Οι σπάνιες στιγμές ειρήνης ύστερα από εβδομάδες αγωνίας θα είναι βραχύβιες στο Ισραήλ και τη Γάζα, με περισσότερες και πιθανώς σφοδρότερες μάχες να αναμένονται στο νότιο μισό του θυλάκου, αργά ή γρήγορα, προειδοποιεί ο Economist.
Η εκεχειρία θα μπορούσε να διαρκέσει μερικές ακόμη ημέρες – αλλά όταν τελειώσει οι μάχες που θα ακολουθήσουν θα μπορούσαν να είναι χειρότερες από αυτές που προηγήθηκαν, προειδοποιεί το βρετανικό περιοδικό.
Η εκεχειρία όντως μπορεί να παραταθεί κι άλλο. Η Χαμάς έχει προφανές συμφέρον να το κάνει. Μια μεγαλύτερη εκεχειρία θα έδινε χρόνο στους στρατιωτικούς διοικητές της οργάνωσης να ανασυνταχθούν και να προετοιμαστούν, τόσο για να επιτεθούν στα ισραηλινά στρατεύματα που σταθμεύουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας όσο και για να υπερασπιστούν τον νότο, όπου ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει ακόμη μεγάλη εισβολή. Θα οδηγούσε επίσης σε μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ να μην συνεχίσει τις μάχες.
Ακόμη, οι οικογένειες των ομήρων θα ήθελαν να δουν την επέκταση της συμφωνίας. Το ίδιο και ο πρόεδρος της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν.
Κάποια στιγμή, ωστόσο, η Χαμάς θα ξεμείνει από ομήρους που είναι διατεθειμένη να απελευθερώσει σε αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων. Πιθανότατα θα κρατήσει αιχμάλωτους τόσο στρατιώτες όσο και Ισραηλινούς άνδρες, με τη μικρή ελπίδα να επιτευχθεί μια μεγαλύτερη συμφωνία που περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση πολλών περισσότερων Παλαιστινίων αιχμαλώτων.
Oταν η εκεχειρία φτάσει στο αναπόφευκτο τέλος της, το Ισραήλ θα ξαναρχίσει τον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς. Μιλώντας από τη Γάζα την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε: «Εχουμε τρεις στόχους για αυτόν τον πόλεμο: Την εξάλειψη της Χαμάς, την επιστροφή όλων των ομήρων μας και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα γίνει ξανά απειλή για το κράτος του Ισραήλ», προσθέτοντας «Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει».
Στην επόμενη φάση των μαχών, τα ισραηλινά στρατεύματα θα συνεχίσουν να καθαρίζουν τα ερείπια της βόρειας Γάζας για εισόδους σηράγγων, εκτοξευτές ρουκετών και άλλα στρατιωτικά μέσα. Δεν έχουν ακόμη εισέλθει σε μερικά μέρη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Σουτζάιγια, στα ανατολικά της πόλης της Γάζας.
Θα αρχίσουν επίσης να στρέφουν την προσοχή τους αλλού. Οι αξιωματούχοι είναι διστακτικοί για το πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν στο νότο. Δεν μπορούν εύκολα να στείλουν τεθωρακισμένες μονάδες για να κυριαρχήσουν στην περιοχή, όπως έκαναν στο βορρά, επειδή είναι τόσο γεμάτη με άμαχους εκτοπισμένους από το βορρά.
Αντίθετα, μπορεί να επιδιώξουν να το κάνουν αποσπασματικά: Πιέζοντας σε μια περιοχή τη φορά, ξεκινώντας πιθανώς από την κεντρική πόλη της Χαν Γιουνίς, και προσπαθώντας να περιορίσουν τους κατοίκους της Γάζας σε μια καθορισμένη «ανθρωπιστική ζώνη» κοντά στην ακτή.
Κίνδυνοι
Ωστόσο, αυτό είναι γεμάτο κινδύνους. Οι άμαχοι θα έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στο να στριμώχνονται σε μια ερημική λωρίδα παραλίας και να κρύβονται στα σπίτια τους ή σε αυτοσχέδια καταφύγια. Και τα δύο θα μπορούσαν να έχουν τρομακτικά αποτελέσματα. Οι μάχες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές χωρίς τεθωρακισμένα θα είναι επίσης πιο επικίνδυνες για τα ισραηλινά στρατεύματα.
Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ισχύς της Χαμάς -οι περισσότεροι μαχητές της πιστεύεται ότι βρίσκονται κρυμμένοι σε σήραγγες- αλλά Ισραηλινοί αξιωματικοί λένε ότι σχεδόν οι μισές μονάδες της έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες.
Την Κυριακή η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ο Αχμέντ αλ Γκαντούρ, ο επικεφαλής της βόρειας ταξιαρχίας της, είχε σκοτωθεί νωρίτερα στον πόλεμο. Μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου της οργάνωσης και επικεφαλής μιας από τις πέντε περιφερειακές διοικήσεις της, είναι ένας από τους υψηλόβαθμους μαχητές που είναι γνωστό ότι έχουν πεθάνει από τις 7 Οκτωβρίου.
Υπάρχουν επίσης αναφορές για αντιδράσεις στις τάξεις της οργάνωσης, ειδικά από εκείνους που έχουν αναπτυχθεί στον κατεστραμμένο βορρά, όπου άλλοι διοικητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί και οι συνθήκες είναι ζοφερές. Ωστόσο, η Χαμάς δεν είναι καν κοντά στο να παραδοθεί, και αναμφίβολα θα πολεμήσει σκληρότερα στον νότο, κάνοντας αυτό που θα μπορούσε να είναι μια τελευταία προσπάθεια αντίστασης.
Αμερικανικές ανησυχίες
Ολα αυτά κάνουν την Αμερική ανήσυχη. Ο κ. Μπάιντεν δεν έχει ακόμη ζητήσει κατάπαυση του πυρός, αλλά η ομάδα του ανησυχεί για το σχέδιο του Ισραήλ για μια μεγάλη επίθεση στο νότο.
«Εχω ενθαρρύνει τον πρωθυπουργό [του Ισραήλ] να επικεντρωθεί στην προσπάθεια μείωσης του αριθμού των θυμάτων, ενώ προσπαθεί να εξαλείψει τη Χαμάς, κάτι που είναι νόμιμος στόχος που έχει», είπε την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας. «Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο και δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει».
Η Αμερική θα ήθελε το Ισραήλ να αναστείλει την εκστρατεία του στον νότο, ειδικά από τη στιγμή που ο κ. Νετανιάχου δεν έχει σχέδιο για το τι θα συμβεί στη Γάζα μετά τον πόλεμο. Μπορεί να παροτρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει την επίθεσή του στο βορρά και να κρατήσει τον νότο αποκλεισμένο, προς το παρόν, με μια διευρυμένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Αιγύπτου.
Ο Αντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών του κ. Μπάιντεν, ενδέχεται να επισκεφθεί ξανά την περιοχή αυτή την εβδομάδα. Το ίδιο θα κάνει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζήτησε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.
Εάν η Αμερική πιέσει το Ισραήλ να συγκρατηθεί, θα μπορούσε να γλιτώσει τους 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους της Γάζας από έναν ακόμη γύρο μαχών και εκτοπισμού. Αλλά θα τους άφηνε επίσης κολλημένους σε έναν στριμωγμένο θύλακο γεμάτο απελπισία, ακόμη μικρότερο από αυτόν που ζούσαν πριν, υπό ένα καθεστώς της Χαμάς που μερικώς αποσυντίθεται, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, προειδοποιεί ο Economist.
Πηγή: The Economist