ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φόβοι για σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν

Μετά τη φονική επίθεση φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής σε βάση των ΗΠΑ

Reuters, A.P.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η διεθνής ανησυχία για το πιο άμεσο από κάθε άλλη φορά ενδεχόμενο ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, καθώς η Ουάσιγκτον μελετά την απάντηση που θα δώσει στην πρώτη φονική επίθεση εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων από την έναρξη του πολέμου της Γάζας.

Το πιο εφιαλτικό, για όλες τις πλευρές, σενάριο –μια άμεση σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν– ήρθε σε πρώτο πλάνο την Κυριακή, όταν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν σε επίθεση με drone εναντίον αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία. Την ευθύνη ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», οργάνωση- ομπρέλα φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών, που επικαλέστηκε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Η βάση που επλήγη λέγεται Tower 22, βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία και υποστηρίζει τα αμερικανικά στρατεύματα που έχουν εγκατασταθεί στον συριακό Νότο, όπου υπάρχουν αξιόλογα αποθέματα πετρελαίου. Χθεσινό ρεπορτάζ της Wall Street Journal ανέφερε ότι τα συστήματα αεράμυνας της βάσης πέρασαν το εχθρικό drone για αμερικανικό.

Πιέσεις και ανησυχία

«Μην έχετε καμιά αμφιβολία, θα αναγκάσουμε τους υπευθύνους να λογοδοτήσουν σε χρόνο και με τρόπο της επιλογής μας», προειδοποίησε ο Τζο Μπάιντεν στην πρώτη δήλωσή του μετά το συμβάν. Στη διάρκεια του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα, φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη εξαπέλυσαν περί τις 150 επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον αμερικανικών στόχων στην περιοχή, προκαλώντας περιορισμένες ζημιές και κάποιους τραυματισμούς.

Αντίστοιχα, περιορισμένων διαστάσεων ήταν και τα απαντητικά πλήγματα της Ουάσιγκτον. Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες, όλοι οι αναλυτές προεξοφλούν μια πιο δυναμική απάντηση και το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αυτή θα περιλαμβάνει και πλήγματα εναντίον του ίδιου του Ιράν. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν τον Αμερικανό πρόεδρο οι πολιτικοί του αντίπαλοι στο εσωτερικό των ΗΠΑ. «Χτύπα το Ιράν τώρα, χτύπα το σκληρά», ζήτησε από τον Μπάιντεν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε πως αν ήταν αυτός στον Λευκό Οίκο «αυτή η επίθεση δεν θα είχε συμβεί ποτέ».

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν διαβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η Τεχεράνη «δεν είχε κανένα ρόλο στις αποφάσεις οργανώσεων αντίστασης για τον τρόπο υποστήριξης του παλαιστινιακού έθνους» και χαρακτήρισε «εντελώς αβάσιμες» τις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Χαμηλούς τόνους κράτησε και ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, υπογραμμίζοντας, σε συνέντευξή του στο CNN, ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν.

Πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητας συνιστούν οι δυνητικές επιπτώσεις της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στις εν εξελίξει προσπάθειες μεσολάβησης για εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων. Την Κυριακή, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, συναντήθηκε για τον σκοπό αυτό με αξιωματούχους του Ισραήλ, του Κατάρ και της Αιγύπτου. Ο Τζον Κίρμπι έκανε λόγο για «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» στο Παρίσι και εκτίμησε πως «υπάρχει το πλαίσιο για μια νέα συμφωνία γύρω από τους ομήρους». Ωστόσο, η Χαμάς επέμενε χθες ότι δεν θα δεχθεί νέα προσωρινή εκεχειρία, παρά μόνο συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση