ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέθανε ο Ο. Τζ. Σίμπσον σε ηλικία 76 ετών

O πρώην αστέρας του ποδοσφαίρου, που αθωώθηκε από την κατηγορία για φόνο το 1995, πέθανε από καρκίνο

Kathimerini.gr

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Ο. Τζ. Σίμπσον, πρώην σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου και ηθοποιός, ο οποίος είχε αθωωθεί από την κατηγορία για φόνο της πρώην συζύγου του -το 1995– στη λεγόμενη «δίκη του αιώνα», ανέφερε η οικογένειά του. 

Ο πρώην αστέρας του ποδοσφαίρου πέθανε από καρκίνο.

Ο Σίμπσον απέφυγε τη φυλάκιση όταν κρίθηκε αθώος για τον θάνατο -με μαχαίρι- της πρώην συζύγου του Νικόλ Μπράουν Σίμπσον και του φίλου της Ρόναλντ Γκόλντμαν το 1994 στο Λος Άντζελες.

Εξέτισε αργότερα ποινή εννέα χρόνων σε φυλακή της Νεβάδα αφού καταδικάστηκε το 2008 για 12 κατηγορίες ένοπλης ληστείας και απαγωγής δύο εμπόρων αθλητικών αναμνηστικών με την απειλή όπλου σε ξενοδοχείο του Λας Βέγκας.

Πέθανε ο Ο. Τζ. Σίμπσον σε ηλικία 76 ετών-1

Με το παρατσούκλι “The Juice“, ο Σίμπσον ήταν ένας από τους καλύτερους και πιο δημοφιλείς αθλητές στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τη δεκαετία του 1970.

Μετά από μια λαμπρή καριέρα στο NFL με τους Buffalo Bills και τους San Francisco 49ers, εισήχθη στο Pro Football Hall of Fame.

Αξιοποίησε τη φήμη του για να κάνει καριέρα ως αθλητικογράφος, διαφημιστής και ηθοποιός του Χόλιγουντ σε ταινίες όπως η σειρά “Naked Gun“.

Όλα αυτά άλλαξαν όταν η Νικόλ Μπράουν Σίμπσον και ο Γκόλντμαν βρέθηκαν θανάσιμα μαχαιρωμένοι σε μια αιματηρή σκηνή έξω από το σπίτι της στο Λος Άντζελες στις 12 Ιουνίου 1994.

Ο Σίμπσον θεωρήθηκε αμέσως ως ο βασικός ύποπτος.

Είχε διαταχθεί να παραδοθεί στην αστυνομία, αλλά πέντε ημέρες μετά τους φόνους, διέφυγε με το λευκό Ford του και με έναν πρώην συμπαίκτη του – έχοντας μαζί του το διαβατήριό του και ρούχα μεταμφίεσης.

Αργότερα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τους φόνους.

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια από τις πιο διαβόητες δίκες στην Αμερική του 20ού αιώνα που μαγνήτισε τα μέσα ενημέρωσης.

Είχε τα πάντα: έναν πλούσιο διάσημο κατηγορούμενο- έναν μαύρο άνδρα που κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τη λευκή πρώην σύζυγό του από ζήλια- μια γυναίκα που δολοφονήθηκε αφού χώρισε έναν άνδρα που την είχε χτυπήσει- μια “dream team” από ακριβοπληρωμένους και χαρισματικούς δικηγόρους υπεράσπισης- και μια τεράστια γκάφα των εισαγγελέων.

Ο Σίμπσον, ο οποίος στην αρχή της υπόθεσης δήλωσε «απολύτως αθώος», χαιρέτησε τους ενόρκους και ξεστόμισε τις λέξεις «ευχαριστώ», αφού η επιτροπή των (κυρίως μαύρων) 10 γυναικών και των δύο ανδρών τον αθώωσε στις 3 Οκτωβρίου 1995.

Πέθανε ο Ο. Τζ. Σίμπσον σε ηλικία 76 ετών-2

Οι κατήγοροι υποστήριξαν ότι ο Σίμπσον σκότωσε τη Νικόλ από μανία ζήλιας και παρουσίασαν εκτεταμένες εξετάσεις αίματος, μαλλιών και ινών που συνέδεαν τον Σίμπσον με τους φόνους.

Η υπεράσπιση αντέτεινε ότι ο διάσημος κατηγορούμενος παγιδεύτηκε από τη ρατσιστική λευκή αστυνομία.

Η δίκη συγκλόνισε την Αμερική. Στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έφυγε από το Οβάλ Γραφείο και παρακολούθησε την ετυμηγορία από την τηλεόραση της γραμματέως του.

Πολλοί μαύροι Αμερικανοί πανηγύρισαν την αθώωσή του, βλέποντας τον Σίμπσον ως θύμα της μισαλλόδοξης αστυνομίας. Πολλοί λευκοί Αμερικανοί ήταν τρομοκρατημένοι από την αθώωσή του.

Η νομική ομάδα του Σίμπσον περιλάμβανε τους διακεκριμένους δικηγόρους ποινικής υπεράσπισης Τζόνι Κόχραν, Άλαν Ντέρσοβιτς και Φ. Λι Μπέιλι.

Οι εισαγγελείς διέπραξαν μια αξιομνημόνευτη γκάφα όταν κατεύθυναν τον Σίμπσον να δοκιμάσει ένα ζευγάρι αιματοβαμμένα γάντια που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, με την πεποίθηση ότι θα του ταίριαζαν απόλυτα και θα αποδείκνυαν ότι ήταν ο δολοφόνος.

Σε μια άκρως θεατρική επίδειξη, ο Σίμπσον πάλεψε να φορέσει τα γάντια και υπέδειξε στους ενόρκους ότι δεν του ταίριαζαν.

Πέθανε ο Ο. Τζ. Σίμπσον σε ηλικία 76 ετών-3

Ο Κόχραν, στο τέλος της δίκης, αναφέρθηκε στα γάντια στην τελική αγόρευση προς τους ενόρκους: «Αν δεν ταιριάζουν, πρέπει να αθωώσετε».

Ο Ντέρσοβιτς αποκάλεσε αργότερα την απόφαση της εισαγγελίας να ζητήσει από τον Σίμπσον να δοκιμάσει τα γάντια «τη μεγαλύτερη νομική γκάφα του 20ού αιώνα».

«Αυτό που σας λέει αυτή η ετυμηγορία είναι πώς η φήμη και το χρήμα μπορούν να εξαγοράσουν την καλύτερη υπεράσπιση, μπορούν να πάρουν μια υπόθεση με συντριπτικά ενοχοποιητικά φυσικά στοιχεία και να τη μετατρέψουν σε μια υπόθεση γεμάτη εύλογες αμφιβολίες», δήλωσε στους New York Times μετά την ετυμηγορία ο Πίτερ Αρενέλα, καθηγητής Νομικής του UCLA.

«Οι κατά κύριο λόγο αφροαμερικανοί ένορκοι ήταν πιο επιρρεπείς στους ισχυρισμούς περί ανικανότητας και διαφθοράς της αστυνομίας», πρόσθεσε.

Μετά την αθώωσή του, ο Σίμπσον δήλωσε ότι «θα κυνηγήσω ως πρωταρχικό στόχο της ζωής μου τον δολοφόνο ή τους δολοφόνους που σκότωσαν τη Νικόλ και τον κ. Γκόλντμαν… Είναι κάπου εκεί έξω… Δεν θα σκότωνα, δεν θα μπορούσα και δεν σκότωσα κανέναν».

Οι οικογένειες Γκόλντμαν και Μπράουν άσκησαν στη συνέχεια αγωγή κατά του Σίμπσον σε αστικό δικαστήριο.

Το 1997, ένα κατά κύριο λόγο λευκό σώμα ενόρκων στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, έκρινε τον Σίμπσον υπεύθυνο για τους δύο θανάτους και τον διέταξε να καταβάλει αποζημίωση 33,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Επιτέλους έχουμε δικαιοσύνη για τον Ρον και τη Νικόλ», δήλωσε ο Φρεντ Γκόλντμαν, πατέρας του Ρον Γκόλντμαν, μετά την ετυμηγορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X