ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γάζα: Τι ξέρουμε έως τώρα για τη συμφωνία εκεχειρίας

Η προφορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αναμένεται να επικυρωθεί επίσημα και να τεθεί σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου

Kathimerini.gr

Δεκαπέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, Χαμάς και Ισραήλ κατέληξαν προφορικά σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων.

Χθες το απόγευμα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως μέλη της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης και αντιπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης και της Μοσάντ «έδωσαν τα χέρια» μετά και τη μεσολάβηση τρίτων χωρών όπως το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ για μία συμφωνία εκεχειρίας, η οποία αναμένεται αρχικά να διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Αναλυτές εκτιμούν πως σε αυτή τη φάση η συμφωνία είναι πάρα πολύ εύθραυστη, ενώ οι δυνάμεις που συμμετείχαν στην επίτευξή της κάλεσαν για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές

Πάντως, η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ πως 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς λίγη ώρα αφού ανακοινώθηκε η σύναψη συμφωνίας.

Οι τρεις φάσεις

Κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία κατά τον Καταριανό πρωθυπουργό θα είναι η Κυριακή 19 Ιανουαρίου, οι Παλαιστίνιοι θα ελευθερώσουν 4 ανθρώπους που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Συνολικά, στην πρώτη φάση, θα απελευθερωθούν 33 όμηροι συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών, των παιδιών και των ανδρών άνω των 50 ετών.

Οταν ελευθερωθούν οι ζωντανοί όμηροι, θα δοθούν και οι σοροί όσων έχασαν τη ζωή τους, με τρόπο που δεν έχει καθοριστεί ακόμη με ακρίβεια. Ταυτόχρονα, προβλέπεται πως θα εισέρχονται στη Λωρίδα 600 φορτηγά την ημέρα με ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα.

Η δεύτερη φάση αναμένεται να περιλαμβάνει απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων, μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτών.

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.

Τα νέα έγιναν δεκτά με πανηγυρισμούς εκατέρωθεν. Συγκεντρωμένοι συγγενείς των απαχθέντων στο Τελ Αβίβ αγκαλιάζονταν και πανηγύριζαν για την επικείμενη απελευθέρωση των αγαπημένων τους. Στις πόλεις της κεντρικής και νότιας Γάζας όπου φιλοξενούνται οι περισσότεροι εκτοπισμένοι στήθηκαν αυτοσχέδια γλέντια, με τους συγκεντρωμένους να τραγουδούν και να φωνάζουν συνθήματα. Λίγες ώρες νωρίτερα η Λωρίδα είχε γίνει θέατρο νέων βομβαρδισμών που στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους.

Αναλυτές εκτιμούν πως σε αυτή τη φάση η συμφωνία είναι πάρα πολύ εύθραυστη, ενώ οι δυνάμεις που συμμετείχαν στην επίτευξή της κάλεσαν για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές ώστε η μέρα αυτή να σημάνει την αρχή του τέλους για τον αιματηρό πόλεμο.

Η συμφωνία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί επίσημα από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο το οποίο αναμένεται να ψηφίσει σήμερα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, θα διακόψει την περιοδεία του στην Ευρώπη για να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία, η διαπραγματευτική ομάδα της Χαμάς στις συνομιλίες στην Ντόχα θα πρέπει να λάβει τη συγκατάθεση των διοικητών της οργάνωσης στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Μοχάμεντ Σινουάρ, του οποίου ο αδελφός Γιαχία είχε ηγηθεί της οργάνωσης πριν σκοτωθεί από το Ισραήλ τον Οκτώβριο.

Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πανηγύρισε στην πλατφόρμα Truth Social, ιδιοκτησίας του ίδιου, για την ιστορική στιγμή. «Εχουμε συμφωνία για τους ομήρους στη Μέση Ανατολή. Θα απελευθερωθούν όλοι σύντομα», έγραψε.

Στις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες διεξήχθησαν στο Κατάρ, συμμετείχε μεταξύ άλλων ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, γεγονός που επέτρεψε στον Τραμπ να παρουσιάσει τη συμφωνία σαν επιτυχία της κυβέρνησής του πριν ακόμη ορκιστεί. «Ο Γουίτκοφ κατάφερε να πιέσει τον Νετανιάχου να αποδεχθεί τη συμφωνία και να κινηθεί γρήγορα. Αυτή η συζήτηση ήταν που έκανε τα πάντα να κινηθούν», ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ στο πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και χαιρέτισε την πολύμηνη διπλωματική προσπάθεια για τη συμφωνία. «Εχω εργαστεί πολλές δεκαετίες στην εξωτερική πολιτική και μπορώ να σας πω ότι αυτή είναι μία από τις πιο δύσκολες συμφωνίες που έχω καταφέρει στη ζωή μου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως «με τη συμφωνία αυτή όλοι οι όμηροι θα γυρίσουν στα σπίτια τους, οι μάχες στη Γάζα θα σταματήσουν και η άκρως αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στην περιοχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η στήριξη του Ελον Μασκ στον Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις του. Τώρα, ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ