![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547942/images/b_xamass.jpg)
REUTERS, A.P.
Παρά την απομόνωσή του από το σύνολο, σχεδόν, της διεθνούς κοινότητας, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στην ιδέα του για αμερικανική «ιδιοκτησία» στη Γάζα και για εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού της, διαμορφώνοντας αρνητική ατμόσφαιρα γύρω από την ήδη εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
«Το βλέπω ως ένα μεγάλης έκτασης real estate και οι ΗΠΑ θα γίνουν ιδιοκτήτες του», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροπλάνο, καθώς κατευθυνόταν προς τη Νέα Ορλεάνη για να παρακολουθήσει τον τελικό του Super Bowl, που αναδεικνύει τον πρωταθλητή του αμερικανικού φούτμπολ και να γίνει έτσι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παρακολούθησε τον τελικό διά ζώσης. Προσέθεσε μάλιστα ότι είναι διατεθειμένος να «αγοράσει», άγνωστο από ποιον, την παλαιστινιακή Λωρίδα και ότι ενδέχεται «να παραχωρήσουμε κομμάτια της σε άλλα κράτη για να τα ανοικοδομήσουν».
Την ίδια μέρα παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, που μεταδόθηκε χθες, δήλωσε καθαρά ότι οι Παλαιστίνιοι που θα εκτοπιστούν από τη Γάζα δεν θα έχουν δικαίωμα επιστροφής. «Οχι, δεν θα έχουν», είπε ο Τραμπ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσέθεσε: «Θα χτίσουμε ασφαλείς κοινότητες (για τους Παλαιστινίους που θα εκτοπιστούν) λίγο παραπέρα από εκεί όπου βρίσκονται σήμερα, όπου βρίσκονται όλοι οι κίνδυνοι».
Λίγες ώρες μετά τη μετάδοση της συνέντευξης Τραμπ, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει η απελευθέρωση των επόμενων τριών Ισραηλινών ομήρων, που είχε προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο. Αιτιολογώντας αυτή την εξέλιξη, ο Αμπού Ομπέιντα επικαλέστηκε επανειλημμένες παραβιάσεις της συμφωνίας για την εκεχειρία από το Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι «καθυστερεί να επιτρέψει στους εκτοπισμένους Παλαιστινίους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, τους πλήττει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά όπλων σε αρκετές περιοχές και δεν διευκολύνει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».
Η ατμόσφαιρα έγινε ακόμη περισσότερο δυσοίωνη χθες με την εσπευσμένη επιστροφή της ισραηλινής αντιπροσωπείας από την Ντόχα του Κατάρ, όπου είχαν αρχίσει οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας.
Στην ίδια συνέντευξη στο Fox News, ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε και σε μια άλλη εντελώς αντισυμβατική ιδέα του, εκείνη που αφορά τη μετατροπή του Καναδά σε 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο αν εννοούσε πραγματικά τα περί προσάρτησης του Καναδά, είπε: «Ναι, πραγματικά. Πιστεύω ότι είναι προτιμότερο για τον Καναδά να γίνει η 51η πολιτεία γιατί χάνουμε κάθε χρόνο 200 δισ. δολάρια από το εμπόριο με τον Καναδά. Και δεν πρόκειται να επιτρέψω να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».
Νωρίτερα, στο προεδρικό αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Νέα Ορλεάνη, ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε αν έχει επικοινωνήσει είτε μετά είτε πριν από την ανάληψη της προεδρίας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η απάντησή του ήταν σιβυλλική. «Το έχω κάνει. Ας πούμε ότι το έχω κάνει. Περιμένω πολλές ακόμη συζητήσεις. Γιατί πρέπει να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο». Κληθείς να απαντήσει στο ίδιο ερώτημα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ήταν εξίσου ασαφής. «Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω» ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία, δήλωσε χθες ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου είναι να υπάρξουν σαφείς εγγυήσεις της Δύσης για την ουκρανική ασφάλεια. «Αν ήμουν βέβαιος ότι η Αμερική και η Ευρώπη δεν θα μας εγκαταλείψουν και ότι θα μας στηρίξουν και θα μας προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας, τότε θα ήμουν έτοιμος για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στο βρετανικό δίκτυο ITV.