
Η Ρωσία απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για 30ήμερη εκεχειρία στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η προσωρινή παύση των εχθροπραξιών θα προσέφερε μόνο μια «ανάσα» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο στενός σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη τις ρωσικές ανησυχίες και συμφέροντα.
«Η πρότασή τους δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσωρινή ανάπαυλα για τον ουκρανικό στρατό, τίποτα άλλο», είπε ο Ουσάκοφ στη ρωσική κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές στην Ουάσινγκτον ότι δεν επιθυμεί κινήσεις που «απλώς προσποιούνται ότι οδηγούν σε ειρήνευση».
Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία επιδιώκει μια «μακροπρόθεσμη ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της Μόσχας» και σημειώνει ότι μια «κανονική ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών «διεξάγεται με ήρεμο τρόπο».
«Το έγγραφο, όπως μου φαίνεται, έχει έναν βιαστικό χαρακτήρα… Θα χρειαστεί δουλειά, σκέψη και να ληφθεί υπόψη και η δική μας θέση. Περιγράφει μόνο την ουκρανική προσέγγιση», ανέφερε ο Ουσάκοφ, σύμφωνα με το RIA.
Εντός της ημέρας δεν αποκλείονται δηλώσεις κι από τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Λευκορώσο ηγέτη, Αλεξάντερ Λουκασένκο.Ο Γιούρι Ουσάκοφ, πρώην πρέσβης της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και νυν σύμβουλος του Πούτιν, τόνισε ότι η Ρωσία επιδιώκει μια «μακροπρόθεσμη ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρεί να προωθήσει μια ειρηνευτική συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ο ίδιος έχει διαμηνύσει με πολλαπλούς τρόπους και σε διάφορους τόνους.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, έφτασε στη Μόσχα για συνομιλίες, ενώ -χθες- ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Βολτς, παρουσίασε στις ρωσικές αρχές λεπτομέρειες για την πρόταση εκεχειρίας. Το Κίεβο έχει ήδη δηλώσει ότι θα στηρίξει την πρόταση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ουάσινγκτον έχει ήδη παράσχει «συγκεκριμένες πληροφορίες» για την προτεινόμενη εκεχειρία και αναμένονται απευθείας συνομιλίες τις επόμενες ημέρες.
Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι ο Ουσάκοφ και ο Βολτς είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη.
Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει παρουσιάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες έναν κατάλογο απαιτήσεων για την επίτευξη συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο και θα επαναπροσδιορίσει τις διμερείς σχέσεις. Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, οι ρωσικές απαιτήσεις είναι παρόμοιες με εκείνες που είχε θέσει η Μόσχα πριν από την εισβολή του 2022.
Περιλαμβάνουν:
- Τη δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ,
- Την απαγόρευση ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος
- Και τη διεθνή αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών από τη Ρωσία.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο ζητά τη νομική διασφάλιση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς ανατολάς, ενώ επιμένει ότι η Δύση θα πρέπει να αναγνωρίσει τις «θεμελιώδεις αιτίες» της σύγκρουσης, δηλαδή την ενίσχυση της ουκρανικής στρατιωτικής ικανότητας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Το Κίεβο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν αποδέχεται τους όρους της Μόσχας.
Δεν είναι ακόμη σαφές αν ο Πούτιν προτίθεται να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να κατοχυρώσει τα στρατιωτικά της κέρδη προτού καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών.
Αναλυτές χαρακτηρίζουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον περίπλοκες, καθώς οι δύο πλευρές συζητούν τόσο το μέλλον της Ουκρανίας όσο και τη συνολική σχέση τους.
Οι σκέψεις της Ουάσιγκτον
Ο Τραμπ φαίνεται να επιδιώκει μια ευρύτερη συμφωνία με τη Ρωσία, εξ ου και εξ αρχής έριξε το βάρος της πίεσης του κυρίως προς την Ουκρανία, με αποκορύφωμα την επεισοδιακή συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο.
Μετά τη συνάντηση της Τρίτης στην Τζέντα και τη συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για 30ημερη εκεχειρία, ο Ντόναλντ Τραμπ -χθες Τετάρτη- προειδοποίησε τη Ρωσία ότι υπάρχουν «οικονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά επιζήμια» και πως «η Μόσχα έχει πολλά να χάσει» σε περίπτωση που δεν δεχθεί την εκεχειρία.
Ταυτόχρονα, εντός της διοίκησής του φαίνονται ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο Στιβ Γουίτκοφ χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης το 2022 «μια καλή βάση για μια νέα ειρηνευτική συμφωνία». Ωστόσο, ο σύμβουλος του Τραμπ για την Ουκρανία και τη Ρωσία, απόστρατος στρατηγός Κιθ Κέλογκ, δήλωσε πρόσφατα ότι απαιτείται «μια εντελώς νέα προσέγγιση».
Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας δεν έχουν αλλάξει εδώ και δεκαετίες, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να περιορίσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Το Κρεμλίνο -το πρωί της Πέμπτης- ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν ενδέχεται να έχει μια διεθνή τηλεφωνική επικοινωνία εντός της ημέρας, χωρίς να διευκρινίσει με ποιον συνομιλητή.
Το «ναι» του Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, χαιρέτισε την μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ουκρανίας, η οποία είχε ως στόχο τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής, και δήλωσε ότι η προτεινόμενη εκεχειρία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μια ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία.
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Ζελένσκι εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη επίσημης ρωσικής αντίδρασης. «Δυστυχώς, για περισσότερες από 24 ώρες, ο κόσμος δεν έχει ακούσει μια ουσιαστική απάντηση από τη Ρωσία στις προτάσεις που έγιναν. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία επιδιώκει να παρατείνει τον πόλεμο και να καθυστερήσει την ειρήνη όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε.
Τόνισε ότι ελπίζει πως η πίεση των ΗΠΑ θα είναι αρκετή για να αναγκάσει τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο.
«Η ομάδα μας είναι έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά με όλους τους εταίρους στην Αμερική, την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου που δεσμεύονται να φέρουν την ειρήνη πιο κοντά. Είμαστε ευγνώμονες στη Σαουδική Αραβία και προσωπικά στον πρίγκιπα διάδοχο για την παροχή μιας πλατφόρμας όπου οι αντιπροσωπείες μας μπορούν να εργαστούν», υπογράμμισε.
Τι συμβαίνει στο Κουρσκ
Η Μόσχα διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στην πλήρη εκκαθάριση της ουκρανικής παρουσίας στην περιοχή του Κουρσκ, όπου ουκρανικά στρατεύματα διατηρούν θύλακα ελέγχου εδώ και επτά μήνες.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σφυροκοπούν τις εναπομείνασες ουκρανικές θέσεις, έχοντας καταλάβει τρεις ακόμη οικισμούς, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Σούντζα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και ελεγχόταν από το Κίεβο ως γραμμή ανεφοδιασμού.
Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού, Ολεξάντρ Σύρσκι, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να επιχειρούν στο Κουρσκ «όσο χρειαστεί», ενώ μάχες μαίνονται μέσα και γύρω από τη Σούντζα.
Ο Ρώσος πολεμικός ανταποκριτής Γεβγένι Ποντούμπνι, μεταδίδοντας από την πόλη, ανέφερε ότι «η Σούντζα δέχεται συνεχείς επιθέσεις από εχθρικό πυροβολικό, αλλά η εστιασμένη αντίσταση έχει κατασταλεί».
Η Ρωσία δεν έχει δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πλήρη ανακατάληψη του Κουρσκ, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει «όσο χρειάζεται για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές στρατιωτικών και αμάχων μας».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε το Κουρσκ την Τετάρτη, φορώντας στρατιωτική στολή εκστρατείας, και διέταξε τους διοικητές του να ολοκληρώσουν την επιχείρηση «χωρίς καθυστέρηση».
Βίντεο από τη Σούντζα, που δημοσιεύθηκαν από ρωσικά μέσα ενημέρωσης και στρατιωτικούς ανταποκριτές, καταγράφουν εκτεταμένες καταστροφές από τις μάχες των τελευταίων επτά μηνών, με καμένα οχήματα, κτίρια χωρίς στέγη και σωρούς από ερείπια.
Με πληροφορίες από Reuters, NYT, BBC, WP, AP