ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίδειξη ισχύος της Δύσης στους Χούθι

Προσβολή από αέρος και θάλασσας στόχων στην Υεμένη – Μέσω Ακρωτηρίου τα ζεύγη Typhoon της RAF

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Tα ξημερώματα της Παρασκευής ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο (με την στήριξη Καναδά, Αυστραλίας, Μπαχρέιν και Ολλανδίας σε μια μίνι «συμμαχία προθύμων») επιδόθηκαν σε συνδυασμένες επιχειρήσεις προσβολής στρατιωτικών στόχων, με την χρήση αεροναυτικών δυνάμεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και της RAF (Βασιλική Πολεμική Αεροπορία), εναντίον στρατιωτικών στόχων των Χούθι της Υεμένης. Οι Χούθι, μια σιιτική οργάνωση, στρατιωτική και πολιτική, που προέκυψε ως de facto κυβέρνηση της Υεμένης μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2015-2016 και δρα ως proxy του Ιράν επιδίδονταν -λόγω του πολέμου στη Γάζα- σε επιθέσεις με πυραύλους και drones καθώς και σε πειρατικές ενέργειες στην Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Άντεν επηρεάζοντας έτσι, καταλυτικά, το ελεύθερο της διεθνούς ναυσιπλοΐας και δη την ροή εμπορευμάτων από και προς την διώρυγα του Σουέζ.

Μέρος στον σχεδιασμό των αμερικανοβρετανικών επιχειρήσεων -όπως συμβαίνει διαχρονικά στη Μέση Ανατολή λόγω και της εμπλοκής της US CENTCOM (Central Command)- διαδραμάτισαν και οι Βρετανικές Κυρίαρχες Βάσεις και δη η βάση της RAF στο Ακρωτήρι με την χρήση πέντε αεροσκαφών [2 ζεύγη βομβαρδιστικών Typhoon FGR4 κι ενός αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού (tanker) Airbus A330].

Η πίσω όψη ενός αεροσκάφους Eurofighter Typhoon FGR4 στη βάση Ακρωτηρίου στη Κύπρο. Το βρετανικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε επίσημα την χρήση των Βάσεων στη Κύπρο στην επιχείρηση της προσβολής στόχων των Χούθι στην Υεμένη με την χρήση πυρομαχικών ακριβείας (κατευθυνόμενες βόμβες Paveway) ενώ δημοσίευσε και οπτικό υλικό από τις προσβολές. Τα αεροσκάφη FGR4 λειτούργησαν σε ζεύγη (σ.σ. πρώτο και δεύτερο κύμα αεροπορικών προσβολών). Πηγή: Forces.net

Όχι και τόσο επίκεντρο η Κύπρος

Κάθε φορά που οι Βρετανικές Βάσεις εισέρχονται στο προσκήνιο κλιμακώσεων στη Μέση Ανατολή και δη ως βάση εξόρμησης στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή η δημόσια συζήτηση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον αφορά, συχνά, και τη Κύπρο ως «επίκεντρο». Στην επιχείρηση εναντίον των Χούθι η συμμετοχή 4 μαχητικών της RAF από τη Κύπρο δεν αποτελεί, επουδενί, λόγο που να καθιστά την τελευταία ως επιχειρησιακό επίκεντρο δεδομένου ότι στις αεροναυτικές επιχειρήσεις προσβολής βάσεων εκτόξευσης πυραύλων των Χούθι προς εμπορικά πλοία στην θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς και του Κόλπου του Άντεν συμμετείχαν αμερικανικό αεροπλανοφόρο και υποβρύχια καθώς και οι εγκαταστάσεις της Central Command (US CENTCOM) στο Κατάρ (αεροπορική βάση στο Al Udeid).

Η βάση Ακρωτηρίου πάντως τόσο ψυχροπολεμικά όσο και μετά την δεκαετία του ’90 αποτέλεσε ορμητήριο της RAF για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με συχνή χρήση της τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της επιχείρησης “Inherent Resolve” (2014-σήμερα) εντός του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Τελευταίως με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ο βρετανικός ιστότοπος “Declassified UK”, που πρόσκεινται σε κύκλους των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, επανέφερε το ζήτημα της χρήσης των Βάσεων - πτυχή που ανά καιρούς προκύπτει ως εσωτερικό πολιτικό debate στην Αγγλία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Φωτογραφία εναέριου τάνκερ Airbus A330 που έδρασε από το Ακρωτήρι κατά των Χούθι που δημοσίευσε το βρετανικό ΥΠΑΜ. Δεδομένου πως η απόσταση Βάσεων-εναέριου χώρου της Υεμένης απέχει πάνω από 2.000χλμ τα βρετανικά Typhoon ανεφοδιάστηκαν από αέρος. Διαχρονικά η Κύπρος προσφέρει στην RAF μακρά ακτίνα δράσης για αποστολές τακτικού ή στρατηγικού βομβαρδισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X