Kathimerini.gr
Η ειρήνη και η Χαμάς «δεν πάνε μαζί», δήλωσε ο Μαρκ Ρέγεφ, Ισραηλινός διπλωμάτης, πρώην πρεσβευτής στη Βρετανία. Με αυτό τον τρόπο επανέλαβε την πάγια θέση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την εξάλειψη της Χαμάς.
Η δήλωση ήρθε τη στιγμή που πολλοί αναρωτιούνται εάν η διήμερη παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερη κατάπαυση του πυρός.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας παράτασης, η Χαμάς θα πρέπει να απελευθερώνει δέκα ομήρους σε αντάλλαγμα για κάθε επιπλέον ημέρα εκεχειρίας.
Η Χαμάς επιδίωξε τετραήμερη παράταση, ωστόσο, οι Ισραηλινοί επέμειναν σε παράτασή της σε καθημερινή βάση.
Οπως έχει γίνει γνωστό, οι όμηροι είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρη τη Γάζα και δεν κρατούνται μόνο από τη Χαμάς, αλλά και από άλλες οργανώσεις ενόπλων, οι οποίες δεν είναι εύκολο να προσεγγιστούν, επομένως πρόκειται για περίπλοκη διαδικασία.
Τρεις οργανώσεις, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία μαζί με τη Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις δυτικές κυβερνήσεις, οι Ταξιαρχίες Μουτζαχεντίν και οι Ταξιαρχίες Αλ Νάσερ Σαλάχ Αλ Ντιν, ισχυρίζονται ότι έχουν συλλάβει ισραηλινούς ομήρους.
Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να συλλέξει πληροφορίες και να επικοινωνήσει με τους ομήρους. Κάτι που είναι δύσκολο, λόγω των ζημιών στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές στη Γάζα, καθώς και λόγω των ελλείψεων στα καύσιμα.
Εάν η διήμερη παράταση εξελιχθεί ομαλά, και η Χαμάς καταφέρει να δώσει τα ονόματα περισσότερων ομήρων προς απελευθέρωση, οι δύο πλευρές έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσουν περαιτέρω παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας.
Ελπίδες του Κατάρ για «πιο βιώσιμη παύση»
Το Κατάρ επικεντρώνεται στην περαιτέρω παράταση της εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ πέραν της Τετάρτης με βάση την ικανότητα της οργάνωσης να συνεχίσει να απελευθερώνει δέκα ομήρους την ημέρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ματζέντ Αλ Ανσαρί σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.
Το Κατάρ δεν μπορεί να επικυρώσει τον αριθμό των εναπομεινάντων ομήρων πέρα από τους 20 που θα απελευθερώσει η Χαμάς την Τρίτη και την Τετάρτη, πρόσθεσε, σε επέκταση της εκεχειρίας για την οποία μεσολάβησε η χώρα του Κόλπου μαζί με την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Νωρίτερα, ο Αλ Ανσαρί, απαντώντας σε ερώτηση, σε συνέντευξή του στο BBC, εάν εκτιμά πως η συμφωνία θα μπορούσε να παραταθεί περαιτέρω, τόνισε: «Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι. Τώρα που έχουμε την παράταση, είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να εργαστούμε προς πιο βιώσιμη παύση και για τις δύο πλευρές».
Το Ισραήλ πάντως έχει ανακοινώσει ότι μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα επιστρέψει στον πόλεμο. Και ο βασικός στόχος του, όπως έχει κάνει γνωστό, είναι η εξάλειψη της Χαμάς.
«Αδύνατη» η ειρήνη με τη Χαμάς
«Είναι αδύνατο να υπάρξει ειρήνη με τη Χαμάς», ανέφερε ο Ρέγεφ, σε συνέντευξή του στο BBC το βράδυ της Δευτέρας.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Ταχέρ Ελ- Νουνού, σύμβουλος μέσων ενημέρωσης της Χαμάς είχε δηλώσει στους New York Times ότι η οργάνωση ελπίζει πως ο πόλεμος με το Ισραήλ «θα γίνει μόνιμος σε όλα τα σύνορα».
«Οι Ισραηλινοί είμαστε 100% ενωμένοι, αρνούμαστε να ζούμε δίπλα σε αυτόν τον θύλακο τρομοκρατών στα νότια σύνορά μας. Και πρέπει να μιλήσουμε για ένα μέλλον χωρίς τη Χαμάς», εξήγησε ο Ρέγεφ.
Παρόλο πάντως που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να ξαναρχίσει τον πόλεμο μετά τη λήξη της εκεχειρίας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες αντιδράσεις εάν το κάνει, σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό, αναλυτή από το Κατάρ, Σουλτάν Μπαρακάτ, που επικαλείται το Al Jazeeera.
«Δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει με την ίδια ένταση, έχει διχάσει ακόμη και την Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε πως «οι αραβικές γειτονικές χώρες, έχουν λυγίσει για να αντιμετωπίσουν την πίεση».
Ως προς το αν το Ισραήλ θα υποστηρίξει ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς, ο Ρέγεφ τόνισε ότι ο προϋπολογισμός της χώρας του επικεντρώνεται στην ανοικοδόμηση κοινοτήτων στο νότιο Ισραήλ.
Πρόσθεσε πως περιμένει ότι πολλοί διεθνείς εταίροι θα είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Γάζας.
«Δεν χρειάζεται να είναι ισραηλινά χρήματα… Αυτός δεν είναι ένας πόλεμος που ξεκινήσαμε ή που θέλαμε, όπως γνωρίζετε. Η Χαμάς φέρει την ευθύνη για το ξέσπασμα των εχθροπραξιών», τόνισε.
Τι σημαίνει η παράταση της παύσης
Η παράταση της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σημαίνει ότι περισσότεροι όμηροι θα απελευθερωθούν από τη Γάζα και ότι περισσότερη βοήθεια θα παραδοθεί στους Παλαιστινίους, καθώς η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζεται.
Η εκεχειρία επέτρεψε περισσότερα φορτηγά με φάρμακα, τρόφιμα και νερό να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο πρόκειται για ελάχιστο ποσοστό εφοδίων που φτάνουν σε σχέση με τις συνολικές ανάγκες και τις προμήθειες έφταναν καθημερινά στον θύλακο πριν από τον πόλεμο.
Το κρίσιμο είναι ότι η βοήθεια φτάνει στη βόρεια Γάζα, περιοχή που, για εβδομάδες, ήταν το επίκεντρο της επίθεσης του Ισραήλ κατά της Χαμάς, η οποία οδήγησε σε εκτεταμένες καταστροφές.
Ωστόσο, οι κάτοικοι που έχουν εκτοπιστεί στον Νότο ισχυρίζονται ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια.
Γκουτέρες για μακροπρόθεσμη παύση
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι ζουν «ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια» της ιστορίας τους.
Σε δήλωση, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό την Τετάρτη, ο Γκουτέρες επανέλαβε την έκκλησή του για μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς.
Καταδικάζοντας την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Γκουτέρες είπε ότι «δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».
Ζήτησε επίσης «απεριόριστη πρόσβαση για βοήθεια, την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την προστασία των αμάχων και τον τερματισμό των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Ο Αχμάντ Μαγκραμπί, γιατρός στη νότια Γάζα, αναφερόμενος στον αντίκτυπο που έχει εκεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός, τόνισε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η διήμερη παράταση της εκεχειρίας αποτελεί «ελπίδα μέσα στο σκοτάδι».
Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC, Al Jazeera