Kathimerini.gr
Επειτα από δύο χρόνια πανδημίας και διαδοχικής εφαρμογής και χαλάρωσης περιοριστικών μέτρων, η Ευρώπη σταδιακά προσανατολίζεται στην επόμενη φάση διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Συνοπτικά αυτό σημαίνει ότι θα μάθει να συμβιώνει με την COVID. Αυτή την προσέγγιση επιχειρεί τόσο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ όσο και η Βρετανία, που φιλοδοξεί να είναι η πρώτη χώρα που θα δείξει στην παγκόσμια κοινότητα τη «μετάβαση από το πανδημικό στο ενδημικό στάδιο».
Αυτό θα καταστεί εφικτό χάρη στα νέα «όπλα» μας, όπως τα εμβόλια, τα αντι-ιικά χάπια, την αυξημένη δυνατότητα διαγνωστικών εξετάσεων κ.ά. Κατά την ενδημική φάση ο κορωνοϊός θα βρίσκεται διαρκώς ανάμεσά μας, αλλά χάρη στον εμβολιασμό και τη φυσική λοίμωξη, οι περισσότεροι θα διαθέτουμε έναν ικανοποιητικό βαθμό προστασίας. Η λοίμωξη θα είναι ήπια, για τους περισσότερους δεν θα καταγράφονται επιδημιολογικές εξάρσεις ούτε θα είναι αναγκαία η λήψη περιοριστικών μέτρων. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το ανθρώπινο κόστος της COVID θα εξανεμιστεί.
Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι κατά την ενδημική φάση ενδέχεται να καταλήγουν από COVID-19 40.000 έως 100.000 άνθρωποι ετησίως. Ολα αυτά θα εισάγουν μία μορφή κανονικότητας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θα πρέπει να είμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση.
Η ανοσία από τα εμβόλια φθίνει ανά μερικούς μήνες, παραμένουν θύλακες ανεμβολίαστων και τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση μιας πιο επικίνδυνης μετάλλαξης. Προκειμένου να προχωρήσουν στη νέα ενδημική φάση της COVID, τα κράτη πρέπει να εξακολουθήσουν τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς και να αναπτύξουν υποδομές για την αναγνώριση νέων μεταλλάξεων και την παρακολούθηση της διασποράς τους στην κοινότητα.