ΠΗΓΗ: Reuters
Την πόλη της Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία κατέχει ο ρωσικός στρατός από το Σάββατο, μετά την απόσυρση των Ουκρανών υπερασπιστών της, σηματοδοτώντας τη σημαντικότερη επιχειρησιακή επιτυχία της Ρωσίας μετά την κατάληψη του Μπαχμούτ τον περασμένο Μάιο. Την ίδια στιγμή, το ρωσικό πυροβολικό συνέχιζε χθες το σφυροκόπημα του χωριού Ρομπότινα στην περιοχή της Ζαπορίζια, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τα κέρδη των Ουκρανών από την αντεπίθεση του περασμένου έτους. Το Σάββατο, ο ρωσικός στρατός φέρεται –σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο– να πραγματοποίησε σειρά επιθέσεων με τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, χωρίς ωστόσο να κάμψει την ουκρανική αντίσταση.
Ο ουκρανικός στρατός είχε ανακοινώσει από την περασμένη κιόλας εβδομάδα την αλλαγή τακτικής του, μετά την απόσυρση από την Αβντιίβκα. «Εχουμε περάσει από επιθετικές σε αμυντικές επιχειρήσεις», είπε ο νέος επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι. Η μεγάλη πυκνότητα των ρωσικών ναρκοπεδίων –έως και πέντε νάρκες κατά προσωπικού και οχημάτων ανά τετραγωνικό μέτρο και σε βάθος πεδίου 15 με 20 χλμ.– κατέστησε από νωρίς ανέφικτη κάθε μηχανοκίνητη προέλαση. Την ίδια στιγμή, τα χιλιάδες drones παρατήρησης που ίπτανται κάθε μέρα πάνω από το πεδίο της μάχης έχουν διαλύσει την «ομίχλη του πολέμου» εμποδίζοντας κάθε συγκέντρωση δυνάμεων.
Η κατασκευή αμυντικής γραμμής βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Κιέβου. Στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, οι Ουκρανοί κατασκευάζουν δίκτυο μικρών αλληλοκαλυπτόμενων οχυρών. Στα βόρεια, στην περιφέρεια του Χάρκοβο και στη Ζαπορίζια στον Νότο, δύο αμυντικές γραμμές οικοδομούνται αυτή τη στιγμή, προστατεύοντας τα αστικά κέντρα και τους στρατηγικής σημασίας οδικούς άξονες.
Οπως όλα δείχνουν, οι Ουκρανοί θα αναγκασθούν να αναδιπλωθούν στην αμυντική γραμμή αυτή μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες ή μήνες, ακολουθώντας τακτική «κλιμακωτής άμυνας», ιδιαίτερα δύσκολης στην εφαρμογή της υπό τη διαρκή πίεση του ρωσικού πυροβολικού και της αεροπορίας. Σύμφωνα με πηγές του Κιέβου, οι Ρώσοι είχαν διασπάσει χθες το πρωί την ουκρανική άμυνα στα προάστια της κοινότητας Ρομπότινα. Το κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις χωριό είχε ανακαταληφθεί από τους Ουκρανούς τον Αύγουστο, σε επιχείρηση που είχε χαρακτηρισθεί μεγάλη επιτυχία των ουκρανικών όπλων.
Η εξασθένηση των ουκρανικών δυνάμεων δημιουργεί κρίσιμα επιχειρησιακά, αλλά και πολιτικά διλήμματα για το Κίεβο. Η έλλειψη στρατιωτών σημαίνει ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι ίσως αναγκασθεί να καταφύγει στο αμφιλεγόμενο μέτρο της νέας ευρείας επιστράτευσης. «Πέρα από ελλείψεις πυρομαχικών, η Ουκρανία αντιμετωπίζει και πρόβλημα λειψανδρίας, ειδικά σε πεζικό», λέει Αμερικανός αμυντικός αναλυτής.
Στο μεταξύ, την Ουκρανία κατηγόρησε χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας για τη δηλητηρίαση των κυβερνητών των κατεχόμενων από τη Ρωσία περιοχών της Χερσώνας και του Λουγκάνσκ. Η «έρευνα των ρωσικών αρχών» έδειξε ότι οι διορισμένοι από τη Μόσχα κυβερνήτες Βλαντιμίρ Σάλντο της Χερσώνας και Λεονίντ Πασέτσνικ του Λουγκάνσκ έπεσαν θύματα απόπειρας δολοφονίας με δηλητήριο τον Αύγουστο του 2022 και τον Δεκέμβριο του 2023, αντίστοιχα. Ο ρωσικός Τύπος έγραφε χθες ότι ο Σάλντο πρέπει να δηλητηριάσθηκε από τον προσωπικό του σεφ, κατόπιν εντολών του Κιέβου.
23.000 αγνοούμενοι
Την ίδια ώρα, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε χθες ότι προσπαθεί να ανακαλύψει τι συνέβη σε 23.000 ανθρώπους, οι οποίοι αγνοούνται από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο διεθνής οργανισμός ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του: «Οι οικογένειες αγνοουμένων έχουν το δικαίωμα να μάθουν τι συνέβη στους συγγενείς τους και να επικοινωνήσουν μαζί τους».