ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ηνωμένο Βασίλειο: Σε τρεις φάσεις προβλέπεται η χαλάρωση των μέτρων

Μάσκες σε κλειστούς χώρους συστήνει η βρετανική κυβέρνηση παρουσιάζοντας τις αλλαγές στα μέτρα κατά της πανδημίας

ΚΥΠΕ

Σε τρεις φάσεις προβλέπεται η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως περιγράφεται στην 60 σελίδων «στρατηγική ανάκαμψης» που δημοσίευσε το απόγευμα η κυβέρνηση.

Όπως είπε ακροθιγώς στο χθεσινό διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, από την τρέχουσα εβδομάδα θα πρέπει να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους οι εργαζόμενοι στην παραγωγή τροφίμων, στις οικοδομές, στον κατασκευαστικό τομέα, στους τομείς επιμελητείας και διανομής, καθώς και το προσωπικό ερευνητικών εργαστηρίων.

Η κυβέρνηση θέλει την άμεση επιστροφή στο σχολείο των μαθητών των εργαζομένων σε κρίσιμες θέσεις εργασίας και επιτρέπει επίσης άμεσα την εργασία για νταντάδες.

Δίνεται επίσης η σύσταση προς τους πολίτες να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους όπου δεν είναι πάντα δυνατή η τήρηση απόστασης δύο μέτρων, όπως σε μέσα μεταφοράς και σε καταστήματα. Το έγγραφο αναφέρεται σε αυτοσχέδιες υφασμάτινες μάσκες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού υπό κάποιες συνθήκες.

Οι πολίτες μπορούν επίσης από την Τετάρτη να βγαίνουν για βόλτα ή για να ασκούνται εκτός σπιτιού όσες φορές το επιθυμούν και να αθλούνται με μέλη του νοικοκυριού τους, παίζοντας π.χ. τένις ή ψαρεύοντας με καλάμι, αρκεί να μην έρχονται σε κοντινή απόσταση με άλλους ανθρώπους. Κλειστές παραμένουν οι παιδικές χαρές, όπως επίσης τα υπαίθρια γυμναστήρια.

Θα επιτρέπεται επίσης από αυτή την εβδομάδα η συνάντηση σε ανοιχτό δημόσιο χώρο με ένα άτομο από άλλο νοικοκυριό, πάντα με την τήρηση απόστασης δύο μέτρων.

Δεν υιοθετήθηκε τελικά η αρχική σκέψη για άμεση άδεια σε συγγενείς από διαφορετικά νοικοκυριά να έρχονται σε τακτική επαφή, με το έγγραφο να σημειώνει ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα αξιολογηθεί η φύση και ο χρόνος αυτού του βήματος.

Ο καθένας στην Αγγλία θα μπορεί να μετακινείται όσο μακριά από το σπίτι του επιθυμεί για να ασκηθεί. Το έγγραφο σημειώνει, ωστόσο, τις διαφορετικές οδηγίες που ισχύουν σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, όπου το σύνθημα παραμένει το «μείνετε σπίτι», αντί για το «μείνετε σε εγρήγορση» που υιοθετεί πλέον η Αγγλία.

Η κυβέρνηση καλεί τους βουλευτές να δώσουν το παράδειγμα με πιο συχνή φυσική παρουσία στο κοινοβούλιο.

Από την αρχή Ιουνίου, που σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση της τροποποίησης των μέτρων, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να επιτρέψει πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις κεκλεισμένων των θυρών που θα μεταδίδονται από την τηλεόραση.

Θα ανοίξουν ορισμένα κατάστημα μη βασικών ειδών και θα ανοίξουν τα πρωτοβάθμια σχολεία, αρχής γενομένης με το νηπιαγωγείο, την πρώτη και την έκτη δημοτικού.

Στην τρίτη και τελευταία φάση που περιγράφει το κυβερνητικό έγγραφο, από τις 4 Ιουλίου το νωρίτερο, υπάρχει η πρόθεση να ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, εκκλησίες και κάποιοι κινηματογράφοι, καθώς και ορισμένες επιχειρήσεις εστίασης.

Στον πρόλογο του εγγράφου, ο κ. Τζόνσον σημειώνει ότι «δεν πρόκειται για γρήγορη επιστροφή στην ‘κανονικότητα’» και τονίζει ότι τμήματα του σχεδίου θα προσαρμόζονται ανάλογα με τα νέα δεδομένα για τον κορωνοϊό.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη δυνατή μακροπρόθεσμη λύση βρίσκεται σε ένα εμβόλιο ή σε θεραπεία βασισμένη σε φάρμακα», συμπληρώνει ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση