ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

FT: Tα κενά στην αντιπυραυλική «ασπίδα» του Ισραήλ και ο ρόλος των ΗΠΑ

«Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να εξακολουθήσουν να εφοδιάζουν την Ουκρανία και το Ισραήλ με τον ίδιο ρυθμό. Πλησιάζουμε σε οριακό σημείο»

Για σημαντικές ελλείψεις στην αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ, αλλά και για «εξοπλιστική κούρσα» των ΗΠΑ προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, κάνουν λόγο σε εκτενές ρεπορτάζ τους οι Financial Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους της αμυντικής βιομηχανίας, πρώην στρατιωτικά στελέχη και αναλυτές.

Στο πλαίσιο κάλυψης των «κενών» της ισραηλινής άμυνας, άλλωστε, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την Κυριακή την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Terminal High Altitude Area Defense ή THAAD.

«Το ζήτημα πολεμοφοδίων του Ισραήλ είναι σοβαρό», δήλωσε η Ντάνα Στρόουλ, πρώην ανώτερη αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου με αρμοδιότητα στη Μέση Ανατολή. «Αν το Ιράν απαντήσει σε μια επίθεση του Ισραήλ [με μια μαζική εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών] και συνδράμει και η Χεζμπολάχ, η ισραηλινή αεράμυνα θα δοκιμάσει τα όριά της», προσθέτει η ίδια, σημειώνοντας πως η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια δεν είναι ανεξάντλητη:

«Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να εξακολουθήσουν να εφοδιάζουν την Ουκρανία και το Ισραήλ με τον ίδιο ρυθμό. Πλησιάζουμε σε οριακό σημείο».

Σημειώνεται πως το THAAD θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ που εκτοξεύει αναχαιτιστικούς πυραύλους για την εξουδετέρωση των εισερχόμενων βαλλιστικών. Μια τυπική συστοιχία περιλαμβάνει 48 πυραύλους «αναχαιτιστές», με το κόστος του καθενός από αυτούς να ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, αν και επισήμως το Πεντάγωνο δεν έχει παράσχει οικονομικά στοιχεία για το κόστος ανάπτυξης των 7 συστοιχιών που έχουν –μέχρι στιγμής- διατεθεί στο Ισραήλ.

Το σύστημα αεράμυνας Iron Dome εξουδετερώνει ρουκέτες της Χαμάς πάνω από τη Σντερότ, τον περασμένο Μάιο – Φωτ.: AP Photo/Ohad Zwigenberg

Πέραν της εμπλοκής των ΗΠΑ με στρατιωτικό προσωπικό εντός εδάφους του Ισραήλ, η Ουάσιγκτον έχει εμβαθύνει την εμπλοκή της στον κλιμακούμενο πόλεμο με τη σημαντική αύξηση του ποσού χρηματοδότησης της στρατιωτικής βοήθειας, καθώς και με την έγκριση περαιτέρω πωλήσεων όπλων και εξοπλισμού στη χώρα.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Πανεπιστημίου Brown, μέσα σε έναν χρόνο, από την 7η Οκτωβρίου του 2023 έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2024, η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ καθώς και οι λοιπές επιχειρήσεις τους στην περιοχή εκτιμώνται σε τουλάχιστον 22,76 δισ. δολάρια.

Ενισχυμένη και αδιάκοπη παραγωγή

Ο Μπόαζ Λεβί, διευθύνων σύμβουλος της Israel Aerospace Industries, μιας κρατικής εταιρείας που κατασκευάζει τα συστήματα Arrow που χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση βαλλιστικών πυραύλων και απειλών μεγάλης εμβέλειας, δήλωσε ότι εκτελούνται τριπλές βάρδιες για να διατηρηθεί η παραγωγή σε πλήρη λειτουργία.

«Κάποιες από τις γραμμές παραγωγής μας δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Στόχος μας είναι να καλύψουμε όλες μας τις υποχρεώσεις», λέει ο Λεβί, προσθέτοντας πως, παρότι το Ισραήλ δεν αποκαλύπτει το μέγεθος του αποθέματός του, «δεν είναι κρυφό πως χρειαζόμαστε αναπλήρωση».

Μέχρι στιγμής, η πολυεπίπεδη ισραηλινή αεράμυνα έχει καταρρίψει έναν τεράστιο αριθμό drones και πυραύλων από το Ιράν και τις συνεργαζόμενες με αυτό περιφερειακές οργανώσεις. Ο «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome), όπως ονομάζεται το σύστημα αεράμυνας παντός καιρού του Ισραήλ, έχει καταρρίψει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και drones που έχει εκτοξεύσει η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, το σύστημα David Sling της Rafael έχει αναχαιτίσει βαρύτερους πυραύλους από τον Λίβανο, ενώ το σύστημα Arrow έχει μπλοκάρει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν.

Oπως υποστήριξε τον Απρίλιο ο ισραηλινός στρατός, με τη συνδρομή των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του, το Ισραήλ πέτυχε ποσοστό αναχαίτισης της τάξης του 99% απέναντι στην πρώτη μεγάλης κλίμακας επίθεση του Ιράν με 170 drones, 30 πυραύλους κρουζ και 120 βαλλιστικούς.

Ωστόσο, στην απόκρουση μιας δεύτερης ιρανικής ομοβροντίας άνω των 180 βαλλιστικών πυραύλων την 1η Οκτωβρίου, το Ισραήλ δεν είχε τα ίδια συντριπτικά ποσοστά επιτυχίας. Σύμφωνα με αναλυτές πληροφοριών, πάνω από 30 πύραυλοι έπληξαν την αεροπορική βάση Nevatim, ενώ ένας πύραυλος εξερράγη σε απόσταση μόλις 700 μέτρων από την έδρα της Μοσάντ.

H συστοιχία THAAD από τις ΗΠΑ, που είναι σχεδιασμένη για την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων, θα ενισχύσει το ισραηλινό σύστημα Arrow, θωρακίζοντας περαιτέρω τη συνολική αεράμυνα του Ισραήλ – ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει προαναγγείλει αντίποινα για το ιρανικό πυραυλικό μπαράζ του Ιράν του Οκτωβρίου, που πραγματοποιήθηκε μετά τη δολοφονία των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Παρά τις επιθέσεις εβδομάδων κατά της ηγεσίας και του οπλοστασίου της, η Χεζμπολάχ έχει αποδείξει πως εξακολουθεί να μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση άνω των 60 χλμ. εντός ισραηλινού εδάφους.

«Δεν έχουμε δει τις πλήρεις δυνατότητες της Χεζμπολάχ ακόμα. Εχει εξαπολύσει περίπου μόλις το ένα δέκατο της εκτιμώμενης (πριν από τον πόλεμο της 7ης Οκτωβρίου του 2023) δύναμής της, μερικές εκατοντάδες ρουκέτες ημερησίως αντί για 2.000», εξηγεί ο Ασάφ Οριόν, πρώην ταξίαρχος και επικεφαλής στρατηγικής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

Αντιπυραυλική συστοιχία του Iron Dome, κοντά στο Ασκελον, στο νότιο Ισραήλ – Φωτ.: REUTERS/Hannah McKay/File Photo

«Το χάσμα αυτό οφείλεται εν μέρει στην επιλογή της Χεζμπολάχ να μην κάνει πλήρη χρήση των δυνάμεών της και εν μέρει στην απόκρουση από τις IDF. Ωστόσο, η Χεζμπολάχ διαθέτει επαρκές απόθεμα για να οργανώσει μια ισχυρή αντεπίθεση. Η Χάιφα και το βόρειο Ισραήλ εξακολουθούν να δέχονται επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σχεδόν καθημερινά», λέει ο ίδιος.

Σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά στοιχεία, πάνω από 20.000 ρουκέτες και πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί στο Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο μόνο από τη Γάζα και τον Λίβανο. Αναλυτές υποστηρίζουν, δε, πως σε κάποιες περιπτώσεις οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν συντήρηση δυνάμεων, ενώ χρειάστηκε να επιλέξουν κάποιες περιοχές έναντι άλλων για την προστασία τους.

«Κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 1ης Οκτωβρίου, υπήρχε η αίσθηση ότι οι IDF κρατούσαν μερικά αναχαιτιστικά Arrow σε περίπτωση που το Ιράν έπληττε ως επόμενο στόχο το Τελ Αβίβ», εξηγεί ο Εχούντ Εϊλάμ, πρώην ερευνητής στο ισραηλινό υπουργείο Αμυνας, καταλήγοντας: «Είναι θέμα έως ότου το Ισραήλ αρχίσει να ξεμένει από συστήματα αναχαίτισης και χρειαστεί να δώσει προτεραιότητα στον τρόπο ανάπτυξής τους».

Πηγή: Financial Times, Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X