ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Εμφύλιος» MAGA – Μασκ για τις βίζες σε μετανάστες

Οι Μασκ και Ραμασουάμι υπερασπίστηκαν τη λεγόμενη βίζα H-1B, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες τεχνολογίας εξαρτώνται σημαντικά από ξένους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης

ΠΗΓΗ: CNN

Κλυδωνισμούς στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ έχουν προκαλέσει οι τοποθετήσεις των Ελον Μασκ και Βιβέκ Ραμασουάμι, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της επέκτασης του προγράμματος βίζα για εργαζόμενους μετανάστες υψηλής ειδίκευσης. Η θέση αυτή γίνεται γνωστή ενώ ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος και η MAGA πτέρυγα του ρεπουμπλικανικού κόμματος ετοιμάζονται για την εφαρμογή μιας εξαιρετικά επιθετικής μεταναστευτικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις προαναγγελίες, μαζικές απελάσεις. 

Οι Μασκ και Ραμασουάμι, τους οποίους ο Τραμπ έχει επιλέξει ως επικεφαλής του νέου τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE), υπερασπίστηκαν τη λεγόμενη βίζα H-1B, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες τεχνολογίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ξένους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας. Το πρόγραμμα H-1B επιτρέπει σε αλλοδαπούς με τεχνικές δεξιότητες να εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για έως και έξι χρόνια στο πλαίσιο του καθεστώτος μη μετανάστη.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ είχε περιορίσει την πρόσβαση σε βίζες για ξένους εργαζόμενους και, σε παλαιότερες δηλώσεις του, έχει στοχοποιήσει το πρόγραμμα H-1B.

Η μετανάστευση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης αναδείχθηκε σε ένα από τα κορυφαία σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ του Τραμπ και της Σίλικον Βάλεϊ κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του. Ωστόσο, στην προεκλογική εκστρατεία του 2024, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος φάνηκε πιο δεκτικός στο να δοθεί σε ορισμένους αλλοδαπούς εργαζόμενους νόμιμο καθεστώς, εφόσον αποφοίτησαν από πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι εταιρείες τεχνολογίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις βίζες H-1B (οι οποίες έχουν ανώτατο όριο τις 85.000 νέες ετησίως) για να βοηθήσουν στην πρόσληψη ταλέντων. Ενδεικτικά, η Amazon, με 3.871 νέους υπαλλήλους στο καθεστώς H-1B, είχε τις περισσότερες εγκεκριμένες νέες αιτήσεις το 2024, σύμφωνα με στοιχεία του National Foundation for American Policy. Η Google είχε 1.058 εγκεκριμένες αιτήσεις και η Tesla 742, με βάση τα στοιχεία. 

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη, ο Μασκ δήλωσε ότι οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας χρειάζονται «διπλάσιο» αριθμό μηχανικών από όσους εργάζονται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αν θέλετε η ομάδα σας να κερδίσει το πρωτάθλημα, πρέπει να προσλάβετε κορυφαία ταλέντα όπου κι αν βρίσκονται. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ολόκληρη την ομάδα να κερδίσει», έγραψε ο Μασκ σε ανάρτησή του ενώ σε άλλη ανέφερε: «Αναφέρομαι στην έλευση μέσω νόμιμης μετανάστευσης του κορυφαίου 0,1% των μηχανικών ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει η Αμερική να κερδίζει».

Ο Ραμασουάμι, οι γονείς του οποίου μετανάστευσαν από την Ινδία, συμφώνησε με τον Μασκ και υπερασπίστηκε τις εταιρείες που αναζητούν εργατικό δυναμικό εκτός των ΗΠΑ. 

«Η αμερικανική μας κουλτούρα τιμά τη μετριότητα έναντι της αριστείας εδώ και πάρα πολύ καιρό (τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’90). Αυτό δεν ξεκινάει στο κολέγιο, ξεκινάει από τη νεαρή ηλικία. Μια κουλτούρα που πανηγυρίζει για τη βασίλισσα του χορού αντί για τον πρωταθλητή της μαθηματικής ολυμπιάδας, και για τον αθλητή αντί για τον αριστούχο, δεν θα παράγει τους καλύτερους μηχανικούς», έγραψε χαρακτηριστικά.

Οι αναρτήσεις προκάλεσαν επιθέσεις από τους υποστηρικτές της MAGA ιδεολογίας, οι οποίοι ανησυχούν ότι μια επέκταση του προγράμματος H-1B θα μπορούσε να υπονομεύσει την προσπάθεια μαζικού περιορισμού της μετανάστευσης υπό τη νέα κυβέρνηση Τραμπ. 

«Φίλια πυρά»

Πιστοί υποστηρικτές του νεοεκλεγέντα προέδρου, όπως η ακροδεξιά Λάουρα Λούμερ, η συντηρητική Αν Κούλτερ και ο πρώην βουλευτής Ματ Γκετζ επέκριναν τους Μασκ και Ραμασουάμι για τις τοποθετήσεις τους. 

«Τους καλωσορίσαμε όταν ήρθαν τρέχοντας σε εμάς για να αποφύγουν τη δασκάλα της τρίτης δημοτικού που διαλέγει το φύλο του παιδιού τους και την προφανή οικονομική παρακμή των Μπάιντεν/Χάρις» έγραψε ο Γκετζ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη. «Δεν τους ζητήσαμε να σχεδιάσουν τη μεταναστευτική πολιτική», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά της, η πρώην Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, απάντησε στην ανάρτηση του Ραμασουάμι καλώντας την επερχόμενη κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στους Αμερικανούς εργαζόμενους έναντι των αλλοδαπών: «Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τους Αμερικανούς εργαζόμενους ή την αμερικανική κουλτούρα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε τα σύνορα. Θα έπρεπε να επενδύουμε και να δίνουμε προτεραιότητα στους Αμερικανούς, όχι στους ξένους εργαζόμενους», έγραψε η Χέιλι. 

Πάντως, οι τοποθετήσεις των Μασκ και Ραμασουάμι βρήκαν σχετική υποστήριξη από ορισμένους Δημοκρατικούς. Ο κυβερνήτης του Κολαράντο, Τζάρεντ Πόλις δήλωσε ότι «εν μέρει έχουν δίκιο», προσθέτοντας πως «επικροτεί την αναγνώρισή της αξίας των μεταναστών επιχειρηματιών» και ότι «ελπίζει πως θα δουν επίσης τον ρόλο που έχουν οι μετανάστες χαμηλότερης ειδίκευσης σε άλλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας, όπως η γεωργία και οι κατασκευές».

«Υπάρχουν εκατομμύρια Αμερικανοί που εργάζονται για εταιρείες που ιδρύθηκαν από μετανάστες. Αυτές οι θέσεις εργασίας δεν θα υπήρχαν σήμερα αν δεν αφήναμε αυτούς τους μετανάστες να έρθουν», δήλωσε ο Πόλις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: CNN

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X