Kathimerini.gr
Η Τετάρτη είναι η δεύτερη και τελευταία από τις δύο ημέρες παράτασης της παύσης των μαχών στη Γάζα. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για νέα 48ωρη παράταση και ανανέωση της συμφωνίας από τα δύο μέρη.
Και οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν διατήρηση και παράταση της προσωρινής εκεχειρίας, εφόσον η διαδικασία εξακολουθήσει να εξελίσσεται βάσει σχεδίου.
Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης επισήμανε ότι το Ισραήλ θα ήταν ανοιχτό σε πέντε επιπλέον ημέρες εκεχειρίας στο πλαίσιο της ισχύουσας συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων-κρατουμένων.
Η Χαμάς έχει δηλώσει ανοιχτή σε παράταση, ενώ οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου διεξάγουν συνομιλίες στο Κατάρ για να συζητήσουν πιθανή νέα συμφωνία.
Αναφορές για προκαταρκτική συμφωνία
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Araby Al-Jadeed, επιτεύχθηκε προκαταρκτική συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας για ακόμη δύο ημέρες, υπό τους ίδιους όρους. Η εφημερίδα επικαλείται ως πηγή Αιγύπτιους αξιωματούχους.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα Haaretz ότι η πρόταση εξετάζεται, αν και η νέα παράταση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα.
Σύμφωνα με ισραηλινή πηγή, την οποία επικαλείται η Haaretz, η συμφωνία για παράταση εξαρτάται από το αν η Χαμάς θα είναι σε θέση να απελευθερώνει 10 επιπλέον Ισραηλινούς ομήρους την ημέρα.
Πλέον, λιγότερες γυναίκες και παιδιά κρατούνται ως όμηροι από τη Χαμάς και ενδεχόμενη συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των πρώτων ανδρών ή στρατιωτών, που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς πριν από περισσότερες από 50 ημέρες. Περίπου 160 άτομα παραμένουν σε ομηρία.
Στο Κατάρ αξιωματούχοι της Μοσάντ και της CIA
Η προσοχή στρέφεται στο Κατάρ, το οποίο διαμεσολάβησε στις έμμεσες συνομιλίες της Χαμάς και του Ισραήλ, οι οποίες οδήγησαν στην προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
Την Τρίτη, το Κατάρ φιλοξένησε επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών της Μοσάντ του Ισραήλ και της CIA των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η συνάντηση αποσκοπούσε στο να «αξιοποιηθεί η πρόοδος της συμφωνίας για την παρατεταμένη ανθρωπιστική παύση και να ξεκινήσουν περαιτέρω συζητήσεις για την επόμενη φάση πιθανής συμφωνίας», ανέφερε πηγή ενημερωμένη για τις επισκέψεις στο Reuters.
«Η κύρια εστίασή μας αυτή τη στιγμή, και η ελπίδα μας, είναι να επιτύχουμε βιώσιμη εκεχειρία που θα οδηγήσει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις και τελικά σε ένα τέλος … αυτού του πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζέντ Αλ Ανσάρι σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα.
«Ωστόσο, εργαζόμαστε με αυτά που έχουμε. Και αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η διάταξη της συμφωνίας που μας επιτρέπει να παρατείνουμε τις ημέρες εφόσον η Χαμάς είναι σε θέση να εγγυηθεί την απελευθέρωση τουλάχιστον 10 ομήρων».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι τα στρατεύματά του σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στη Γάζα με «πλήρη ισχύ», έπειτα από την ολοκλήρωση των διαδικασιών της προσωρινής εκεχειρίας.
Αυξάνεται η πίεση από τις ΗΠΑ για προστασία των αμάχων
Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της κάλεσε το Ισραήλ να εργαστεί για να αποφύγει «περαιτέρω εκτόπιση» Παλαιστινίων αμάχων στη νότια Γάζα, εάν ξεκινήσει εκ νέου χερσαίες επιχειρήσεις έπειτα από την τρέχουσα παύση των μαχών, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AP, επικαλούμενο ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι τόνισε ότι οι Ισραηλινοί αντιμετώπισαν το ζήτημα θετικά όταν τέθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να επιχειρήσει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στη νότια Γάζα συγκριτικά με τον Βορρά», ώστε να μειωθούν «μαζικές απώλειες αμάχων» και να αποφευχθούν περαιτέρω μαζικές μετακινήσεις του πληθυσμού.
Ο Λευκός Οίκος αυξάνει την πίεση προς το Ισραήλ, ώστε η επερχόμενη επιχείρησή του να είναι «προσεκτικά μελετημένη», αναφέρει το AP.
Το G7 υπέρ της παράτασης και μελλοντικών παύσεων
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ομάδας των Επτά ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι υποστηρίζουν την περαιτέρω παράταση της εκεχειρίας και τις μελλοντικές παύσεις προκειμένου να αυξηθεί η βοήθεια και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Η ομάδα κάλεσε τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους «αμέσως και άνευ όρων».
Τόνισε «το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του», αλλά υπογράμμισε τη σημασία της «προστασίας των αμάχων και της συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο». Ανέφερε επίσης ότι δεσμεύεται για παλαιστινιακό κράτος ως μέρος μιας λύσης δύο κρατών.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 προειδοποίησαν κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Κάλεσαν τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι της Υεμένης να σταματήσουν τις απειλές κατά των διεθνών ναυτιλιακών οδών και των εμπορικών πλοίων και να απελευθερώσουν το εμπορικό πλοίο Galaxy Leader και το πλήρωμά του που κατασχέθηκε στις 19 Νοεμβρίου.
Τι συμβαίνει την 6η ημέρα «παύσης» των μαχών
Πρώην όμηροι της Χαμάς, εκ των οποίων πολλά παιδιά, επιστρέφουν κοντά στους συγγενείς τους (Reuters)
Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι το τελευταίο 24ωρο της παρατεταμένης συμφωνίας εκεχειρίας αρχίζει αργότερα την Τετάρτη, με ακόμη μία ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους.
Στο Ισραήλ, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι έλαβε τη λίστα με τα ονόματα εκείνων που θα απελευθερωθούν, ενώ οι οικογένειές τους ήδη ενημερώνονται.
Για κάθε Ισραηλινό πολίτη που επιστρέφει, τρεις Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.
Στη Γάζα φτάνουν περισσότερες ανθρωπιστικές προμήθειες, αλλά οι οργανώσεις βοήθειας τονίζουν ότι δεν είναι ακόμη αρκετές.
Οι κάτοικοι της Γάζας χρησιμοποιούν την παύση των μαχών για να αναζητήσουν αγαπημένα τους πρόσωπα.
Σύμφωνα με αρχές της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, περίπου 1.500 άνθρωποι αγνοούνται και άλλοι 14.500 έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας.
Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, υπήρξαν αναφορές για συγκρούσεις το πρωί της Τετάρτης, καθώς ο ισραηλινός στρατός διεξάγει επιχείρηση στην Τζενίν.
Η ένταση έχει αυξηθεί στη Δυτική Οχθη έπειτα από την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα, σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς με 1.200 θύματα στις 7 Οκτωβρίου. Περίπου 240 άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία σχετικά με την ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς με Παλαιστινίους κρατουμένους από τις ισραηλινές φυλακές μέχρι σήμερα.
Απελευθέρωση ομήρων
- Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ακόμη μία ομάδα ομήρων επέστρεψε στο ισραηλινό έδαφος, έχοντας απελευθερωθεί από τη Γάζα το βράδυ της Τρίτης. Δέκα από τους πρώην ομήρους είναι Ισραηλινοί πολίτες και δύο Ταϊλανδοί
- Συνολικά 81 όμηροι που κρατούνταν στη Γάζα έχουν πλέον απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Εξήντα ένας από αυτούς είναι Ισραηλινοί, και σχεδόν όλοι τους είναι γυναίκες και παιδιά
- Πρώην όμηροι της Χαμάς έχουν δώσει λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες φέρονται να κρατούνταν, σε υπόγειες στοές γεμάτες κόσμο, με πενιχρές προμήθειες τροφίμων και ύπνο σε παγκάκια.
Αποφυλάκιση κρατουμένων
- Στο πλαίσιο της συμφωνίας του με τη Χαμάς, το Ισραήλ απελευθέρωσε την Τρίτη άλλους 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 180
- Το Κατάρ, βασικός διαμεσολαβητής της συμφωνίας, ανακοίνωσε πριν από την απελευθέρωσή τους πως οι μισοί από τους κρατούμενους προς απελευθέρωση θα ήταν γυναίκες και οι άλλοι μισοί ανήλικοι. Δεκατετράχρονο αγόρι, δήλωσε στο Al-Jazeera ότι τον είχαν προειδοποιήσει να μην βγει από το σπίτι του και να μην γιορτάσει την ελευθερία του
- Οσοι απελευθερώθηκαν επιλέχθηκαν από λίστα 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων που συνέταξε το Ισραήλ και αντιμετωπίζουν κατηγορίες από πετροπόλεμο μέχρι υποκίνηση σε απόπειρα δολοφονίας
Με πληροφορίες από Reuters, AP, Haaretz, Al Jazeera