ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκατόμβες, που δεν καταμετρούνται, στα γηροκομεία της Ευρώπης

Το βράδυ της Τρίτης, οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας της ανατολικής Γαλλίας ανέφεραν ότι τα δύο τρίτα των γηροκομείων είχαν πληγεί από τον COVID-19, ενώ 570 τρόφιμοι είχαν πεθάνει.

Kathimerini.gr

Εφιαλτικά είναι τα πρώτα στοιχεία για τη θνησιμότητα στους οίκους ευγηρίας της Γαλλίας, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times, που δίνει την εικόνα της συγκεκριμένης τραγωδίας όπως αυτή ξεδιπλώνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Το βράδυ της Τρίτης, οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας της ανατολικής Γαλλίας ανέφεραν ότι τα δύο τρίτα των γηροκομείων είχαν πληγεί από τον COVID-19, ενώ 570 τρόφιμοι είχαν πεθάνει. Οι νεκροί αυτοί δεν περιλαμβάνονται στις στατιστικές των θυμάτων του κορωνοϊού, που αφορούν μόνο τους θανάτους σε νοσοκομεία. Η συγκεκριμένη περιφέρεια είναι η πρώτη που επλήγη από την πανδημία. Ανάλογη τακτική, μη καταγραφής θανάτων σε γηροκομεία, ακολουθούν και οι ιταλικές αρχές, ενισχύοντας την εκτίμηση πολλών ειδικών ότι οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι από όσους αναφέρει το υπουργείο Υγείας. Σε οίκο ευγηρίας στην κωμόπολη Μεντίλια, έξω από το Μιλάνο, 52 από τους 152 τροφίμους πέθαναν εξαιτίας του ιού.

Στην επαρχία του Μπέργκαμο, ο πραγματικός αριθμός θανάτων από την πανδημία είναι ενδεχομένως διπλάσιος από τον επίσημο αριθμό των 2.060 θανάτων που αναφέρθηκε αρχικά, καθώς δεν περιλαμβάνει όσους υπέκυψαν σε γηροκομεία. Ορισμένες μικρές κοινότητες της Λομβαρδίας διαπίστωσαν αύξηση θανάτων της τάξης του 900%, σε σχέση με πέρυσι.

Η θνητότητα λόγω κορωνοϊού αυξάνεται κατακόρυφα στους ηλικιωμένους, ενώ μια από τις πρώτες αποφάσεις της γαλλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας αφορούσε την απαγόρευση των επισκέψεων συγγενών σε οίκους ευγηρίας. Για τους τροφίμους δεκάδων γηροκομείων στην περιοχή του Παρισιού ήταν όμως ήδη αργά. Γάλλοι αξιωματούχοι συγκεντρώνουν τώρα νέα στοιχεία από γηροκομεία, συγκρίνοντάς τα με τα ποσοστά θνητότητας του κορωνοϊού σε νοσοκομεία. Το βράδυ της Πέμπτης, ο Γάλλος εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας, Ζερόμ Σαλομόν, αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 884 ηλικιωμένοι πέθαναν σε γηροκομεία σε όλη τη χώρα, επιπλέον όσων υπέκυψαν σε νοσοκομεία. Περίπου 700.000 Γάλλοι, πολλοί από αυτούς ηλικίας άνω των 80 ετών, φιλοξενούνται σε 7.000 κρατικούς και ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας, ενώ τα θύματα στα ιδρύματα αυτά αυξάνονται κάθε ημέρα.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ισπανία, με γηροκομείο της Μαδρίτης να καταγράφει σε μία ημέρα τον θάνατο 25 ηλικιωμένων, επί συνόλου 150 τροφίμων. Η Ισπανία διαθέτει 5.400 κρατικά και ιδιωτικά γηροκομεία, που φιλοξενούν 380.000 ηλικιωμένους και απασχολούν 190.000 άτομα προσωπικό. Δημοσιογράφοι εκτιμούν ότι ποσοστό 30% των νεκρών από τον κορωνοϊό στη χώρα υπέκυψαν σε γηροκομεία. Για την ώρα, οι πάνω από 10.000 επισήμως καταγεγραμμένοι νεκροί από τον COVID-19 στην Ισπανία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι τρόφιμοι γηροκομείων, είναι αυτοί που διαγνώσθηκαν θετικοί με τον ιό μέσω τεστ.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μπαλμίς», ο ισπανικός στρατός έχει προχωρήσει σε απολύμανση περισσότερων των 1.800 γηροκομείων, ενώ το κράτος έχει αναλάβει προσωρινά τη διαχείριση των ιδιωτικών ιδρυμάτων φιλοξενίας ηλικιωμένων. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, ο στρατός εντόπισε σορούς ηλικιωμένων σε ορισμένα από τα γηροκομεία.

Και στη Γερμανία

Ακόμη και η Γερμανία, η οποία κατέχει το ρεκόρ πραγματοποίησης τεστ για τον κορωνοϊό μεταξύ των Ευρωπαίων γειτόνων της, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει κρίση στα γηροκομεία της, όπου ζουν 800.000 ηλικιωμένοι. Στο Βόλφσμπουργκ, δυτικά του Βερολίνου, 22 ηλικιωμένοι πέθαναν σε γηροκομείο της πόλης, ενώ 48 τρόφιμοι υπέκυψαν ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Το ποσοστό μολύνσεων και θανάτων στους γερμανικούς οίκους ευγηρίας τροποποιεί την αρχική στατιστική εικόνα. Το ποσοστό θανάτων στη Γερμανία ήταν απρόσμενα χαμηλό τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, καθώς η μετάδοση του ιού γινόταν κυρίως μεταξύ νέων ανθρώπων, οι οποίοι επέστρεφαν από χειμερινές διακοπές ή συμμετείχαν στα τοπικά καρναβάλια γερμανικών πόλεων. Η μετάδοση του ιού σε ιδρύματα φιλοξενίας ηλικιωμένων επιβάρυνε δραματικά το ποσοστό θανάτων.

Οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων ασθενών επικρίνουν με αυστηρότητα την κυβέρνηση. «Οι Αρχές αγνοούν επιδεικτικά τα γηροκομεία», λέει ο Οϊγκεν Μπρις του Ιδρύματος Προστασίας Ασθενών. Γάλλοι αξιωματούχοι και διαχειριστές οίκων ευγηρίας προειδοποιούν, όμως, για τους κινδύνους της «καταστροφολογίας», υπογραμμίζοντας ότι χιλιάδες γηροκομεία της χώρας δεν έχουν καταγράψει μόλυνση από τον κορωνοϊό, παρότι σε περίπου 50 από αυτά καταγράφηκαν πολλαπλοί θάνατοι και σε 500 με 1.000 έχουν εντοπισθεί κρούσματα του ιού.

Επιτακτική καθίσταται η ανάγκη πραγματοποίησης μαζικών τεστ μεταξύ των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας, καθώς και η ενίσχυση των μέτρων προστασίας τρόφιμων και προσωπικού. «Βρισκόμαστε στην αρχή της έξαρσης. Οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες», λέει η Φλοράνς Αρνέζ-Μομέ, εκπρόσωπος των ιδιοκτητών γηροκομείων της Γαλλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X