Kathimerini.com.cy
Όταν τρεις Επίτροποι, με σημαντικά χαρτοφυλάκια και εκτόπισμα στην Κομισιόν, παρουσίαζαν την περασμένη εβδομάδα την πρόταση για το «European Chips Act», προσπάθησαν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο να φέρουν το θέμα στα μέτρα της καθημερινότητας των πολιτών.
Η πρόταση της Κομισιόν για μέτρα για ανάπτυξη της βιομηχανίας της ανάπτυξης ημιαγωγών, γνωστότερα στους πλείστους από εμάς ως μικροτσίπ, δεν είναι άλλωστε από τα πιο «ευπώλητα» δημοσιογραφικά θέματα.
Είναι πλέον κοινά αντιληπτή από όλους μας η σημασία της συγκεκριμένης τεχνολογίας όσον αφορά την παραγωγή υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, ενδεχομένως και η χρήση σε προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα και μέχρι και καφετιέρες, ψυγεία και πλυντήρια.
Όμως η τεχνολογία αυτή πλέον μπορεί να εφαρμοστεί και εφαρμόζεται παντού, από αισθητήρες σε κοντέινερ μεταφοράς εμπορευμάτων, ψηφιακές συσκευές υγειονομικής περίθαλψης μέχρι και τεχνολογίες που σχετίζονται με την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Τα μικροτσίπ με άλλα λόγια έχουν γίνει τα κύτταρα των ψηφιακών κοινωνιών.
Η πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες γίνεται πλέον εξ ίσου σημαντική με την πρόσβαση στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα, και για αυτό εξελίσσεται και σε γεωπολιτικό θέμα, με την Ευρώπη να βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση της άρσης της εξάρτησης από μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Όπως απέδειξε η πανδημία, αρκεί μια διαταραχή στις αλυσίδες προμήθειας, είτε για λόγους ανωτέρας βίας είτε ακόμα και πολιτικές κινήσεις ή εχθρικές κινήσεις στο πλαίσιο του εμπορικού ανταγωνισμού.
Το θέμα δεν αφορά μόνο τις μεγάλες βιομηχανίες των μεγάλων χωρών της ΕΕ, αλλά αγγίζει και την Κύπρο καθώς δημιουργεί ευκαιρίες για ανάπτυξη των τεχνολογικών δυνατοτήτων της χώρας, ειδικότερα όσον αφορά την στοχευμένη έρευνα που δεν απαιτεί μεγάλες βιομηχανικές υποδομές.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως πληροφορείται η «Κ», το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής επεξεργάζεται ιδέες για το πώς μπορεί και η Κύπρος να αξιοποιήσει τους νέους κανόνες. Η Κύπρος πάντως έχει αρκετό δρόμο να διανύσει, καθώς η τεχνολογία δεν υπήρξε διαχρονικά προτεραιότητα των κυπριακών κυβερνήσεων.
Διαβάστε το ρεπορτάζ του Γιώργου Κακούρη στην έντυπη έκδοση της «Κ»
Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή