ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Guardian: Η Ρωσία γνώριζε επί μήνες για την «αιφνιδιαστική» επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ

Τι αποκαλύπτουν έγγραφα που κατέσχεσαν οι Ουκρανοί από ρωσικές θέσεις στην περιοχή.

Kathimerini.gr

Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση ανέμενε την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ και εδώ και πολλούς μήνες κατήρτιζε το σχέδιο αποτροπής της, σύμφωνα με έγγραφα που, όπως υποστηρίζει ο ουκρανικός στρατός, κατέσχεσε από εγκαταλελειμμένες ρωσικές θέσεις στην περιοχή.

«Η αποκάλυψη κάνει ακόμα πιο ντροπιαστική την αποδιοργάνωση στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων μετά την επίθεση της Ουκρανίας στις αρχές Αυγούστου» σημειώνει ο Guardian, σε γνώση του οποίου περιήλθαν αποκλειστικά τα εν λόγω έγγραφα.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης την έντονη ανησυχία για το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών στο Κουρσκ, που εντάθηκε μετά την αυτοκτονία ενός στρατιώτη στο μέτωπο – ο οποίος φέρεται να «βρισκόταν σε παρατεταμένη κατάθλιψη λόγω της θητείας του στον ρωσικό στρατό». 

Στους διοικητές της μονάδας δόθηκε εντολή να διασφαλίσουν πως οι στρατιώτες παρακολουθούν τα ρωσικά κρατικά μέσα καθημερινά, ώστε να διατηρούν καλή την «ψυχολογική τους κατάσταση».

Ο Guardian σημειώνει ότι δεν κατέστη εφικτό να επαληθευτεί ανεξάρτητα η γνησιότητα των εγγράφων, τονίζοντας, ωστόσο ότι φέρουν την επίσημη σφραγίδα του ρωσικού στρατού.

Στα τέλη Αυγούστου, δημοσιογράφοι της βρετανικής εφημερίδας ήρθαν σε επαφή με την ουκρανική ομάδα ειδικών επιχειρήσεων που κατέσχεσε τα έγγραφα. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, είχαν συλλεχθεί από κτίρια στην περιοχή του Κουρσκ και προέρχονταν από το υπουργείο Εσωτερικών, τις μυστικές υπηρεσίες (FSB) και τον στρατό.

Κάποια από τα έγγραφα φέρουν τυπωμένες διαταγές προς διάφορες μονάδες, ενώ άλλα είναι χειρόγραφα αρχεία καταγραφής γεγονότων και ανησυχιών για συγκεκριμένες θέσεις. Οι παλιότερες καταχωρίσεις χρονολογούνται στα τέλη του 2023, ενώ τα πιο πρόσφατα έγγραφα φέρουν ημερομηνίες μόλις έξι εβδομάδες πριν την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ, στις 6 Αυγούστου.

Τα έγγραφα προέρχονται ως επί το πλείστον από μονάδες του 488ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος Τυφεκιοφόρων της Ρωσίας, και συγκεκριμένα από τον δεύτερο λόχο του 17ου Τάγματός του.

Προειδοποίησεις μηνών

Η επίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ κατέλαβε εξαπίνης τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου, αλλά και πολλούς στην ουκρανική ελίτ, καθώς ο σχεδιασμός της επιχείρησης είχε περιοριστεί αυστηρά σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων. Ωστόσο, τα ρωσικά στρατιωτικά έγγραφα αποκαλύπτουν μήνες προειδοποιήσεων για πιθανή εισβολή στην περιοχή και μία προσπάθεια κατάληψης της Σούντζα, μιας πόλης 5.000 κατοίκων που εδώ και ένα και πλέον μήνα βρίσκεται υπό ουκρανική κατοχή.

Μια καταχώριση από τις 4 Ιανουαρίου έκανε λόγο για «πιθανή παραβίαση των κρατικών συνόρων» από ουκρανικές ένοπλες ομάδες και έδινε εντολή για αυξημένη εκπαίδευση στο πλαίσιο της προετοιμασίας απόκρουσης οποιασδήποτε επίθεσης.

Στις 19 Φεβρουαρίου, απευθύνεται προειδοποίηση στους διοικητές των μονάδων για ουκρανικά σχέδια «μιας ταχείας προώθησης από την περιοχή του Σούμι στο ρωσικό έδαφος, σε βάθος 80 χιλιομέτρων, για τη δημιουργία ενός τετραήμερου “διαδρόμου” πριν από την άφιξη των κύριων μονάδων του ουκρανικού στρατού με τεθωρακισμένα οχήματα».

Στα μέσα Μαρτίου, οι μονάδες στα σύνορα δέχονται εντολή να ενισχύσουν τη γραμμή άμυνάς τους και να «οργανώσουν επιπλέον γυμνάσια για την κατάλληλη προετοιμασία» για μία ουκρανική διασυνοριακή επίθεση.

Πλήγμα στη γέφυρα του ποταμού Σέιμ στις 21 Αυγούστου, όπως φαίνεται από την κάμερα drone – Φωτ.: Special Forces of Ukraine/Handout via REUTERS

Στα μέσα Ιουνίου ακολουθεί μια πιο συγκεκριμένη προειδοποίηση για ουκρανικά σχέδια «στην κατεύθυνση Γιουνακίβκα-Σούντζα, με στόχο την κατάληψη της Σούντζα» – κάτι που πράγματι συνέβη τον Αύγουστο. Υπήρχε επίσης μια πρόβλεψη ότι η Ουκρανία θα επιχειρούσε να καταστρέψει μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ για να διαταράξει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού στην περιοχή, κάτι που συνέβη αργότερα. Μάλιστα, στο έγγραφο του Ιουνίου διατυπωνόταν και η καταγγελία πως οι ρωσικές μονάδες που στάθμευαν στο μέτωπο «είναι πληρότητας μόνο κατά 60-70% κατά μέσο όρο και αποτελούνται κυρίως από εφεδρείες με αδύναμη εκπαίδευση».

Όταν τελικά πραγματοποιήθηκε η ουκρανική επίθεση, πολλοί Ρώσοι στρατιώτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και σε διάστημα μιας εβδομάδας η Ουκρανία είχε πάρει τον πλήρη έλεγχο της Σούντζα. «Τράπηκαν σε φυγή χωρίς καν να πάρουν μαζί τους ή να καταστρέψουν τα έγγραφά τους» ανέφερε μέλος της ομάδας ειδικών επιχειρήσεων που κατέσχεσαν τα γραπτά στοιχεία.

Ψυχική κατάρρευση

Μέσα στην τυπική, ξερή, επίσημη γλώσσα διαφαίνονται ενδείξεις για σοβαρά προβλήματα με το ηθικό των στρατιωτών. «Η ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τις αυτοκτονίες δείχνει ότι το ζήτημα των στρατιωτών που πεθαίνουν ως αποτέλεσμα αυτοκτονικών περιστατικών παραμένει τεταμένο», αναφέρεται σε μια καταχώριση όπου περιγράφεται περιστατικό που φέρεται να έλαβε χώρα στις 20 Ιανουαρίου, όταν ένας κληρωτός στρατιώτης αυτοπυροβολήθηκε στην κοιλιά.

«Η έρευνα για το συμβάν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αιτία της αυτοκτονίας ήταν μια νευρική και ψυχολογική κατάρρευση, που προκλήθηκε από την παρατεταμένη κατάσταση κατάθλιψης λόγω της θητείας του στο ρωσικό στρατό», αναφέρεται στη χειρόγραφη έκθεση.

Για να αποφευχθούν περαιτέρω ανάλογα περιστατικά, οι διοικητές των μονάδων έλαβαν οδηγίες να εντοπίζουν τους στρατιώτες που «είναι ψυχικά ανέτοιμοι να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους ή επιρρεπείς σε αποκλίνουσα συμπεριφορά και να τους μεταφέρουν σε στρατιωτικές ιατρικές εγκαταστάσεις».

Περαιτέρω οδηγίες για τη διατήρηση του ηθικού του στρατεύματος περιλαμβάνονται σε ένα δακτυλογραφημένο, χωρίς ημερομηνία έγγραφο που εξηγεί ότι οι στρατιώτες πρέπει να λαμβάνουν 5-10 λεπτά την ημέρα καθώς και μία ώρα εβδομαδιαίως πολιτική καθοδήγηση, «με στόχο τη διατήρηση και την ανύψωση της πολιτικής, ηθικής και ψυχολογικής κατάστασης του προσωπικού».

Πηγή: Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X