Kathimerini.gr
Το ουκρανικό και οι σχέσεις της G7 με την Κίνα, κυριάρχησαν στη σύνοδο κορυφής των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που διεξάγεται στη Χιροσίμα – την πρώτη πόλη στον κόσμο που είχε δεχθεί επίθεση με πυρηνική βόμβα – σε μια περίοδο που οι πυρηνικές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν προβληματίζουν τη Δύση.
Το «παρών» στη σύνοδο, μετά από πρόσκληση των ηγετών της G7, έδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε μία σειρά από κατ’ ιδίαν συναντήσεις, στις οποίες εξασφάλισε νέες δεσμεύσεις για μεσολάβηση και στήριξη στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Σε ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για επαφές «με εταίρους και φίλους της Ουκρανίας». «Ασφάλεια και διευρυμένη συνεργασία για τη νίκη μας. Η ειρήνη θα έρθει πιο κοντά σήμερα», ήταν το μήνυμά του.
Συναντήσεις με Σούνακ, Μακρόν, Μόντι και Μελόνι
Ρίσι Σούνακ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντάλλαξαν έναν θερμό εναγκαλισμό και κάθισαν ο ένας απέναντι στον άλλον μέχρι να αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και να ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους.
Reuters
Στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση που είχαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ζελένσκι προσκάλεσε τον Μόντι να ενταχθεί στην ουκρανική φόρμουλα ειρήνης. Όπως έγραψε στο Telegram ο Ζελένσκι, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις ανάγκες της Ουκρανίας για επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης και για περισσότερα νοσοκομεία εκστρατείας. Από την πλευρά του, ο Ινδός πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter ότι είχε συνομιλίες με τον Ζελένσκι, αναρτώντας φωτογραφία από τη συνάντησή τους.
Reuters
Η Ινδία θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να βρει λύση στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, διαβεβαίωσε Iνδός πρωθυπουργός. «Κατανοώ πλήρως τον πόνο σας και τον πόνο του ουκρανικού λαού. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι για να επιλύσουμε (σ.σ. τη σύγκρουση), η Ινδία και εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε». Σημειώνεται ότι το Νέο Δελχί διατηρεί στενούς πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τη Μόσχα για δεκαετίες.
Μακρόν: Μοναδική ευκαιρία για τον Ζελένσκι
Η παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής της G7 «μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι» για την Ουκρανία, εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στον Ουκρανό ομόλογό του. «Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία» για τον κ. Ζελένσκι να συζητήσει με τους συμμάχους του στην G7, αλλά και να υπερασπιστεί την υπόθεση της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής με τους διάφορους ηγέτες των χωρών του Νότου που προσκλήθηκαν στη σύνοδο κορυφής, υπογράμμισε ο Μακρόν μιλώντας στα αγγλικά με τον συνομιλητή του.
«Νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι» για την Ουκρανία, πρόσθεσε, υποσχόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο ότι η Γαλλία θα σταθεί δίπλα στο Κίεβο «μέχρι το τέλος». «Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας», του απάντησε ο Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε και με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.
«Η Κίνα πρέπει να πιέσει στη Ρωσία να σταματήσει την επίθεση»
Στην ανακοίνωσή τους, οι ηγέτες της G7 κάλεσαν την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία ενώ υπογράμμισαν παράλληλα πως θέλουν «εποικοδομητικές και σταθερές» σχέσεις με το Πεκίνο.
Η δήλωση αυτή αποτελεί καρπό διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ – που προτείνουν μια πιο αυστηρή θέση με φόντο αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα – και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που επιμένουν ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε κλίμα «αντιπαράθεσης» με τη γιγάντια ασιατική χώρα.
«Είναι απαραίτητο να συνεργασθούμε με την Κίνα, δεδομένου του ρόλου της στη διεθνή κοινότητα και του μεγέθους της οικονομίας της, πάνω στις παγκόσμιες προκλήσεις καθώς και στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος (…) Καλούμε την Κίνα να κάνει διάλογο μαζί μας, μεταξύ άλλων και στους κόλπους διεθνών φόρουμ, πάνω σε θέματα όπως η κλιματική κρίση και η κρίση της βιοποικιλότητας», προσθέτει η G7.
Οι χώρες της G7 υπογράμμισαν επίσης την «αντίθεσή» τους στη «στρατιωτικοποίηση» στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, επιμένοντας πως «δεν υφίσταται νόμιμη βάση» για «τις επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Στο θέμα της Ταϊβάν, επανέλαβαν την έκκλησή τους για «μια ειρηνική λύση» των διενέξεων με το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί αυτό το νησί μία από τις επαρχίες του, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με την υπόλοιπη επικράτειά του μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.
Κίνα: Είμαστε αντίθετοι
Η Κίνα εξέφρασε την αντίθεσή της στο κοινό ανακοινωθέν της G7, κατηγορώντας την ότι παραβλέπει τις ανησυχίες της, εμπλέκεται σε εσωτερικές υποθέσεις της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγει και το ζήτημα της Ταϊβάν.
Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη G7, στοχεύουν στον «διπλό περιορισμό» της Ρωσίας και της Κίνας, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως «εργαλείο» για να καταφέρει μια στρατηγική ήττα της Μόσχας.
«Το ζήτημα τέθηκε δυνατά και ανοιχτά – να ηττηθεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης (…) και να την εξαφανίσουν ως γεωπολιτικό ανταγωνιστή», είπε ο Λαβρόφ. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απορρίπτουν το αφήγημα επιμένοντας ότι βοηθούν το Κίεβο να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε έναν παράνομο πόλεμο.
Κρατική υποστήριξη των επενδύσεων για το φυσικό αέριο
Στο μέτωπο της ενέργειας και με φόντο τη ρωσική εισβολή, οι ηγέτες της G7 τόνισαν πως η κρατική υποστήριξη επενδύσεων στον τομέα του αερίου ενδέχεται να είναι προσωρινά αναγκαία, καθώς οι χώρες επιταχύνουν τη σταδιακή απεξάρτησή τους από τη Ρωσία.
«Υπογραμμίζουμε τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν αυξημένες παραδόσεις LNG (σ.σ. υγροποιημένο φυσικό αέριο) και αναγνωρίζουμε πως η επένδυση στον τομέα ενδέχεται να είναι αυτό που πρέπει να γίνει σε απάντηση στην τρέχουσα κρίση και για να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενες ελλείψεις στην αγορά αερίου», αναφέρεται στο έγγραφο.
Επανεκκίνηση σχέσεων Γαλλίας – Ιταλίας
Κατ’ ιδίαν τετ α τετ είχαν και ο πρόεδρος της Γαλλίας με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, σε μια προσπάθεια να «γυρίσουν σελίδα», μετά την ένταση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, που κατηγόρησε τη Ρώμη για αναποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Ο Γάλλος υπ. Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είχε σχολιάσει στις αρχές Μαΐου ότι η κυβέρνηση της Μελόνι αποδείχθηκε ανίκανη να επιλύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα, παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις και πως «είπε ψέματα στους ψηφοφόρους πως θα μπορούσε να τερματίσει τη μεταναστευτική κρίση».
Στη σημερινή συνάντησή τους οι ηγέτες των δύο χωρών έδειχναν χαλαροί και ο Μακρόν φάνηκε να ρωτά τη Μελόνι για τις πλημμύρες που έπληξαν τη βόρεια Ιταλία αυτήν την εβδομάδα.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση αυτή, αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας ενημέρωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την Ουκρανία, αλλά και για το μεταναστευτικό και την Τυνησία. «Έγινε μια ευρεία συζήτηση που έδειξε τη σύγκλιση των απόψεών μας σε σημαντικά ζητήματα, κυρίως όσον αφορά την Ουκρανία αλλά επίσης και την Τυνησία», μετέφερε η ίδια πηγή.
Μακρόν και Μελόνι συμφώνησαν επίσης ότι η Τυνησία χρειάζεται οικονομική υποστήριξη ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς τα βόρεια.
Τι περιλαμβάνουν οι κυρώσεις
Την Παρασκευή, οι ηγέτες της G7 αποφάσισαν την επιβολή νέων κυρώσεων προς τη Μόσχα, με στόχο «να στερήσουν από τη Ρωσία τεχνολογίες, βιομηχανικό εξοπλισμό και υπηρεσίες της G7 που υποστηρίζουν την πολεμική επιχείρησή της».
«Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για κοινό μέτωπο εναντίον του παράνομου, αδικαιολόγητου και απρόκλητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφεραν.
Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών «απαραίτητων για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης», καθώς και τη στόχευση οντοτήτων που κατηγορούνται ότι διοχετεύουν υλικό προς το μέτωπο για λογαριασμό της Μόσχας.