Kathimerini.gr
Reuters
Ανοικτή παραμένει, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η διπλωματική οδός με τη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση. Σημειώνουν ωστόσο ότι ο κίνδυνος στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είναι υψηλός και δικαιολογεί την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Χονολολού, αφότου συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας, ο Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε ο μόνος δρόμος είναι η Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.
Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει την Ουκρανία και χαρακτήρισε «υστερία» τις προειδοποιήσεις περί επικείμενης ρωσικής επίθεσης.
Κατά την επικοινωνία τους το Σάββατο, ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι αν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία, τότε οι ΗΠΑ μαζί με συμμάχους και εταίρους θα απαντήσουν αποφασιστικά, προκαλώντας σοβαρό κόστος στη Ρωσία.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο σημείωσε πως ο Πούτιν τόνισε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον απέτυχε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας και ότι δεν έλαβε «ουσιαστική απάντηση» στα αιτήματα ασφαλείας της Μόσχας.
Το Σάββατο, οι ΗΠΑ διέταξαν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της να εγκαταλείψει άμεσα την Ουκρανία, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία. «Διατάξαμε την αναχώρηση των περισσότερων Αμερικανών που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο. Ο κίνδυνος ρωσικής στρατιωτικής δράσης είναι αρκετά υψηλός, οπότε αυτό ήταν το συνετό βήμα που έπρεπε να κάνουμε», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου στη Χονολολού.
Πολλοί από τους ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσιγκτον και άλλες χώρες έχουν επίσης μειώσει ή εκκενώσει το προσωπικό τους από τις αποστολές τους στο Κίεβο. Το προσωπικό των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) άρχισε επίσης να αναχωρεί από την πόλη Ντόνετσκ. Η Αυστραλία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εκκενώνει την πρεσβεία της στο Κίεβο, με τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον να καλεί την Κίνα να μην παραμείνει «σιωπηλή» στην ουκρανική κρίση.
«Χωρίς όρια» συνεργασία Ρωσίας – Κίνας
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, φιλοξένησε τον Ρώσο ομόλογό του στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη «χωρίς όρια» συνεργασία των δύο κρατών αναφορικά με τις κρίσεις σε Ουκρανία και Ταϊβάν, ενώ υποσχέθηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους απέναντι στη Δύση.
Ο Πούτιν ζητά εγγυήσεις ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της εισόδου της Ουκρανίας στη Συμμαχία, μη ανάπτυξη πυραύλων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και μείωση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, δηλαδή επιστροφή στο καθεστώς του 1997.
Η Ουάσιγκτον θεωρεί πολλές από τις προτάσεις της ως μη ρεαλιστικές, ωστόσο ζήτησε από το Κρεμλίνο να τις συζητήσει με την ίδια και τους Ευρωπαίους συμμάχους της.
Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι ο Μπάιντεν επρόκειτο να «συγκρίνει σημειώσεις» με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος το Σάββατο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μετά την ολοκλήρωση της επικοινωνίας του Μακρόν με τον Πούτιν, αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη εισβολή. «Παραμένουμε ωστόσο εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση αναφορικά με τη ρωσική (στρατιωτική) στάση προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.
Εν μέσω έντονων διπλωματικών προσπαθειών από τη Δύση, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την εξέλιξη των συνομιλιών.
«Μπορεί αυτός (ο Πούτιν) απλώς να αποσύρει τα τανκ του και να πάμε όλοι σπίτι μας, αλλά υπάρχει ένα άρωμα Μονάχου στον αέρα από κάποιους στη Δύση», σημείωσε ο Μπεν Γουάλας στους Sunday Times του Λονδίνου, αναφερόμενος σε συμφωνία του 1938 που έδωσε στον Χίτλερ εδάφη στην πρώην Τσεχοσλοβακία ως μέρος μιας αποτυχημένης προσπάθειας να τον πείσουν να εγκαταλείψει την εδαφική επέκταση προς ανατολάς.
«Το ανησυχητικό είναι ότι, παρά την τεράστια ένταση των διπλωματικών προσπαθειών η στρατιωτική συσσώρευση συνεχίστηκε».