ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εισβολή φονικής ασιατικής σφήκας απειλεί τις αποικίες μελισσών

Το τσίμπημά της χαρακτηρίζεται μαρτυρικό από όσους ανθρώπους το υπέστησαν.

Kathimerini.gr

Την προσοχή του κοινού εφιστούν οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ για την εμφάνιση γιγάντιας σφήκας, η οποία επιτίθεται σε μελίσσια, αποκεφαλίζοντας χιλιάδες μέλισσες. Το τσίμπημα του μεγαλόσωμου εντόμου προκαλεί αφόρητο πόνο σε ανθρώπους που το έχουν υποστεί.

«Η ασιατική γιγάντια σφήκα έχει χαρακτηρισθεί το πιο δηλητηριώδες και επίφοβο έντομο στον κόσμο. Εχει την ικανότητα να τρομάζει ακόμη και άλλες σφήκες», λέει ο Τίμοθι Λόρενς, εντομολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΒΔ ΗΠΑ. Ασιατικές γιγάντιες σφήκες, που προήλθαν από τη Νότια Κορέα, εντοπίσθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι στο Βανκούβερ του Καναδά. Κάτοικοι της κωμόπολης Μπλέιν στην αμερικανική πολιτεία της Ουάσιγκτον διαπίστωσαν φέτος την ύπαρξη παρόμοιων εντόμων στην περιοχή τους. Οι νέες σφήκες αποδείχθηκε ότι ανήκαν σε συγγενικό είδος, με προέλευση από την Ιαπωνία. Η εισβολή της γιγάντιας σφήκας μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τους μελισσουργούς, οι οποίοι μεταφέρουν αυτή την εποχή τα μελίσσια τους στις πολιτείες των ΒΔ ΗΠΑ για να εκμεταλλευθούν την ανθοφορία στις κερασιές, στα βατόμουρα και στις μηλιές. «Επαγγελματίες μελισσουργοί έχουν 300 με 400 μελίσσια στην περιοχή. Θα αποφεύγουν εφεξής την πολιτεία μας αν επιβεβαιωθεί η εισβολή της γιγάντιας σφήκας», λέει στέλεχος των τοπικών υπηρεσιών γεωργίας.

Στην Ευρώπη, η ασιατική σφήκα (vespa velutina) συγγενής της γιγάντιας ασιατικής σφήκας (vespa mandarinia), έχει προκαλέσει ζημίες αξίας εκατομμυρίων ευρώ σε σοδειές, μετά την εμφάνισή της στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εμποδίζοντας τη γονιμοποίηση και αναπαραγωγή πολλών ειδών ανθέων.

Η ασιατική γιγάντια σφήκα έχει μήκος 45 χιλιοστών, ενώ το κεφάλι της έχει πορτοκαλί χρώμα και μεγάλα μάτια. «Μοιάζουν σαν να βγήκαν από τις σελίδες κόμικ τρόμου», λέει η Σούζαν Κόουμπι, εντομολόγος του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Ουάσιγκτον. Το τσίμπημα της ασιατικής σφήκας χαρακτηρίστηκε από «θύματά» της μαρτυρικό, ενώ τα επιθετικά αυτά έντομα έχουν την ικανότητα να τσιμπήσουν πολλές φορές το θύμα τους. Το κεντρί τους, μήκους έξι χιλιοστών, είναι ικανό να περάσει μέσα από τις προστατευτικές στολές των μελισσοκόμων.

Οι σφήκες αυτές γίνονται επιθετικές, εάν απειληθούν οι υπόγειες φωλιές τους ή η πηγή τροφής τους. Το δηλητήριό τους, επτά φορές ισχυρότερο από αυτό της μέλισσας, μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία ή ακόμη και τον θάνατο σε άτομα που δεν είναι αλλεργικά, εάν υποστούν πολλά τσιμπήματα.

Στο τέλος του καλοκαιριού, οι ασιατικές σφήκες εισέρχονται σε φάση «υπερσυγκέντρωσης πρωτεϊνών» και επιτίθενται σε μελίσσια, σκοτώνοντας τις ενήλικες μέλισσες για να φθάσουν στα κουκούλια και στα νεογνά του μελισσιού. Οι σφήκες αφήνουν πίσω τους χιλιάδες αποκεφαλισμένες μέλισσες, χάρη στις επίφοβες δαγκάνες τους. Δέκα τέτοιες σφήκες είναι ικανές να σκοτώσουν 30.000 μέλισσες σε λίγες μόλις ώρες.

Οι σφήκες ενδέχεται να έφθασαν στις ΗΠΑ μέσα σε εμπορευματοκιβώτια από την Ασία, αν και ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εισήχθησαν σκόπιμα ως συστατικό για γιατροσόφι που διαδόθηκε μέσω του Ιντερνετ και χρησιμοποιείται από αθλητές του μπόντι-μπίλντινγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση