ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιος θα κυβερνήσει τη Γαλλία μετά την πρόταση μομφής;

Τα 5 βασικά σενάρια

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ θα βρεθεί αντιμέτωπος, τις επόμενες ώρες με μία συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση (ξεκινά στις 5 μ.μ. ώρα Κύπρου σήμερα Τετάρτη), η οποία θα κορυφωθεί με την κατάθεση δύο προτάσεων μομφής κατά της κυβέρνησής του: μία από την Αριστερά και ακόμη μία από την Ακροδεξιά.

Χθες Τρίτη ο Γάλλος πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης σε μία ύστατη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές, κυρίως του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν, να μην ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας που θα καταθέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), η συμμαχία των αριστερών κομμάτων.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να τον ρίξουν.

Η υπερψήφιση της πρότασης θα βυθίσει τη Γαλλία στην απόλυτη αβεβαιότητα, ένα ταξίδι στο «άγνωστο», σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Μπαρνιέ.

Στην πραγματικότητα, την επομένη της ψηφοφορίας, η Γαλλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με πέντε βασικά σενάρια, με κοινό όλων, το σχετικά προσωρινό και επείγοντα χαρακτήρα τους. Και αυτό, γιατί βάσει Συντάγματος, η Εθνοσυνέλευση δεν υπάρχει η δυνατότητα να διαλυθεί, ενώ δεν προβλέπεται επίσης να προκηρυχθούν εκλογές πριν από τον Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο ως εγγυητής της σταθερότητας. Ακολουθούν οι διαφορετικές επιλογές ή τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει, προκειμένου να βγάλει τη χώρα από τον κίνδυνο της ακυβερνησίας.

1. Επιβίωση της κυβέρνησης με βοήθεια από τη Λεπέν

Στο πρώτο και πιο απίθανο σενάριο, ο Μακρόν δεν θα χρειαστεί να κάνει πολλά, καθώς ο Μπαρνιέ θα καταφέρει στο παρά πέντε να πείσει την Ακροδεξιά υπό τη Μαρίν Λεπέν να μην ενώσει τις δυνάμεις της με την Αριστερά και να μην τον ρίξει.

Αν τελικά ο Εθνικός Συναγερμός επιλέξει την αποχή από την πρόταση δυσπιστίας της Αριστεράς, κάτι το οποίο έχει απορρίψει ως ενδεχόμενο, ο πρωθυπουργός θα παραμείνει «ζωντανός» και θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται το σχέδιο προϋπολογισμού του.

Πιθανόν, αυτό σημαίνει ότι ο Μπαρνιέ θα προβεί σε νέες υποχωρήσεις, όπως σχετικά με την απαίτηση του Εθνικού Συναγερμού να αναπροσαρμοστούν οι συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

2. Επιβίωση με βοήθεια από τους Σοσιαλιστές

«Κλειδί» θα μπορούσε να αποτελέσει και η στάση βουλευτών προερχόμενων από τον σοσιαλιστικό χώρο, μεταξύ των οποίων υπάρχουν κάποιοι διστακτικοί ως προς την καταψήφιση του Μπαρνιέ, που έχουν ήδη διαχωρίσει τη θέση τους από την Τρίτη, κάτι που θα αποτελούσε ίσως το ιδανικό, αν και εξίσου απίθανο σενάριο για τον Μακρόν, καθώς θα του επέτρεπε να βγει από την κρίση φαινομενικά ενισχυμένος.

Πάντως, έπειτα από ανεπίσημες συζητήσεις μεταξύ Μακρονιστών και Σοσιαλιστών την Τρίτη, η θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον Ολιβιέ Φορ παρέμενε ξεκάθαρα υπέρ της πρότασης μομφής.

3. Πτώση της κυβέρνησης και Μπαρνιέ 2.0

Στο τρίτο και πιο πιθανό σενάριο, ο Μπαρνιέ πέφτει και ο Εμανουέλ Μακρόν τον διορίζει εκ νέου, όπως είχε κάνει ο Σαρλ ντε Γκωλ με τον Ζορζ Πομπιντού το 1962, τον μοναδικό πρωθυπουργό που έχει πέσει στη Γαλλία μέχρι στιγμής έπειτα από πρότασης μομφής.

Αυτή η επιλογή, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι, καθώς οι σχέσεις Μπαρνιέ – Μακρόν θεωρείται ότι έχουν ψυχρανθεί. 

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπαρνιέ, θα εξακολουθήσει να ασκεί προσωρινά τα καθημερινά πρωθυπουργικά καθήκοντα, εν αναμονή του διορισμού του διαδόχου του, μία διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τις πρώτες εβδομάδες του 2025.

Εάν η περίοδος αυτή παραταθεί, θα μπορούσε να παρουσιάσει ειδικό νόμο για παράταση του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους που θα είναι σε ισχύ μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

4. Νέο πρόσωπο ή κυβέρνηση τεχνοκρατών

Το άλλο σενάριο που ανοίγεται είναι εκείνο μιας γρήγορης και ανώδυνης «αλλαγής φρουράς». Τον Μπαρνιέ θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει κάποιος θεωρητικά ικανός να διαχειριστεί την πολιτική κρίση.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, ο Μακρόν εξετάζει ήδη κάποια ονόματα ως πιθανούς αντικαταστάτες του. Η ιδέα είναι να βρεθεί υποψήφιος ευρείας αποδοχής.

Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι του Τιερί Μπρετόν, του Φρανσουά Μπαϊρού και του υπουργού Εσωτερικών, Μπρουνό Ρεϊτό.

Δεδομένης της δυσκολίας να επιτευχθεί συμφωνία, σε άλλο σενάριο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να προχωρήσει στον διορισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Οπως δείχνει το πρόσφατο παρελθόν της Ιταλίας όμως, μία κυβέρνηση τεχνοκρατών θα μπορούσε να ανοίξει περισσότερο την πόρτα στις δυνάμεις της Ακροδεξιάς.

5. Παραίτηση του Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει και μια τελευταία επιλογή: να παραιτηθεί από το αξίωμά του. 

Σε αυτό το τελευταίο σενάριο, θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές στις οποίες όμως δεν μπορεί να συμμετάσχει. Προφανώς, αυτή θα ήταν η τελευταία λύση που θα επέλεγε.

Με πληροφορίες από AFP, Le Monde, Le Parisien, El Pais

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η Ινδονησία εντάχθηκε στη συμμαχία αναδυόμενων οικονομιών BRICS ως κράτος-πλήρες μέλος, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το υπουργείο ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ