ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιχείρηση κατευνασμού της Μελόνι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Μετά την υπογραφή των «εγγυήσεων ασφαλείας» για την Ουκρανία, ξεκινά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που καλείται να αποφασίσει για τα πρόσωπα της ευρωπαϊκής ηγεσίας καθώς και για τη στρατηγική ατζέντα

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Παρουσία του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ξεκίνησε η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να υπογραφούν «εγγυήσεις ασφάλειας» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτές αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, «δεσμεύσεις για θέματα ασφάλειας και άμυνας», «ευρύτερες δεσμεύσεις ασφάλειας», «μηχανισμούς διαβούλευσης» κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική βοήθεια προς την Ουκρανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη της ανέρχεται μέχρι στιγμής σε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στρατιωτικής υποστήριξης, εκ των οποίων 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ειρήνης (EPF). Το νεοσύστατο Ταμείο Βοήθειας της Ουκρανίας στο πλαίσιο του EPF προσθέτει επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2025. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιούργησε τον μηχανισμό διευκόλυνση της Ουκρανίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την παροχή προβλέψιμης οικονομικής στήριξης κατά την περίοδο 2024-2027 όπου ήδη 6 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εκταμιευθεί.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι τα «επόμενα βήματα» σχετικά με τον διάλογο για την ειρήνη θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, τους επόμενους μήνες. «Δεν έχουμε πολύ χρόνο, καθώς έχουμε αρκετούς τραυματίες και νεκρούς στο πεδίο μάχης», είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε μάλιστα από τις ευρωπαϊκές χώρες να προωθήσουν το κοινό σχέδιο ειρήνευσης με σκοπό τη διεξαγωγή δεύτερης συνόδου ειρήνης. Πάντως, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι το σχέδιο της ρωσικής πλευράς είναι να επιμηκύνει χρονικά τον πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία «να υπογράψουν επιπρόσθετες δεσμεύσεις ασφάλειας» για την Ουκρανία και ότι έτσι στέλνουν το μήνυμα ότι η Ε.Ε. έχει σκοπό να στηρίξει τη χώρα «για όσο χρειαστεί».

Χαιρέτισε παράλληλα την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Ουκρανίας με την Ε.Ε. καθώς αυτή «δείχνει την πολιτική θέληση του λαού της Ουκρανίας να μπει στην Ε.Ε.» όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως ότι χρειάζεται περισσότερη στρατιωτική στήριξη.

Αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της υπογραφής των «εγγυήσεων ασφαλείας» μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας, αναμένεται να αρχίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που καλείται να αποφασίσει για τα πρόσωπα της ευρωπαϊκής ηγεσίας, καθώς και τη στρατηγική ατζέντα του νέου πενταετούς θεσμικού κύκλου.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν με τις ανώτατες ευρωπαϊκές θέσεις ή τη στρατηγική ατζέντα της Ε.Ε. ή άλλα ζητήματα.

«Πρωταγωνίστρια» η Τζόρτζια Μελόνι

«Κλειδί» πάντως για γρήγορη συμφωνία σχετικά με τα πρόσωπα της ευρωπαϊκής ηγεσίας θα αποτελέσει η στάση που θα κρατήσει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι η οποία προσέρχεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρκετά ενοχλημένη από τον αποκλεισμό της από τις συνομιλίες των τριών μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων που «κλείδωσαν» για την ηγεσία της Ε.Ε. αυτήν την εβδομάδα με τα ονόματα που είναι ήδη γνωστά: της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, του Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κάγια Κάλας για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου της εξωτερικής και πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε.

Προσερχόμενοι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήδη αρκετοί ηγέτες αναφέρονται ονομαστικά στην Τζόρτζια Μελόνι.

«Ενα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, κανείς δεν σέβεται περισσότερο την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και την Ιταλία περισσότερο από ό,τι εγώ», τόνισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ σε δηλώσεις του πριν την έναρξη του Συμβουλίου.

Πάντως, ενώ η πρωθυπουργός της Ιταλίδας φέρεται να μη θέλησε να μιλήσει τηλεφωνικά με κανέναν ηγέτη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη πριν από την έναρξη του Συμβουλίου.

«Βλέπω κάποιες από τις ανησυχίες της, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσερχόμενος στο Συμβούλιο.

«Πρέπει να βρούμε μια λύση ώστε όλοι ενωμένοι να κινηθούμε προς την κατεύθυνση των σημαντικών αποφάσεων που αφορούν τους επικεφαλής των θεσμών» και στο πλαίσιο αυτό έγινε και η συνάντηση με τη Μελόνι, όπως εξήγησε ο Κύπριος πρόεδρος.

«Ακανθώδης» η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας
Στο μεταξύ, δύσκολες αναμένονται οι συζητήσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής ατζέντας γύρω από τη χρηματοδότηση της άμυνας της Ε.Ε. καθώς αρκετά κράτη-μέλη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αντιστέκονται για παράδειγμα στο ζήτημα έκδοσης αμυντικών ευρωομολόγων.

Παρά το γεγονός ότι είχε ζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου από την Κομισιόν να καταθέσει σχετική έκθεση, ωστόσο, επειδή το ζήτημα παραμένει «ακανθώδες» και είναι αρκετά ευαίσθητο, όπως επισημαίνουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να το συζητήσει περαιτέρω με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ