη (ή τον αέρα) τους στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ προς διευκόλυνση ενός χτυπήματος στο Ιράν.