ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γάζα: Τα σχέδια για την πλωτή πλατφόρμα - Θα εργαστούν 1.000 στρατιώτες, έτοιμη σε 2 μήνες

Κομβικός ο ρόλος της Κύπρου

Kathimerini.gr

Η πλωτή προβλήτα θα χρησιμοποιείται από πλοία με τη συνδρομή του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους της Γάζας με τον πιο ασφαλή κατά το δυνατό τρόπο, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, το έργο θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες και αποσκοπεί στο να καταστεί εφικτή η μεταφορά βοήθειας στον πληθυσμό του πολιορκούμενου παλαιστινιακού θυλάκου, ο οποίος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο λιμού, όπως προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Sustain The Force! (@8thtsc)

Η διαδικασία έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, να διασφαλιστεί ότι θα φτάνει καθημερινά περισσότερη βοήθεια στον πληθυσμό, χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας.

Η πλατφόρμα, η κατασκευή της οποίας θα διαρκέσει έως και δύο μήνες, θα επιτρέψει την παράδοση 2 εκατ. γευμάτων καθημερινά στον παλαιστινιακό θύλακο

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγο Πάτρικ Ράιντερ, για την κατασκευή και τη λειτουργία της πλωτής προβλήτας και της γέφυρας, η οποία θα συνδέει τα πλοία με την ξηρά, θα εργαστούν 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Κομβικός ο ρόλος της Κύπρου

Στις προσπάθειες να αυξηθεί σημαντικά η βοήθεια προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με κομβικό τον ρόλο της Κύπρου, όπως έγινε σαφές κατά την επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χθες Παρασκευή στη Λευκωσία.

Στη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ενωση, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα δημιουργήσει θαλάσσιο διάδρομο μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Λάρνακα (όπου θα γίνεται η επιθεώρηση των φορτίων από τους Ισραηλινούς) στη Γάζα.

Την ίδια ημέρα, πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms αναμενόταν να πραγματοποιήσει πιλοτικό ναύλο με κατεύθυνση τη Γάζα, ενώ η κανονική λειτουργία του διαδρόμου αναμένεται να αρχίσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Νωρίτερα, σειρά χωρών εξέφρασαν σε κοινή δήλωσή τους την πρόθεση να ανοίξουν θαλάσσιο διάδρομο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. 

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι τραγική, με αθώες παλαιστινιακές οικογένειες και παιδιά να αναζητούν απεγνωσμένα για τα βασικά αγαθά. Για αυτό σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Κυπριακή Δημοκρατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν την πρόθεσή μας να ανοίξουμε θαλάσσιο διάδρομο για την παροχή των αναγκαίων πρόσθετων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης», αναφέρεται στη δήλωση.

Αυξάνεται η πίεση στον Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για την κατασκευή της πλωτής πλατφόρμας που θα λειτουργεί ως προβλήτα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση του Εθνους προχθές την Πέμπτη.

Η ανακοίνωση ήρθε σε μία στιγμή που οι ελπίδες για συμφωνία εκεχειρίας λιγοστεύουν και η αμερικανική κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενη πίεση σε εσωτερικό και εξωτερικό για την παροχή αμερικανικών όπλων, που έχουν συμβάλει στον πολύ μεγάλο αριθμό των νεκρών της σύγκρουσης, σύμφωνα με τον απολογισμό των υγειονομικών αρχών της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Φόβοι για ισραηλινή εισβολή στη Ράφα

Νωρίτερα σήμερα Σάββατο, υπήρξαν αναφορές ότι το Ισράηλ έπληξε ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα κατοικιών στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εντείνοντας την πίεση στην τελευταία περιοχή του θυλάκου στην οποία δεν έχει εισβάλει ακόμα και όπου πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο.

Το 12όροφο κτήριο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τα σύνορα με την Αίγυπτο, υπέστη ζημιές από την επιδρομή.

Το Κάιρο έχει προειδοποίηση κατά ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη συνοριακή πόλη, θεωρώντας πως θα ωθούσε τους Παλαιστίνιους εκτοπισμένους στο να περάσουν στην Αίγυπτο, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Αξιωματούχος της Φατάχ, εξέφρασε φόβους για το ότι το Ισραήλ έπληξε το πολυώροφο κτήριο στη Ράφα αποτελεί ένδειξη επικείμενης ισραηλινής εισβολής.

Πέντε μήνες μετά την έναρξη της αεροπορικής και χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως σχεδόν 31.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, πάνω από 72.500 έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα.

Πεθαίνουν από πείνα και αφυδάτωση

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις βύθισαν τον παλαιστινιακό θύλακο, που ήδη είχε κλονιστεί από ισραηλινό αποκλεισμό 17 ετών, σε ανθρωπιστική καταστροφή. Μεγάλο μέρος της περιοχής έχει μετατραπεί σε συντρίμμια και το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της των 2,3 εκατομμυρίων έχει εκτοπιστεί, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για την εμφάνιση ασθενειών και λιμού.

Τρία παιδιά πέθαναν από αφυδάτωση και υποσιτισμό στο νοσοκομείο Αλ Σίφα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα Ασραφ αλ Κίντρα. Ο Κίντρα είπε ότι με τις απώλειες αυτές ανέρχεται σε 23 ο αριθμός των Παλαιστινίων που πέθαναν από παρόμοια αίτια εδώ και σχεδόν 10 ημέρες.

«Αυτός ο κτηνώδης πόλεμος έχει διαλύσει κάθε έννοια της κοινής ανθρωπιάς», δήλωσε η Μιριάνα Σπόλιαριτς, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Η ίδια ζήτησε το τέλος των εχθροπραξιών προκειμένου να επιτραπεί ουσιαστική διανομή βοήθειας στη Γάζα, η Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους χωρίς όρους και το Ισράηλ να διαχειριστεί με ανθρωπιά τους Παλαιστίνιους κρατουμένους και να τους επιτρέψει να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους.

Τον πόλεμο πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, όπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 253 κρατήθηκαν όμηροι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Ισραήλ.

Χωρίς πρόοδο οι διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας εκεχειρίας και την απελευθέρωση των 134 ομήρων που παραμένουν στη Γάζα καθυστερούν παρόλο που η ημερομηνία έναρξης του ιερού μήνα του Ραμαζανιού στις 10 Μαρτίου πλησιάζει.

Πηγή της Χαμάς ανέφερε στο Reuters πως η αντιπροσωπεία της οργάνωσης είναι «απίθανο» να πραγματοποιήσει άλλη επίσκεψη στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες.

Η Χαμάς κατηγορεί για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις το Ισραήλ, το οποίο μέχρι στιγμής αρνείται να δώσει εγγυήσεις ή να δεσμευτεί για το τέλος του πολέμου ή την απόσυρση των δυνάμεών του από τη Λωρίδα της Γάζας. 

Με πληροφορίες από Reuters, AP, Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ