ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γαλλία: Υποστολή της σημαίας της Ε.Ε. υπό την πίεση της Ακροδεξιάς

Είχε υψωθεί στην Αψίδα του Θριάμβου λόγω γαλλικής προεδρίας

Kathimerini.gr

Γιάννης Παλαιολόγος

Ο βαθμός στον οποίο η γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα γίνει αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου, έγινε αισθητός ήδη από την πρώτη μέρα της εξάμηνης θητείας. Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να τοποθετήσει τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των ακροδεξιών υποψηφίων για την προεδρία, της Μαρίν Λεπέν και του Ερίκ Ζεμούρ, όσο και της υποψήφιας των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών, Βαλερί Πεκρές.

Οι γαλλικές αρχές αφαίρεσαν τη σημαία από το μνημείο νωρίς το πρωί της Κυριακής. Δεν ήταν σαφές αν αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός ή αν επισπεύσθηκε η αφαίρεση της σημαίας λόγω της εκ δεξιών κριτικής. Η Μαρίν Λεπέν μίλησε για «μεγάλη πατριωτική νίκη» και για «μαζική κινητοποίηση» που υποχρέωσε τον Εμανουέλ Μακρόν να υποχωρήσει.

Η κοινή γραμμή των επικρίσεων αφορούσε την απουσία της γαλλικής σημαίας πλάι στην ευρωπαϊκή. Η κ. Λεπέν αναφέρθηκε (μέσω Twitter) σε «αντικατάσταση» της γαλλικής σημαίας από αυτήν της Ε.Ε. Η κ. Πεκρές, που υπηρέτησε ως υπουργός στις κυβερνήσεις του Νικολά Σαρκοζί και θεωρείται φιλοευρωπαία, με ανάρτησή της κάποιες ώρες αργότερα πήρε παρόμοια θέση: «Ναι στην προεδρία της Ευρώπης, όχι στην απάλειψη της γαλλικής ταυτότητας», έγραψε.

Ο υφυπουργός Ευρώπης και στενός συνεργάτης του κ. Μακρόν, Κλεμόν Μπον, πάντως, κατηγόρησε τους αντιπάλους του Γάλλου προέδρου ότι «ψεύδονται», καθώς η σημαία της Ε.Ε. δεν τοποθετήθηκε στη θέση της γαλλικής, η οποία υψώνεται στην Αψίδα του Θριάμβου μόνο στις εθνικές επετείους. Μιλώντας την Κυριακή στη γαλλική τηλεόραση, ο κ. Μπον χαρακτήρισε τη συμπόρευση της κ. Πεκρές με την Ακροδεξιά στο θέμα αυτό ως «βαρύ πολιτικό σφάλμα». Οπως φάνηκε από τη φιλόδοξη ομιλία του κ. Μακρόν για τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας, στις 9 Δεκεμβρίου, δεν προτίθεται να μετριάσει το φιλοευρωπαϊκό του μήνυμα στο πλαίσιο της διεκδίκησης της επανεκλογής του. Αντιθέτως, η στρατηγική του θα είναι να αναδείξει τον εαυτό ως τον μοναδικό πραγματικά φιλοευρωπαίο υποψήφιο, χρωματίζοντας την υποψήφια των Ρεπουμπλικανών ως αλληθωρίζουσα προς την Ακροδεξιά.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων που έχει επεξεργαστεί το Politico Europe, o Γάλλος πρόεδρος διατηρεί σαφές προβάδισμα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με 25%. Η μάχη για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στον δεύτερο γύρο είναι σκληρή, με την κ. Πεκρές να προηγείται οριακά της κ. Λεπέν (17% έναντι 16%) και τον κ. Ζεμούρ στην τέταρτη θέση με 13%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση