ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκατόμβη στο Σουδάν που διολισθαίνει σε εμφύλιο πόλεμο

Αντικρουόμενοι ισχυρισμοί από τις αντίπαλες στρατιωτικές παρατάξεις

Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς, στρατιώτες και αμάχους, εκφράζονται εντός και εκτός Σουδάν καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων παρατάξεων εντός του στρατεύματος, πιστών σε αντίπαλους στρατηγούς, βρίσκονται πλέον στο δεύτερό τους 24ωρο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα η ένωση των Γιατρών του Σουδάν είχε κάνει λόγο για πολλούς νεκρούς στρατιώτες, καθώς και για 56 αμάχους νεκρούς και σχεδόν 600 τραυματίες. Όμως ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται δραματικά με σκόρπιες αναφορές για σφοδρές μάχες τόσο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ όσο και στη δεύτερη πόλη του Σουδάν, την Ομντουρμάν.

Οι δύο στρατιωτικοί ηγέτες της χώρας ήταν επικεφαλής του κινήματος που ανέτρεψε την πολιτική ηγεσία της χώρας πρόπερσι, αλλά πλέον μάχονται για την απόλυτη εξουσία στη μουσουλμανική χώρα την ώρα που γινόταν εντατική προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για επιστροφή σε συνταγματική νομιμότητα και διοίκηση από πολιτικούς.

Οι μάχες διεξάγονται ανάμεσα στον κυρίως στρατό της χώρας υπό τον στρατηγό Μπουρχάν και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), μια ισχυρότατη παραστρατιωτική ομάδα υπό τον στρατηγό Ντάγκλο, ή «Χαμέτι» όπως αποκαλείται – που φέρεται μάλιστα να έχει και καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

Πληροφορίες έκαναν λόγο για σκληρές οδομαχίες στην πρωτεύουσα την Κυριακή ύστερα από αλλεπάλληλες επιθέσεις εκατέρωθεν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει καθώς η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών ΜΤΝ να διακόψει την παροχή του Ίντερνετ στο Σουδάν.

Η Ερυθρά Ημισέληνος του Σουδάν αναφέρει ότι τα νοσοκομεία της χώρας υφίστανται τεράστια πίεση από τον αριθμό των τραυματιών που συρρέουν τις τελευταίες ώρες. Υπενθυμίζεται ότι το Μεγ. Σάββατο τραυματίστηκαν και δύο Ελληνες από θραύσματα εκρηκτικών.

Μόνο στην Ομντουρμάν αναφέρονται 29 νεκροί, εκ των οποίων οι 24 είναι άμαχοι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο την ένωση των γιατρών της χώρας.

Στο Χαρτούμ οι μάχες είναι αδιάκοπες, καλύπτοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης. Ο στρατός απορρίπτει τον ισχυρισμό των παραστρατιωτικών ότι έχει καταληφθεί το προεδρικό μέγαρο ή το κτίριο της ραδιοτηλεόρασης, αλλά η κρατική τηλεόραση έχει ώρες να εκπέμψει ζωντανό πρόγραμμα και μεταδίδει διαρκώς παραδοσιακή μουσική του Σουδάν.

Σε νεότερη ενημέρωσή του ο στρατός ανέφερε ότι έχει πλέον καταλάβει θυλάκους που ήλεγχαν οι πιστοί στον στρατηγό Χαμέτι, και συγκεκριμένα σε Πορτ Σουδάν, Κασάλα, Κανταρέφ, Ντεμαζίν και Κόστι. Ο στρατός προσθέτει ότι δεν σκοπεύει να μπει σε κάποια διαπραγμάτευση αν δεν διαλυθούν πρώτα οι ΔΤΥ.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος των ΔΤΥ ανέφερε πως οι παραστρατιωτικές δυνάμεις του Χαμέτι ελέγχουν πλέον το 90% της πρωτεύουσας, με τον στρατό να έχει μόνο το υπόλοιπο 10% υπό τον έλεγχό του. Πρόσθεσε ότι οι παραστρατιωτικοί ελέγχουν επίσης στρατηγικά σημεία στην Ομντουρμάν και στο Νταρφούρ, καθώς και το αεροδρόμιο του Μερόβε, στον βορρά.

Οπως εξηγούσε την Κυριακή πρώην ανταποκριτής στο Σουδάν στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του Αλ Τζαζίρα, οι ΔΤΥ έχουν μεγαλύτερη στήριξη στην περιοχή του Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας, έχοντας πρωταγωνιστήσει στις μάχες εκεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας δεν έχουν μεγάλη υποστήριξη από τον λαό καθώς θεωρούνται στην καλύτερη περίπτωση μια ομάδα μισθοφόρων και στη χειρότερη μια ξένη κατοχική δύναμη.

Αυτό μπορεί να σημάνει ακόμη και νέα διάσπαση του Σουδάν, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Νότου Σουδάν, με τις δυνάμεις των ΔΤΥ να συγκεντρώνονται ενδεχομένως στο Νταρφούρ και να κηρύσσουν ακόμη και την ανεξαρτησία της περιοχής, κατά τον πρώην ανταποκριτή του Αλ Τζαζίρα.

Πηγή: Al Jazeera, CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση