ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φάρμακα με δελτίο στις ΗΠΑ σε καρκινοπαθείς

Ο Λευκός Οίκος αναζητάει μέτρα ως αντίδοτο στο ρεκόρ ελλείψεων

ΚΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΟΥΕΤ / THE NEW YORK TIMES

Καθώς οι ελλείψεις φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν αριθμούς-ρεκόρ, πολλοί ασθενείς καθυστερούν να λάβουν τις αντικαρκινικές τους θεραπείες αλλά και αγωγές για άλλες επικίνδυνες για τη ζωή παθήσεις. Οι ελλείψεις είναι τόσο πολλές, που έχουν πλέον τραβήξει την προσοχή του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου. Πολιτικοί φορείς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων εξετάζουν τα βαθύτερα αίτια της παραπαίουσας αγοράς γενόσημων φαρμάκων, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 90% των εγχώριων σκευασμάτων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει συγκροτήσει μια ομάδα για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων ώστε να στηρίξει την αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων, σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από φάρμακα και συστατικά φαρμάκων προερχόμενα από την Ινδία και την Κίνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων, εμπειρογνώμονες της αλυσίδας εφοδιασμού και συνήγοροι των ασθενών έχουν εμφανιστεί ενώπιον του Κογκρέσου για να συζητήσουν τα προβλήματα καθώς η έλλειψη γενόσημων μορφών χημειοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού, της ουροδόχου κύστης και των ωοθηκών δημιουργεί όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες.

Ο Ράιαν Ντιούαρς κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο που είχε στο πάγκρεας το 2021, όμως στα τέλη του 2021 μία μαγνητική τομογραφία έδειξε πως είχε αναπτύξει καρκινικά κύτταρα στο συκώτι. Ο Ντιούαρς, 39 ετών και πατέρας δύο παιδιών, ήλπιζε να λάβει τις τέσσερις τελευταίες δόσεις της χημειοθεραπείας του τον Απρίλιο. Τότε, γιατρός του αποκάλυψε τα αποκαρδιωτικά νέα: Δυστυχώς είχαν άλλοι προτεραιότητα για να λάβουν τη θεραπεία. «Εβλεπα το φως στην άκρη του τούνελ», δηλώνει από το σπίτι του στην Αϊόβα. «Ηταν πολύ χειρότερο να φτάνεις τόσο κοντά – και μετά να γίνεται αυτό».

Ιδιωτική δράση
Η Λάουρα Μπρέι ίδρυσε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με το όνομα Angels for Change, ο οποίος λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ ασθενών, συστημάτων υγείας και φαρμακευτικών εταιρειών για τη «μικροπρομήθεια», όπως την αποκαλεί, δυσεύρετων φαρμάκων.

«Θα έχουμε την αποφασιστικότητα και την αίσθηση του επείγοντος για να διορθώσουμε το πρόβλημα;» ρωτά η Μπρέι, η οποία παρέχει πληροφορίες στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο. «Είναι δυνατό. Μπορεί να γίνει. Εχει συμβεί και σε άλλες αλυσίδες εφοδιασμού. Αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό και πρέπει να θελήσουμε να το τερματίσουμε – όχι να το μετριάσουμε».

Για την περίπτωση του Ντιούαρς, η Μπρέι επικοινώνησε με έναν κατασκευαστή σισπλατίνης, του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου που χρειαζόταν, και κανόνισε την αποστολή προμήθειας εντός ημερών για τον ίδιο αλλά και για άλλους ασθενείς στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Ωστόσο άλλοι, σε πολλές πολιτείες της χώρας, δεν υπήρξαν τόσο τυχεροί, αντιμετωπίζοντας τρομακτικά κενά μεταξύ των δόσεων που απαιτούσαν οι θεραπείες τους.

«Υγειονομική ανάγκη»
«Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης», δήλωσε η δρ Αμάντα Φέιντερ, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Τζονς Χόπκινς και πρόεδρος της Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας, «λόγω του εύρους των ατόμων που επηρεάζει και του αριθμού των χημειοθεραπευτικών προϊόντων που βρίσκονται σε έλλειψη αυτή τη στιγμή».

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι καθυστερήσεις στη θεραπεία που προκαλούνται από τις ελλείψεις θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους ασθενείς.

Η ομάδα του Λευκού Οίκου που ασχολείται με το ευρύτερο θέμα των μακροχρόνιων προβλημάτων στον εφοδιασμό φαρμάκων περιλαμβάνει συμβούλους εθνικής ασφάλειας, οικονομίας και υγείας, σύμφωνα με τον Τζέιμς Μακ Κίνεϊ, εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων. Οι εμπλεκόμενοι φορείς συζητούν πιθανά μέτρα, όπως φορολογικά κίνητρα για τους παρασκευαστές γενόσημων φαρμάκων.

Οταν η κ. Μπρέι συναντήθηκε με μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου στα τέλη Απριλίου, είπε ότι συνέστησε τη δημιουργία ενός ανταλλακτηρίου, ώστε τα φάρμακα να φτάνουν εκεί που χρειάζονται περισσότερο, και την αύξηση της παραγωγής φαρμάκων μικρών παρτίδων. «Πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα που αφορά τις αγορές, και γι’ αυτό έχουμε ανάγκη από λύσεις σε επίπεδο αγορών», δήλωσε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση