ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Σερβία λέει «όχι» σε κέντρα υποδοχής στο έδαφός της

Κοινό μέτωπο στο μεταναστευτικό του προέδρου της χώρας με τους συντηρητικούς ηγέτες της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας

Kathimerini.gr

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χθες ότι δεν θα συμφωνούσε ποτέ να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (hotspots) για παράνομους μετανάστες προς την Ευρωπαϊκή Ενωση σε σερβικό έδαφος και ότι δεν του ζήτησαν κάτι τέτοιο οι πρωθυπουργοί της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας. Οι τρεις συντηρητικοί ηγέτες συναντήθηκαν χθες στην πόλη Κομάρνο πάνω στα σύνορα Σλοβακίας – Ουγγαρίας για να συζητήσουν την κοινή τους δράση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Οι χώρες τους βρίσκονται στον άξονα της λεγόμενης «βαλκανικής οδού», την οποία πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες χρησιμοποιούν για να φτάσουν στα πλουσιότερα κράτη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο ανακοίνωσε λίγο μετά τη συνάντηση ότι τα εξωτερικά κέντρα για τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου εκτός Ε.Ε., τα λεγόμενα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, θα μπορούσαν να είναι μια «καινοτόμος λύση» για το «φλέγον ζήτημα» της παράνομης μετανάστευσης. «Ας συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν πέντε εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες στην Ε.Ε. οι οποίοι δεν έχουν καμία θέση εκεί, με εντελώς διαφορετικές παραδόσεις, με εντελώς διαφορετικές νοοτροπίες, με διαφορετικές πολιτιστικές ρίζες, που έχουν επιπτώσεις στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη», είπε.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Βίκτορ Ορμπαν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε πως το μοντέλο της κατασκευής hotspot στην «τελευταία ασφαλή χώρα» εισόδου των μεταναστών, που η Ουγγαρία εφαρμόζει εδώ και αρκετό καιρό, είναι κατά τη γνώμη του το μοναδικό μοντέλο που μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Πάντως ο Βούτσιτς ξεκαθάρισε πως η Σερβία δεν επιθυμεί να λειτουργήσει σαν χώρα προσωρινής κράτησης, όπως είναι εδώ και λίγο καιρό η γειτονική Αλβανία. Εν τω μεταξύ, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κατά της άρνησης του δικαστηρίου της Ρώμης να επικυρώσει την υποχρεωτική παραμονή δώδεκα μεταναστών στα δύο κλειστά κέντρα παραμονής της βόρειας Αλβανίας. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αυτή του δικαστηρίου της Αιώνιας Πόλης είχε ως συνέπεια τη μεταφορά στην Ιταλία των συγκεκριμένων αιτούντων άσυλο την περασμένη Παρασκευή. Στην προσφυγή του, το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης Μελόνι υποστηρίζει ότι οι δικαστές της ιταλικής πρωτεύουσας έπρεπε να λάβουν υπόψη τη λίστα «ασφαλών χωρών προέλευσης», την οποία είχε καταρτίσει το υπουργείο Εξωτερικών και ότι παράλληλα παρερμήνευσαν την απόφαση του δικαστηρίου της Ε.Ε. της 4ης Οκτωβρίου, η οποία αφορά τον χαρακτηρισμό των ασφαλών χωρών. Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί ότι το δικαστήριο της Ε.Ε., με την ετυμηγορία του, κατέστησε σαφές μόνον ότι οι χώρες προέλευσης πρέπει να είναι «εξ ολοκλήρου ασφαλείς», αλλά δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων που θα πρέπει να χαίρουν ιδιαίτερης προστασίας. Προσθέτει ότι «η απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης στερείται σχετικής αιτιολόγησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X