Kathimerini.gr
Αναστασία Τσούγκα
Νομοθετική πρόταση δεσμεύθηκε να καταθέσει η Κομισιόν πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου για την επιβολή ενός προσωρινού πλαφόν στο φυσικό αέριο, όπως ανακοινώθηκε σε κοινή επιστολή της τσεχικής προεδρίας και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο μετά τη λήξη της σημερινής συνάντησης των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών στις Βρυξέλλες.
«Η Επιτροπή θα καταθέσει εγκαίρως ένα λεπτομερές σχέδιο πρότασης για έναν διορθωτικό μηχανισμό («προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου»), το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν τις προϋποθέσεις και διασφαλίσεις που έχουν ζητήσει τα κράτη μέλη, ώστε αυτό να συζητηθεί στην συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου», αναφέρεται στην επιστολή.
Εάν και ειδικοί της Επιτροπής είχαν χαρακτηρίσει την επιβολή μίας ανώτατης τιμής για το φυσικό αέριο σε συνάντηση την Δευτέρα δυσεφάρμοστη, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα την πρόθεση της Κομισιόν να συζητήσει το πλαφόν σε ένα non paper κατά την σημερινή συνάντηση, όπου πληθώρα κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, φέρεται να πίεσε επιτακτικά για την κατάθεση επίσημης πρότασης.
Εξάλλου, η κοινή επιστολή στέκεται ιδιαίτερα σε σημεία που η Επιτροπή έχει υπογραμμίσει ως πρωταρχικής σημασίας, ώστε να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί στον ανεφοδιασμό, όπως η μείωση της κατανάλωσης και οι κοινές αγορές φυσικού αερίου, ώστε τα κράτη μέλη να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των τιμών.
«Η βασική πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αρκετό φυσικό αέριο στη διάθεσή μας πριν από τον χειμώνα του 2023 για να γεμίσουμε τις αποθήκες», τονίζεται στην επιστολή. «Αυτό προϋποθέτει να προσεγγίσουμε τις αγορές με πιο συντονισμένο τρόπο υπό την κοινή ενεργειακή πλατφόρμα μας για τον συμψηφισμό της ζήτησης και τις κοινές αγορές, καθώς θα διατηρούμε τις προσπάθειές μας για μείωση της ζήτησης και θα σταθεροποιούμε τις αγορές και τις τιμές», σημειώνεται επίσης στην κοινή επιστολή. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το κείμενο αναφέρει ότι η Επιτροπή συνεχίζει τις προσπάθειές της για διαπραγμάτευση με τους αξιόπιστους ενεργειακούς εταίρους της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Αλγερία και το Ισραήλ.